De Volkskrant tv-selectie voor 21 en 22 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u dit weekend kijken.

Angelina Jolie in Salt van Philip Noyce. Beeld
Angelina Jolie in Salt van Philip Noyce.Beeld

Searching for Sugar Man
Zaterdag, NPO Doc, 14.29 uur

Publiekslieveling van het IDFA in 2012 én winnaar van de Oscar voor beste documentaire: Searching for sugar man. De sprookjesachtige speurtocht naar Sixto Rodriguez, een Amerikaans-Mexicaanse singer-songwriter die het in Amerika niet redde, bouwvakker werd, en intussen, zonder dat hij het wist, in Zuid-Afrika uitgroeide tot een anti-apartheidsicoon.

The Bridge
BBC4, 22.00 uur

Voor de fans: De derde serie van de Zweeds-Deense thriller The Bridge begint op BBC4. Met twee afleveringen achter elkaar. Superspeurders Saga en Martin zijn uit elkaar gehaald. Saga moet het werk nu alleen doen.

Voetballers dansen niet!
Zondag, NPO 2, 17.10 uur

'Johan Cruijff doet in zoverre aan een engel denken dat ook een engel niet aan de zwaartekracht onderhevig is. Ik heb hem vaak zien spelen en mij dan telkens verwonderd dat hij na afloop gewoon met de anderen mee het veld afliep en niet opsteeg en over de tribunes heen aan de einder verdween.' Schreef Godfried Bomans in de jaren zeventig. Voor dans en voetbal heb je dezelfde vaardigheden nodig: balans, coördinatievermogen en souplesse. Een groepje voetballers uit de jeugdtraining van ADO Den Haag gaat met jonge dansers van het Koninklijk Ballet een voetbalchoreografie instuderen en opvoeren.

Searchin for Sugar Man, zaterdag om 14.29 op NPO Doc. Beeld © Cineliz/AllPix
Searchin for Sugar Man, zaterdag om 14.29 op NPO Doc.Beeld © Cineliz/AllPix

Nigel Slater's icing on the cake
Zondag, BBC 4, 19.00 uur

De neolithische mens bakte al kleine taartjes die leken op rijstwafels. Dat ontdekt kok Nigel Slater in zijn rondgang langs 's werelds taartgeschiedenis. Programma met zeer serieuze taarthistorici die de ontdekking van het eiwit voor luchtige cake en de wonderbaarlijke wereldverovering van de cupcake duiden. En Slater maar proeven.

Focus: alles over alcohol
Zondag NPO 2, 19.15 uur

Wat is beter, elke dag 3 glazen alcohol drinken, of alles in een keer in het weekend achteroverslaan? De artsen (en identieke tweeling) Chris en Xand van Tulleken proberen het uit. Wiens lever heeft het meest te verduren? Meer vragen: waarom krijg je een kater? Kunnen Europeanen slecht tegen alcohol? Dehydrateert alcohol? Antwoord: Nee, niet echt.

De reünie: 90 jaar KRO
Zondag, NPO 1, 20.20 uur

De omroep als zodanig bestaat niet meer, maar toch viert de KRO zijn 90-jarig bestaan met o.a. een aflevering van De reünie waarin Anita Witzier voor de klas staat en oud-KRO'ers hun verhaal vertellen: Mies Bouwman (werd weggestuurd als omroepster omdat ze een relatie kreeg met een getrouwde man), Rob Fruithof (acteert nu in Zuid-Afrika), maar ook Peter van Bruggen, Willibrord Frequin, Henny Huisman, Joop van den Ende.

Vechtershart
NPO 3, 20.20 uur

Begin van serie die zich afspeelt in de bloedfanatieke wereld van de vechtsport en boksscholen. Naar een idee van Waldemar Torenstra (zelf hartstochtelijk kickbokser) en Maaik Krijgsman die in 2003 een film over de toen 18-jarige Badr Hari maakte.

undefined

Het paard van sinterklaas / Waar is het paard van Sinterklaas? (Mischa Kamp, 2005/2007)
Zaterdag, NPO 3, 13.05 uur (HBO, 12.15 uur) / Zondag, NPO3, 13.00 uur (HBO, 08.55 uur)

Elk jaar uitgezonden en elk jaar hier getipt: de Nederlandse sinterklaasklassieker en zijn iets mindere vervolg. Winky Wong, dochtertje van een Chinees-restauranteigenaar, verlangt zo naar een paard dat ze bij het zien van de goedheiligman haar zinnen zet op diens schimmel. De ontwapenende hoofdrolspeelster Ebbie Tam is een hoogtepunt, maar zonder een geweldig scenario en de fantastische verfilming ervan zou ze in de kou hebben gestaan. Hartverwarmende film in deze kille tijd.

Salt (Phillip Noyce, 2010)
Zaterdag, RTL5, 20.00 uur

Stervehikel voor Angelina Jolie, die al eerder (Lara Croft: Tomb Raider, Mr. & Mrs. Smith) zichtbaar plezier beleefde aan actiefilms. In Salt mag ze schitteren als CIA-agente die de wereld moet redden en tegelijk verdacht wordt van contraspionage. En dan dendert het spektakel van regisseur Phillip Noyce (Patriot Games) van achtervolging naar achtervolging. Best lekker voor de zaterdagavond.

Twee vorstinnen en een vorst (Otto Jongerius, 1981)
Zaterdag, NPOCultura, 22.00 uur

Tot nu toe vooral door de zender ONS (voorheen NostalgieNet) gedaan: het koesteren van de Nederlandse filmgeschiedenis in de vorm van het uitzenden van oude Nederlandse films. Dat nu ook het digitale kanaal NPO Cultura zich van die taak kwijt, komt doordat het hier een film betreft naar de verhalen van R. J. Peskens. En dat is een pseudoniem van de uitgever Geert van Oorschot, over wie zojuist een biografie verscheen. Enfin, laat het de opmaat zijn voor een lange reeks en laat de NPO een voorbeeld nemen aan de Franse cultuurzender TV 5, die uitblinkt in het vertonen van beroemde en vooral ook minder beroemde films uit eigen land en andere tijden. En ze zijn zo leuk, bezienswaardig, ontroerend slecht en soms gewoon goed, die Nederlandse films uit de recente geschiedenis. Neem deze Twee vorstinnen en een vorst, waarin Van Oorschot zelf de vertelstem verzorgt bij zijn verfilmde verhaal over die onweerstaanbare tante Coleta van hem, even onweerstaanbaar vertolkt door Linda van Dyck. Film is zo veel jaren later soms houterig, maar altijd vertederend.

Lore (Cate Shortland, 2012)
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

Bijzondere roadmovie over twee zusjes en drie broertjes die München moeten ontvluchten nadat hun vader, een hoge SS'er, is gearresteerd en hun moeder verdwenen. Het is vlak na afloop van WOII en het titelpersonage is de oudste van de vijf kinderen. Lore, 14 pas, leidt het groepje op hun angstige tocht langs voor hen vijandige soldaten en patrouilles, door het Zwarte Woud, in het verwoeste Duitsland. Regisseur Cate Shortland geeft de kijker met minimale dialogen en overrompelende beelden weinig houvast. Ze laat welbewust vragen over goed of fout open. Wat niet belet dat op de achtergrond continu de schuldvraag speelt. En de vraag of je het een kind kwalijk kunt nemen dat het verkeerde ideeën koestert.

All Good Things (Andrew Jarecki, 2010)
Zondag, BBC2, 00.05 uur

Robert Durst, zoon van een vastgoedmagnaat, werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op zijn vrouw (die spoorloos verdween) én zijn beste vriendin. Tot zijn veroordeling is het nooit gekomen. Tot zover de werkelijkheid waarop All Good Things is gebaseerd. In de film is David Marks (Ryan Gosling) een aardige, zachtmoedige jongen al is er iets vreemds met hem aan de hand. Zelfs zijn vrouw Katie (Kirsten Dunst) krijgt nooit echt hoogte van hem. Regisseur Andrew Jarecki beet zich voor zijn speelfilmdebuut vast in de zaak-Durst en maakte er een intrigerende thriller van met sterk spel van de hoofdrolspelers.

Meer over