De Volkskrant tv-selectie voor 21 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
In aflevering één zijn kunstkenners Janina Ramirez en Alastair Sooke in Barcelona. Beeld
In aflevering één zijn kunstkenners Janina Ramirez en Alastair Sooke in Barcelona.Beeld

Close up: Warren Beatty Hollywood ambition
NPO 2, 19.15 uur

De nu 80-jarige Hollywoodlegende Warren Beatty was afgelopen februari nog wereldnieuws toen hij door een misverstand bij de Oscars samen met Faye Dunaway niet de echte winnaar Moonlight, maar La La Land uitriep tot beste film. Indit portret zien we hoe Beatty's carrière altijd in dienst stond van het adagium 'meer, meer, méér'. Begonnen als acteur met playboyuiterlijk in films als Bonnie and Clyde (1967) en Shampoo (1975), ontwikkelde Beatty zich tot producer en scenarioschrijver en daarmee invloedrijk man in Hollywood. Ook koesterde hij lange tijd serieuze politieke ambities.

Secret cities
Canvas, 21.15 uur

Driedelige BBC-reisserie. Aflevering één speelt zich af in Barcelona. Kunstkenners Janina Ramirez en Alastair Sooke werpen nieuw licht op de bekende attracties en leren hoe de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd de stad heeft getekend.

Warren Beatty tijdens de Oscars begin 2017. Om 19:15 op NPO2 is er een documentaire over de 80-jarige Hollywoodlegende. Beeld epa
Warren Beatty tijdens de Oscars begin 2017. Om 19:15 op NPO2 is er een documentaire over de 80-jarige Hollywoodlegende.Beeld epa

Andere tijden sport
NPO 1, 22.15 uur

De honderdste, extra lange aflevering van Andere Tijden Sport bestaat alleen uit opgeduikelde amateuropnamen uit de jaren zestig en zeventig. In die decennia waren sommige sporters (zoals schaatser Kees Verkerk), begeleiders en supporters in het bezit van een 8mm-camera, waarmee beelden zijn geschoten die het grote publiek nooit te zien kreeg. Deze beelden bieden een inkijkje in een sporttijdperk waarin supporters nog gewoon door het Olympisch dorp rondliepen en dichtbij hun helden konden komen.

Shaft (John Singleton, 2000)
RTL 7, 20.00 uur

Laat vervolg op de gelijknamige film uit 1971 over de zwarte politieman Shaft die het korps verlaat om het recht in eigen hand te nemen. Vooral de weergaloze score van Isaac Hayes bleef hangen. 29jaar later is Samuel Jackson het neefje van, met dezelfde naam. En ook hij verlaat het korps wanneer de gearresteerde dader van een racistische moord vrijuit gaat.

Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar ging het daarna in 1971 nog om zaken als vrije seks en zwart zelfbewustzijn, nu draait alles om ironie. Als dat de tijdgeest niet is. Ook de soundtrack legt het af bij het origineel.

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979)
Arte, 20.15 uur

Hij blijft liever toeschouwer, zegt Oskar Matzerath, als hij door een lilliputter in het circus wordt uitgenodigd mee op tournee te gaan. Hij heeft tenslotte ook podiumkwaliteiten: met zijn schreeuw kan hij glas doen breken. Maar de in 1924 geboren hoofdpersoon van Die Blechtrommel, de meeslepend mooie film naar de roman van Günter Grass, loodst ons liever als verteller door de geschiedenis, die loopt van het eind van de 19de eeuw tot de afloop van de Tweede Wereldoorlog, wanneer Oskars stad Danzig in puin ligt en hij op 21-jarige leeftijd besluit weer te gaan groeien. Want dat, zo had hij op 3-jarige leeftijd bepaald, deed hij niet meer. Uit protest tegen de ranzige werkelijkheid van de volwassenen om hem heen.

Volker Schlöndorff laat de geschiedenis zien in intieme, massale, groteske, pijnlijke, komische, surrealistische en realistische scènes. Een visueel én inhoudelijk overrompelend meesterwerk.

Meer over