De Volkskrant tv-selectie voor 23 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Birth Day
NPO 2, 19.30 uur

Fotograaf Lieve Blancquaert is in het steenrijke Koeweit getuige van een geboorte in een van de beste ziekenhuizen van de stad. Moeders dragen dure kleding onder hun gewaden en regeren thuis over hun eigen, kleine paleizen.

Champions League
VERONICA, 20.00 uur
AS Roma ontvangt FC Porto en heeft na de 1-1 van vorige week aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg om deze allerlaatste voorronde te overleven. Morgen is het de beurt aan Ajax, dat moet scoren tegen Rostov.

Alain Prost, Racing Through Life
CANVAS, 21.00 uur

Het verhaal van de Franse race-legende Alain Prost. De 'professor' won tussen 1980 en 1993 51 Grand Prix; later nam hij team-Ligier over. Met zijn eigen renstal slaagde hij er nooit in mee te doen om de prijzen.

3Lab: The Boy Next Door
NPO 3, 21.00 uur

Experimentele date-tv waarin een vrouw in exact 24 uur de man van haar dromen moet vinden. In drie kamers zitten drie mannen voor haar klaar. De kandidaat mag zelf bepalen wanneer ze bij wie langsgaat en hoe lang.

Alain Prost tijdens de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk in 2015 Beeld epa
Alain Prost tijdens de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk in 2015Beeld epa

One of Us
BBC 1, 22.00 uur

Na de moord op een pasgetrouwd stel, vinden beider families, niet toevallig buren in de Schotse Hooglanden, de dader laveloos aan de kant van de weg. Wat te doen: oplappen, aangeven of afmaken? Aflevering één van vier.

3Lab: Parnassus
NPO 3, 23.35 uur

Niet nieuw, wel goed, deze korte film uit 3Lab, editie 2015, over twee concurrerende snackbars in het Amsterdamse Oud-Zuid en de zoon en dochter uit beide zaken die verliefd worden. Romeo & Julia tussen het frituurvet.

Death Proof (Quentin Tarantino, 2007)
SBS 9, 22.35-00.50 uur

Voor de keuze van Uma Thurmans stand-in in Kill Bill ging filmmaker Quentin Tarantino zorgvuldig te werk. Vooral de gevechtsscènes in dat eerbetoon aan de Chinese martial-artfilms vereisten veel van de plaatsvervanger. Hij kwam uit bij de Nieuw-Zeelandse stuntvrouw Zoë Bell en raakte tijdens de opnamen van de twee delen Kill Bill onder de indruk van haar. Zo diep, dat hij voor de volgende film haar als hoofdrolspeler in gedachten had. Als actrice. Goeie zet, want Bell blijkt een natuurtalent, dat in Death Proof min of meer zichzelf mag spelen. Ze komt als rauwe Nieuw-Zeelandse goed tot haar recht in deze pastiche op de B-film, die samen met Planet Terror van Tarantino's maatje Roberto Rodriguez als dubbelprogramma Grindhouse werd uitgebracht. Er hoeft niet heel veel te worden geacteerd in het gedeelte waarin zij zit: dat is voornamelijk een eindeloos lange, heerlijke achtervolging eindigend in een gedenkwaardige kloppartij. Death Proof gaat overigens over Stuntman Mike (Kurt Russell), een even mysterieuze als gevaarlijke eenzelvige man, die met zijn tot onverwoestbare stuntauto omgebouwde Dodge Charger uit 1969 overal waar hij verschijnt dood en verderf zaait. Totdat Zoë Bell dus ten tonele verschijnt en met haar vuilbekkende kompanen (Tracie Thoms en Rosario Dawson) in een Dodge Challenger uit 1970 stapt.

Revolutionary Road (Sam Mendes, 2008)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

Prachtige rollen van het herenigde Titanic-duo Leonardo DiCaprio en vooral Kate Winslet als een nog jong, maar al verbitterd echtpaar dat zich net als zoveel anderen heeft laten klemzetten door hun burgerlijke jarenvijftigbestaan. Wanneer ze beginnen te dromen over een nieuw leven in Parijs en hun liefde weer opbloeit, is de doem die boven hun relatie blijft hangen voelbaar. Regisseur Sam Mendes (American Beauty, Skyfall, Spectre) weet hoe hij Richard Yates' roman naar zijn hand moet zetten: hij maakt het interieur van het typische buitenwijkhuis stiekem steeds kaler en zorgt dat de belichting geleidelijk harder en ongenadiger wordt. En let ook op hoe weinig hun twee kinderen in beeld zijn, en op welke doorslaggevende momenten in het verhaal ze plotseling worden opgevoerd.

Kingpin (Bobby en Peter Farrelly, 1996)
RTL 7, 22.15-00.50 uur

Hij was er eerder dan The Big Lebowski, maar de tweede film van de Farrelly-broers, die net als de achtste film van de Coen-broers de bowlingbaan als centrale locatie heeft, haalt het niet bij de klassieker. Daarvoor is de humor te plat en de plot te conventioneel. Maar Bill Murray als vileine en nichterige bowlingkampioen Ernie McCracken is een feest om naar te kijken. De valse Ernie is er verantwoordelijk voor dat de carrière van Roy Munson (Woody Harrelson) hardhandig in de kiem wordt gesmoord, eind jaren zeventig. Zestien jaar later, met een kunsthand, is Munson een troosteloze aan de drank verslaafde vertegenwoordiger die nauwelijks zijn huur kan opbrengen. Totdat hij kansen ziet als manager van een getalenteerd bowler, wanneer er een toernooi op stapel staat waar de winnaar 1 miljoen dollar kan ophalen. Wel lastig dat de bowler een nogal onnozele Amish is, het toernooi in Reno wordt gespeeld en Munson geen rooie cent te makken heeft. Maar daar breien de Farrelly-broers met gemak een punt aan en het biedt ze bovendien de mogelijkheid onderweg nog wat films (Witness, Indecent Proposal) te citeren, dan wel te parodiëren. Vet, melig, maar op sommige momenten aanstekelijk geestig.

Meer over