De Volkskrant tv-selectie voor 21 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Robert De Niro en Wesley Snipes in The Fan. Beeld
Robert De Niro en Wesley Snipes in The Fan.Beeld

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer in gesprek met Merel Bem, schrijfster en fotografierecensent voor de Volkskrant. Bems boek Doorkijken gaat over kunstwerken die een mens zijn leven lang met zich meedraagt en die bruikbaar kunnen zijn in het dagelijks leven.

Icarus

NPO 2, 20.25 uur

In aflevering twee van deze fictieserie over gevallen Nederlanders, staat Diederik Stapel (Marcel Hensema) centraal. Nadat hij is ontmaskerd als wetenschapsfraudeur, onderwerpt hij zich aan een diepgravend persoonlijkheidsonderzoek.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

In Kind van de rekening een portret van Judith Stoker, pleegmoeder van drie kinderen die al jarenlang bij haar opgroeien. Stoker is stomverbaasd als jeugdzorgorganisatie Horizon meldt dat de zorg voor haar pleegkinderen te duur is geworden.

Changemakers

Canvas, 21.40 uur

Portret van de Nederlandse ecoloog Wouter Helmer, die de grondlegger van de moderne ecologie wordt genoemd. Met zijn project 'Rewilding Europe' wil hij tegen 2022 1miljoen hectare spectaculaire wildernis ontwikkelen.

2Doc: Dementie en dan

NPO 2, 23.00 uur

Voor deze documentaire uit 2013 filmde Ireen van Ditshuyzen twee jaar lang vijf mensen met dementie en hun partner. Te zien zijn symptomen en verloop van de ziekte, maar ook de kleine overwinningen die het leven nog de moeite waard maken.

The Fan (Tony Scott, 1996)

RTL 7, 22.30-00.50 uur.

Nadat hij in Taxi Driver (1976) Cybill Shepherd en Jodie Foster op de hielen had gezeten en in The King of Comedy (1982) een ongezond zwak voor Jerry Lewis had vertoond , richtte Robert De Niro in The Fan zijn psychopatenblik op Wesley Snipes. De Niro is Gil Renard, een op alle fronten mislukte messenverkoper die alleen als honkbalnerd nog enige lol in zijn leven heeft. Wanneer zijn favoriete speler Bobby Rayburn (Snipes) het op het veld laat afweten, blijkt Renard er nogal zieke tactieken op na te houden om Rayburn weer in het gareel te krijgen en om zichzelf in diens bestaan binnen te wurmen.

De shots van The Fan, naar het boek van Peter Abrahams, duren gemiddeld drie seconden. Toen de film in 1996 verscheen, stoorden filmcritici zich aan die (voor die tijd) ongewoon snelle montagestijl. Had dat niet wat rustiger gekund? Waar was al die haast goed voor? Achteraf bezien blijkt de stilistische hectiek van The Fan een vingeroefening voor Scotts latere, bijna abstract kwiek gemonteerde actiefilms. En eigenlijk maakt die gemiddelde shot-duur van drie seconden anno 2016 niet eens zo'n gejaagde indruk. Gewoon een kwestie van wennen dus. De plot blijft trouwens ook twintig jaar na dato een nogal vergezocht geheel, maar De Niro en Snipes spelen prima en ook Ellen Barkin doet haar best als de brutale radiopresentatrice die Renard en Rayburn middels haar programma voor het eerst met elkaar in contact brengt.

Spijt! (Dave Schram, 2013)

NPO 3, 15.30-16.55 uur.

Verfilming van een Carry Slee-roman, iets wat scenarioschrijver Maria Peters en regisseur Dave Schram al vijf keer eerder hadden gedaan. Ook nu weer is het resultaat geolied. Voor het verhaal over de puber Jochem die op school wordt gepest, koos het duo voor het perspectief van de omstanders die toekijken en niets doen, in de personen van klasgenoten David en Vera. De film had de wind mee, omdat ten tijde van de première pesten volop in de belangstelling stond; de film ging destijds vergezeld van lesmateriaal. En ook nu wordt de film vertoond in de Week Tegen Het Pesten. Dat het ook gewoon een goede film is, blijkt uit de Europese 'Oscar' die hij in 2014 won: de European Film Academy Young Audience Award.

Meer over