De Volkskrant tv-selectie voor 22 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Andere tijden: blanke boeren zonder erf Beeld .
Andere tijden: blanke boeren zonder erfBeeld .

Andere tijden: blanke boeren zonder erf

Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

'Kale boel.' Op Google Earth bekijkt Coen Schippers zijn oude land. Daar wordt niets verbouwd. Dat doet zeer. Schippers was een van de honderden Nederlanders die in de jaren vijftig emigreerden maar naar Zimbabwe, toen nog Rhodesië. Officieel was er geen apartheid, maar de witte boeren bezaten het land, de zwarten waren er in dienst. Onder het bewind van Mugabe, eisten in 2000 zwarte oorlogsveteranen het land van de boeren op. Met geweld. Schippers en zijn vrouw konden niet anders dan hun farm ontvluchten en naar Nederland teruggaan, gedesillusioneerd en blut.

Coutures: Das Polohemd von René Lacoste

Arte, 11.25 uur

Toen tennisser René Lacoste in de jaren 1920 aan het net verscheen in een polo, werd hij bijna weggestuurd. Het shirt was te onthullend, het toonde blote armen. Lacoste ging het eigenlijk om de stof waarin hij had laten ontwikkelen, omdat hij het tijdens een wedstrijd altijd te koud of te heet had. Het was het begin van het beroemde poloshirt met het krokodilletje. Hoe dat erop kwam, is een ander verhaal.

René Lacoste Beeld .
René LacosteBeeld .

Kapotte taal

NPO 2, 16.20 uur

Het is de taal, die diep verbonden is met de identiteit en de cultuur van Surinaams-Hindoestaanse Nederlanders: het Sarnami. Maar bijna niemand spreekt het nog, het is een Tútal Bhasa, een 'kapotte taal'. Is daar nog iets aan te doen?

Negen maanden in de maak

NPO 2, 18.15 uur

Tweede deel van een serie over zwangerschap en hoe alles begint in de magische negen maanden. Na een week of acht in de baarmoeder zorgt een testosterongolfje ervoor dat jongens jongens worden en geen meisjes. In diezelfde tijd ontwikkelen zich ook alle gezichtsspieren en nog weer twee weken later ontstaan vingerafdrukken. Er zijn maar een paar mensen op de wereld die door een zeldzaam gen geen vingerafdrukken hebben.

Andere tijden sport: Co Adriaanse en het wonder van Tilburg

NPO 1, 22.05 uur

In 1997 treedt Co Adriaanse aan als trainer bij Willem II met een stevig doel: de club veel professioneler maken. Gedragsregels, hekken, onorthodoxe trainingsmethoden, alles verandert onder Adriaanse. En het helpt. Willem II klimt zelfs op naar de Champions League. Maar welke rol speelde de koffiejuffrouw in dat proces? Dat is de grote vraag.

Co Adriaanse geeft aanwijzingen tijdens de training bij FC Den Haag in 1990 Beeld Henk Brands
Co Adriaanse geeft aanwijzingen tijdens de training bij FC Den Haag in 1990Beeld Henk Brands

Abeltje (Ben Sombogaart, 1998)

NPO 3, 09.00 uur

Het magische verhaal over het jongetje dat in een warenhuis een baantje krijgt als liftboy, zich op een dag niet kan beheersen en op het verboden knopje drukt, was destijds de eerste van een succesvolle reeks Annie M.G. Schmidt-verfilmingen.

Het werd een flitsend feest vol typetjes, waarin een handvol Nederlandse topacteurs zich met plezier uitleefde.

Des hommes et des dieux (Xavier Beauvois, 2010)

Arte, 20.15 uur

Idylles houden in films zelden stand. Zo ook het harmonieuze bestaan uit Des hommes et des dieux. De trappisten die halverwege de jaren negentig in een klooster in het Algerijnse Atlasgebergte wonen, staan op goede voet met de plaatselijke bevolking; alles gaat perfect, tot de door het land razende burgeroorlog tussen de regering en islamitische fundamentalisten ook het klooster dreigt te bereiken. Subliem gespeeld, en een onthutsende kijkervaring.

Kamp Holland (Boris Paval Conen, 2016)

20.25 uur

Broeierige Telefilm, gemaakt met steun van defensie en gebaseerd op de research die eerder was gedaan voor het 'embedded' toneelstuk van Orkater. De locatie is een Nederlandse militaire basis in Afghanistan (in werkelijkheid Spanje). Nadat hij met zijn legereenheid 's nachts in een hinderlaag is gereden, schiet korporaal Postma (een getergd kijkende Matthijs van de Sande Bakhuysen) een - wellicht ongewapende - Afghaan dood. Het onderzoek dat volgt, veroorzaakt onder de mannen en vrouwen van Kamp Holland veel onrust. Terwijl de eendracht van het team afbrokkelt en Postma de onderzoekers nerveus te woord staat, zien we in lange flashbacks wat er aan het incident vooraf ging; bloederige beelden die moeten verklaren hoe Postma kwam tot zijn daad.Zonde, dat allerlaatste shot, waarmee alles in een nieuw, veel minder subtiel licht wordt geplaatst.

Meer over