De Volkskrant tv-selectie voor 24 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Nour en haar moeder Petra maken met Arie Boomsma en twee andere moslima's en hun moeder een reis door Jordanië. Beeld KRO-NCRV
Nour en haar moeder Petra maken met Arie Boomsma en twee andere moslima's en hun moeder een reis door Jordanië.Beeld KRO-NCRV

Champions Leauge
SBS 6, 20.00 UUR

Rechtstreeks verslag van de poulewedstrijd tussen FC Barcelona en AS Roma. Barcelona is met 10 punten uit 4 wedstrijden zo goed als zeker van de achtste finales; de Romeinen staan pas op 5 punten en moeten aan de bak.

Years of Living Dangerously
DISCOVERY, 20.00 UUR
Op zoek naar de gevolgen van klimaatverandering gaat Arnold Schwarzenegger op stap met een speciale Amerikaanse brandweereenheid. In India probeert Harrison Ford ontbossing tegen te gaan.

In Years of Living Dangerously gaat Arnold Schwarzenegger mee met Amerikaanse brandweerlieden. Beeld DISCOVERY
In Years of Living Dangerously gaat Arnold Schwarzenegger mee met Amerikaanse brandweerlieden.Beeld DISCOVERY

Van hagelslag naar halal
NPO 3, 21.20 UUR
Arie Boomsma reist met drie bekeerde moslima's en hun moeders door Jordanië om de band tussen de bezorgde ouders en kinderen te versterken. De groep overnacht bij Jordaanse families en ontmoet moslima's in het moderne Amman.

In het programma Van hagelslag naar halal trekt Arie Boomsma met drie bekeerde moslima's en hun moeders door Jordanië. Beeld KRO-NCRV
In het programma Van hagelslag naar halal trekt Arie Boomsma met drie bekeerde moslima's en hun moeders door Jordanië.Beeld KRO-NCRV

Capital
BBC 1, 22.00 UUR
Nieuwe dramaserie over de inwoners van Pepys Road, zomaar een straat in Londen, waar de huizenprijzen recentelijk door het dak zijn gevlogen. Op een ochtend ligt bij iedereen een anoniem briefje op de mat: 'We want what you have.'

Suriname Revisited
NPO 2, 23.05 UUR
40 jaar na het onafhankelijk worden van Suriname, reist juriste Lilian Gonçalves terug naar haar geboorteland. Bij de staatsgreep van 1980 verloor ze haar broer en bij de Decembermoorden haar man. Waarom blijft Suriname kiezen voor Bouterse?

Regisseur Martijn Blekendaal volgt Lilian Gonçalves als ze terugkeert naar Suriname in een laatste poging om het proces van de Decembermoorden nieuw leven in te blazen. Beeld NPODoc
Regisseur Martijn Blekendaal volgt Lilian Gonçalves als ze terugkeert naar Suriname in een laatste poging om het proces van de Decembermoorden nieuw leven in te blazen.Beeld NPODoc

Imagine
BBC 1, 23.35 UUR
Portret van de Britse muzikant Wilko Johnson (Dr Feelgood). Nadat bij hem alvleesklierkanker werd ontdekt, ramde hij er een afscheidstournee uit én nam hij in acht dagen een nieuw album op met Roger Daltrey van The Who.

The Painted Veil (John Curran, 2006)
RTL 8, 20.30-23.05 uur
Een romantisch drama heet zoiets dan. Maar dat genre is alleen van toepassing op The Painted Veil als romantiek ook akelig kil kan zijn. Want wat het echtpaar Kitty (Naomi Watts) en Walter (Edward Norton) Fane van zijn huwelijk maakt, heeft met romantiek weinig van doen. Hij zegt stapelverliefd op haar te zijn. Zij accepteert zijn huwelijksaanzoek om zo snel mogelijk het benauwende ouderlijk huis te kunnen verlaten.

Walter is microbioloog, werkzaam in Shanghai, jaren twintig vorige eeuw. Het biedt Kitty dan wel de gelegenheid ver van huis te zijn, saai is het leven evengoed. Weliswaar meldt Walter zich kort na de huwelijksnacht weleens in de slaapkamer van zijn echtgenote, maar dan vraagt hij of het licht uit mag. Niet verwonderlijk dus dat ze valt voor de charmes van een diplomaat.

Nadat Walter de twee heeft betrapt, toont hij zich van een sadistische kant: hij vertrekt naar een afgelegen Chinees dorp waar een cholera-epidemie heerst. Hij dwingt Kitty mee te gaan. Daar leven de echtelieden lang langs elkaar heen, maar door hun persoonlijke ontwikkeling en onder invloed van de omstandigheden groeien ze toch naar elkaar toe. Natuurlijk is er het choleraleed dat zulks bewerkstelligt, maar ook de oprukkende Chinese nationalisten maken de groot geworden kloof tussen de echtelieden kleiner.

The Painted Veil doet erg zijn best het leven zoals W. Somerset Maugham (1874-1965) dat in zijn gelijknamige roman beschreef, in zo mooi mogelijke plaatjes weer te geven. Dat leidt tot een fraai geacteerd, gedragen drama waarvan de scherpe kantjes af zijn. De combinatie van de wanhopige Naomi Watts en de stoïcijnse en vileine Edward Norton de twee waren ook producent van de film is verrassend maar geslaagd.

Selma (Ava DuVernay, 2014)
Film 1 Premiere, 21.30-23.35 uur
Selma is het stadje in Alabama, VS, waar de zwarte bevolking in 1965, net als in grote delen van de zuidelijke staten, nog steeds niet mocht stemmen, ondanks de wet op de burgerrechten die een jaar eerder was ingevoerd. Martin Luther King koos Selma als actiecentrum voor zijn protestmarsen.

Regisseur DuVernay legt in Selma veel nadruk op de moeizame voorbereidingsfase en het politieke spel achter de schermen. De film kreeg het bij verschijnen in sommige Amerikaanse media te verduren vanwege historische onjuistheden. Vooral de portrettering van president Lyndon B. Johnson, opgevoerd als tegenstander van King, is discutabel. Toch is het een belangwekkende film, met een mooie hoofdrol van de Britse acteur David Oyelowo, die van King een held met een menselijk gezicht maakt.

Down with Love (Peyton Reed, 2003)
SBS 9, 20.30-22.30 uur
Ongecompliceerde ode aan de braaf-pikante komedies uit de jaren vijftig, op de grens van screwball en romantisch, waarin Doris Day en Rock Hudson de strijd der seksen streden maar niet zo scherp als Katharine Hepburn en Cary Grant dat deden. De dialogen waren net even guitiger. Zo ook in Down with Love, waarin de feministische Barbara Novak (Renée Zellweger), bestsellerauteur, valt voor de charmes van playboy Catcher Block (Ewan McGregor), die de ouderwetse romanticus in haar naar boven wil toveren. Vol mooie technicolordecoratie in jarenzestigstijl.

Meer over