De Volkskrant tv-selectie voor 20 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis tijdens opnamen van de Top 2000 vorig jaar Beeld anp
Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis tijdens opnamen van de Top 2000 vorig jaarBeeld anp

De top 2000 quiz npo 3, 20.25 uur

NPO 3, 20.25 uur
Als aftrap voor de Top 2000 presenteren Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis vanavond traditiegetrouw hun popquiz. Gerard Ekdom, Cor Bakker, Jelka van Houten, Shirma Rouse, Peter Buwalda en Sef spelen mee.

De terugkeer van...

NPO 1, 21.30 uur
In deze eerste van drie nieuwe natuurdocumentaires volgt filmmaker Cees van Kempen de in Nederland teruggekeerde ijsvogel. Te zien is waar de vogel eieren legt en op zoek gaat naar vis. De bever en de torenvalk staan volgende keren centraal.

Adele in 2011 Beeld epa
Adele in 2011Beeld epa

Adele at the BBC

BBC 1, 21.30 uur
Adele viert haar comeback bij de BBC met een uur lang haar grootste hits (waaronder voor het eerst sinds 2013 een live-uitvoering van Skyfall), nummers van haar nieuwe album, een ontmoeting met fans én een interview door Graham Norton.

Björk

Canvas, 23.10 uur
Een terugblik op het werk van de IJslandse zangeres, actrice, videokunstenaar, componist en onderwijzer Björk. Zaterdag wordt ze 50 jaar en dat wordt onder meer gevierd met een retrospectief in het Museum of Modern Art in New York.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.40 uur
Graham Norton ontvangt Tom Hanks (binnenkort te zien in Bridge of Spies van Stieven Spielberg), acteur Peter Capaldi, bekend van Doctor Who, en komiek en acteur David Walliams (Little Britain). Duran Duran verzorgt de muziek.

Badlands (Terrence Malick, 1973)

BBC 2, 00.35
Sinds zijn Pocahontas-achtige drama The New World (2005) werd de stijl van Terrence Malick per film (The Tree of Life, To the Wonder, Knight of Cups) associatiever, fragmentarischer en persoonlijker. Het leverde de Amerikaan het etiket op van 's lands eigenzinnigste doch ondoorgrondelijkste filmer. Dat terwijl zijn oeuvre jarenlang bestond uit slechts twee tamelijk aardse, maar niet minder sterke films, Badlands (1973) en Days of Heaven (1978).

Zijn vanavond uit te zenden, destijds juichend ontvangen debuut (beste debuut sinds Citizen Kane, vond de Amerikaanse pers) baseerde Malick op een periode uit het leven van de spree killer Charles Starkweather, die uit het niets elf mensen vermoordde voor hij werd gearresteerd. Malick bracht interessante veranderingen aan in de geschiedenis, die het minder eenvoudig maken een moreel oordeel te vellen over wat de cineast laat zien.

De 25-jarige James Dean-wannabe Kit (Martin Sheen, voortdurend met een sigaret in zijn mondhoek) en de veelvuldig als voice-over aanwezige 15-jarige Holly (een bleke, iele Sissy Spacek) trekken een spoor van dood en verderf door de Verenigde Staten. Malicks later nog heftiger geëtaleerde kenmerken veel voice-overs, gefilmd bij natuurlijk licht, dromerige soundtrack zijn stuk voor stuk aanwezig, maar de regisseur maakt hier in de eerste plaats een eenvoudige, kalme misdaadroadmovie. Ondanks zijn Bonnie en Clyde-achtige hoofdpersonages is Badlands een schitterende, meditatieve film.

(De tekst gaat onder het filmpje door)

Country (Richard Pearce, 1984)

Eén, 23.30
Jessica Lange speelt sterk als moeder en boerendochter (Oscarnominatie, al ging het beeldje uiteindelijk naar Sally Field die óók een boerin speelde, in Places in the Heart) die met haar echtgenoot (Sam Shepard, minstens even overtuigend) toeziet hoe hun boerderij in handen van schuldeisers valt. Langes karakter beschadigt daarop de eer van de familie, terwijl het personage van Shepard vragen stelt over zijn aangetrouwde rol in het boerenleven. Het drama wordt hier en daar begeleid door een tikje weeïge pianomuziek en een chauffeur die de schapen in beslag komt nemen rijdt doodleuk het hek rond de wei aan flarden. De dochter des huizes vervult een mooie, contrasterende zoete rol. 'Now kiss and make up!' beveelt ze haar ouders, wanneer die onder alle financiële druk ook met elkaar beginnen te ruziën. De vraag of en zo ja hoe het gezin er weer bovenop komt, drijft de film prima vooruit.

Solo: Out of a Dream (Jos de Putter, 2014)

NPO 2, 23.50
In 1994 stuitte documentairemaker Jos de Putter in de favela's van Rio de Janeiro op het destijds 11-jarige voetbaltalent Leonardo Vitor Santiago, die hij met zijn beste vriendje Anselmo over toekomstdromen laat vertellen. Via voetbalscout Piet de Visser kwam het supertalent terecht bij Feyenoord, waar hij hoewel hij deel uitmaakte van het team dat in 2002 de UEFA Cup won- zijn belofte nooit helemaal kon waarmaken. In dit vervolg bezoekt De Putter twintig jaar later de geboortegrond van Leonardo opnieuw dat blijkt een uitstekend idee. Niet alleen leveren het gigantische contrast met Leonardo's jeugdvrienden en anekdotes over geldgedoe in de familie sterke beelden op, ook ondervraagt De Putter zijn eigen rol in de voetbalgeschiedenis: welke invloed kan een documentairemaker uitoefenen op het leven van een kind?

Inside Idfa

NPO 2, 23.00 uur
Daphne Bunskoek spreekt met de makers van Becoming Zlatan, een documentaire over de stervoet-baller Zlatan Ibrahimovic. Ook is er een reportage over IDFA-hoofdgast Errol Morris, een van de beste documentairemakers ter wereld.

Zlatan Beeld afp
ZlatanBeeld afp
Meer over