De Volkskrant tv-selectie voor 22 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Connie Palmen bespreekt haar Boekenweekessay op NPO Radio 1. Beeld anp
Connie Palmen bespreekt haar Boekenweekessay op NPO Radio 1.Beeld anp

Doodgewoon
NPO 2, 19.20 uur

In deel twee van deze reportageserie over de uitvaartbranche in Rotterdam maken we kennis met Frans van Senus, de ovenist op crematorium Hofwijk. Hij brengt de oven op temperatuur, ruimt de asresten op en zorgt dat de as in een bus komt.

Panorama Pijbes
NPO 2, 20.30 uur

Nieuwe serie, waarin Wim Pijbes het Nederlandse landschap beziet door de ogen van kunstschilders. In aflevering één staat de kust centraal. Wat bezielde Hendrik Willem Mesdag om dertig jaar lang hetzelfde stukje strand te schilderen?

22/3 - 1 jaar later
Eén, 20.40 uur

Precies een jaar geleden vonden de terreuraanslagen in Brussel plaats. In deze uitzending wordt gesproken met mensen die bij de aanslagen betrokken waren. Zoals basketballer Sebastien Bellin, die die ochtend aanwezig was op Zaventem.

Zembla: Bos als brandstof
NPO 2, 21.15 uur

In 'Bos als brandstof' wordt gekeken naar de miljardensubsidies die kolencentrales ontvangen om zogenaamde 'houtige biomassa' bij te stoken. Deze bijstook is klimaatneutraal, zeggen de voorstanders. Maar waar komt het hout vandaan?

2Doc: The gamechangers
NPO 2, 22.55 uur

In deze BNN-documentaire wordt een stel jongens uit Eindhoven gevolgd die een 'gamehandschoen' heeft bedacht, een handschoen die de controller of muis volledig zal vervangen. Al gauw happen ook investeerders toe.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen gaat in gesprek met Connie Palmen over haar Boekenweekessay De zonde van de vrouw. Aan de hand van de levens van beroemde vrouwen onderzoekt zij het verband tussen roem, originaliteit en zelfvernietiging.

Shy People (Andrey Konchalovsky, 1987)
AMC, 22.00-00.00 uur

Ten tijde van de opnamen van zijn historische epos Siberiade in 1979, schreef de Russische filmmaker Andrey Konchalovsky het verhaal dat hij acht jaar later zou verfilmen. Toen was hij in Hollywood geland onder de vleugels van de legendarische en beruchte producenten Yoram Globus en Menahem Golan, die in de jaren tachtig de wereld bestookten met schaamteloos commerciële films met een kunstzinnig vernisje.

Na Maria's Lovers, Duet for One en Runaway Train kon Konchalovsky eindelijk Shy People maken, een overvolle vertelling over de New Yorkse fotograaf en journalist Diana Sullivan (Jill Clayburgh) die voor een reportage haar familie bezoekt in de moerassen van Louisiana, 2.000 kilometer zuidelijker. Haar nicht Ruth (Barbara Hershey) leeft ver van de bewoonde wereld in de bayou (zo'n moerassige rivierarm), waar ze met drie zoons en een schoondochter haar autarkische leven probeert te beschermen tegen de oprukkende beschaving. Nu die in de personen van Diana en haar puberdochter Grace binnenvallen, ziet ze ten slotte in dat er geen redden aan meer is.

De bijna twee uur durende film komt moeizaam op gang. Drie schrijvers, onder wie Gérard Brach, slaagden er niet in een gelikt scenario van zijn verhaal te maken. Maar het is als met die swamps: langzamerhand word je erin getrokken en is er geen uitweg meer: de beelden van cameraman Chris Menges zijn betoverend, de mystiek is voelbaar en dan ga je vanzelf mee in de vele van symboliek overlopende verhaallijnen. Ook de moeite waard: het jarentachtig-gewoon van de puberdochter die met de ex van haar moeder slaapt en openlijk cocaïne gebruikt en de curieuze soundtrack van de Duitse elektropopgroep Tangerine Dream.

Mars Attacks! (Tim Burton, 1996)
SBS 9, 20.30-22.40 uur

Akelige, sadistische én geestige cultwezens zijn het, de marsmannetjes in Tim Burtons excentrieke sciencefictionkomedie. Het uitroepteken in de titel geeft aan dat ze niet voor overleg naar de aarde zijn gekomen. Burton kreeg voor dit heerlijke eerbetoon aan de Amerikaanse sciencefictionfilms uit de jaren vijftig een ongekend sterrenensemble bijeen, waarbij vooral opvalt hoeveel daarvan (Pierce Brosnan, Jack Nicholson, Glenn Close, Danny DeVito) al in een vroeg stadium het loodje leggen. Uiteindelijk blijft slechts een handjevol sterren over, onder wie Tom Jones, die op de puinhopen van het Witte Huis It's Not Unusual zingt.

The Way Back (Peter Weir, 2010)
RTL 7, 22.45-01.20 uur

Het Baikalmeer. Dat is het doel van de groep mannen die in 1939 uit een Siberisch strafkamp ontsnapt. Een strafkamp waaruit ontsnappen geen zin heeft, omdat de miljoenen vierkante kilometers Siberische natuur je vermorzelen. Maar, denkt de groep, achter het Baikalmeer ligt de grens met Mongolië, dus als we dat halen...

De camera loopt achter het groepje vluchtenden aan en filmt hen op de rug. 'Hoe lang nog tot het meer, Janusz?', vraagt een van hen aan de natuurlijke leider. 'Drie, vier weken; misschien meer.' En dan pant de camera over hun ruggen voorbij de mannen en toont de onmetelijke ruimte die hun wacht. Eindeloze, aaneengesloten rijen bergkammen. De camera zoomt in, laat de mannen ver achter zich, en zoomt nog verder in, maar de onmetelijkheid blijft onmetelijk.

Van Slawomir Rawicz' roman The Long Walk zou je met gemak een lange tv-serie kunnen maken over de verhoudingen en spanningen tussen de leden van de groep. Maar nooit zal in zo'n tv-serie een shot zitten dat met één weergaloze camerabeweging het hele verhaal samenvat.

Meer over