De Volkskrant tv-selectie voor 22 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Léa Seydoux (rechts) en Adèle Exarchopoulos in La vie d'Adèle. Beeld .
Léa Seydoux (rechts) en Adèle Exarchopoulos in La vie d'Adèle.Beeld .

Fräulein Stinnes gibt Gas
WDR, 20.15 uur

Het verhaal van Clärenore Stinnes, de Duitse avonturier, racer en rijkeluisdochter die in 1927, 26 jaar oud, een reis om de wereld maakte. Met de auto legde ze 47 duizend kilometer af, over het bevroren Balkanmeer, de Andes en de Gobiwoestijn.

Hier zijn de Van Rossems
NPO 2, 21.15 uur
Maarten, Sis en Vincent van Rossem gaan de grens over, naar Keulen. Ze bekijken de Dom, bespreken de Romeinse invloeden en de avant-garde-architectuur en bezoeken - tegen beter weten in - het museum voor eau de cologne.

null Beeld NPO
Beeld NPO

Weekendcrashers
NPO 3, 22.00 uur

Een nieuwe uitagenda, speciaal voor de jeugd die de vrijdagavond zonder inspiratie doorbrengt op de bank. Weekendcrashers Iliass, Lou, Jasper, Loulou en Anne kiezen de beste feestjes, uitjes, evenementen én snackplekken van Nederland.

Inside Cayman
BBC 2, 22.00 uur

Onderzoeksjournalist Jacques Peretti reisde naar de Kaaimaneilanden, alwaar bedrijven, expats en playboys genieten van heel veel belastingvoordeel. Wat is het geheim van deze plek met 50 duizend inwoners en biljoenen op de bank?

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 uur

Sir David Attenborough komt vertellen over de vondst van een nieuwe dinosaurus: de grootste die ooit op de aarde heeft rondgelopen. Ook rapper-acteur Ice Cube, komiek Kevin Hart en acteurs Hugh Laurie en Olivia Colman zijn te gast.

Sir David Attenborough. Beeld anp
Sir David Attenborough.Beeld anp

Soundbreaking
CANVAS, 00.00 uur

In de tweede aflevering uit deze reeks over techniek in de popmuziek alles over de rol van de producent. Phil Spector trok een muur van geluid op, George Martin stond als vijfde Beatle achter de knoppen en Prince doet alles liever zelf.

La vie d'Adèle (Abdellatif Kechiche, 2013)

Canvas, 21.05-00.00 uur.

In de tweede aflevering uit deze reeks over techniek in de popmuziek alles over de rol van de producent. Phil Spector trok een muur van geluid op, George Martin stond als vijfde Beatle achter de knoppen en Prince doet alles liever zelf.

Zelden kwam de male gaze zo vaak ter sprake als bij het verhitte debat over de lesbische seks in deze prachtige Gouden Palmwinnaar: regisseur Kechiche zou de intiemste momenten tussen zijn Adèle en Emma, twee meisjes die een grote, overweldigende liefde beleven, te veel vanuit een mannelijke blik in beeld brengen, te langdurig ook. Feit is dat er in La vie d'Adèle veel langduriger en met minstens zoveel hartstocht wordt gekookt, gegeten en gedanst. De ophef om de seks lijkt daarom overdreven, tenzij het per definitie fout is dat een mannelijke regisseur een relatie tussen twee vrouwen toont. Maar wat Kechiche met zijn film juist laat zien, is dat liefde liefde is, of die nu homo- of heteroseksueel is. Bovendien gaat het over ambities, vriendschap, sociale verschillen, familie, identiteit over het hele leven dus. Schitterend.

Rise of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt, 2011)

RTL 5, 20.30-22.35 uur.

Prequel op de klassieke Apenplaneet-sf-serie, die verklaart hoe die duivelse apen zo intelligent werden. Dat blijkt bovenal te wijten aan de jonge wetenschapper Will (James Franco), die nogal vrijelijk experimenteert in zijn onderzoek naar een geneesmiddel voor alzheimer, met de aap als proefdier. Het scenario is rommelig, de personages zijn slecht uitgewerkt, maar de aapeffecten zijn indrukwekkend.

The Voices (Marjane Satrapi, 2014)

Film1 Comedy & Kids, 21.55-23.34 uur.

Jerry (Ryan Reynolds) hoort stemmen. Thuis neemt hij in uitvoerige conversaties met zijn valse kat Mr. Whiskers en goeiige hond Bosco (Reynolds voorziet ze zelf, bijna onherkenbaar, van een stem), het leven door. Geen ramp, vindt ook zijn psychiater - al stuurt Mr. Whiskers Jerry's geestelijke gezondheid langzaam richting gevarenzone. The Voices is de vierde film van de Iraanse filmmaakster/striptekenaar Marjane Satrapi (Persepolis, Poulet aux prunes) en de eerste die ze niet baseerde op een eigen graphic novel of scenario. Dat laatste is niet te merken: opnieuw duikt ze diep in het brein van haar hoofdpersonage, waar ze een deel van diens onderbewustzijn naar boven haalt, zichtbaar maakt en op originele wijze binnenstebuiten keert. Wanneer de film na een enigszins kabbelende start op gang komt (zonder details van plotwendingen te bespreken, volstaat de wetenschap dat in Jerry een vol tegenstrijdigheden opererende seriemoordenaar huist), ontpopt The Voices zich tot een uitgebalanceerd, tragikomisch karakterdrama. Satrapi maakt van The Voices een ietwat ongrijpbare film -- en dat is een compliment. Luchtig, speels, grappig en tegelijk volstrekt oprecht en bloedserieus; het is een wonderlijke combinatie.

Hævnen (In a Better World) (Susanne Bier, 2010)

NPO 2, 23.25-1.17 uur.

Na een eerdere nominatie (in 2007, voor After the Wedding) scoorde Denemarkens succesvolste filmer van het moment, Susanne Bier, met In a Better World wél een Oscar. Ook deze film werd geschreven door haar vaste scenarist Anders Thomas Jensen (zijn eigen, nieuwe film is volgende week te zien op het IFFR), die zoals vaker kleine gebeurtenissen in Denemarken spiegelt aan grote gebeurtenissen elders. In dit geval krijgen twee gezinnen in landelijk Denemarken te maken met ontsporend gedrag van hun zoons door pesterijen op school. De vader in een van de gezinnen werkt als arts in een vluchtelingenkamp ergens in Afrika; ziedaar de spiegel. Opmerkelijk genoeg werkt Bier het gegeven minder genuanceerd uit dan in andere films. Maar dat is in Hollywood wel vaker de sleutel tot succes.

Meer over