De Volkskrant tv-selectie voor 20 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit zijn de tips voor woensdagavond.

Koos van Dijk is vanavond te zien in het BNNVARA-programma Rambam. Beeld BNNVARA
Koos van Dijk is vanavond te zien in het BNNVARA-programma Rambam.Beeld BNNVARA

Battle on the dancefloor

RTL 5, 20.30 uur
RTL5 komt met een nieuwe dansshow waarin gezocht wordt naar de beste 'dance crew'. Groepen dansers dus. De deelnemende crews krijgen ook nog te maken met een krimpende dansvloer als de jury niet tevreden is.

Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 21.25 uur
Floortje Dessing bezoek de 'bed & breakfast' van Rob en Alix Crapper op Vanuatu, midden in de Stille Oceaan. Het Australische hippiestel leeft paradijselijk, maar zonder elektriciteit en afhankelijk van de tuinoogst.

Juryleden Timor Steffens, Pip Pellens en Dan Karaty van het nieuwe dansprogramma Battle On The Dancefloor Beeld anp
Juryleden Timor Steffens, Pip Pellens en Dan Karaty van het nieuwe dansprogramma Battle On The DancefloorBeeld anp

Patience, patience, t'iras au paradis

Canvas, 21.05 uur
Documentaire uit 2014 over zeven moslimvrouwen uit probleemgemeente Molenbeek, die na aankomst in België de vrijheid leren smaken. Ze ontdekken Brussel en maken plannen naar New York te reizen.

RamBam

NPO 3, 21.50 uur
Seizoen vijf van ludiek onderzoeksprogramma start met Koos van Dijk, ex-manager van Herman Brood, die zou frauderen bij de verkoop van diens schilderijen. Hij wordt gevraagd een echtheidscertificaat te verstrekken voor een valse Brood.

Mr. Robot

NPO 3, 22.25 uur
Start thrillerserie over de hackerswereld. De contactgestoorde en verslaafde jonge programmeur Elliot Alderson (Rami Malek) sluit zich aan bij het hackerscollectief fsociety, geleid door de mysterieuze Mr. Robot (Christian Slater).

Film 2016
BBC 1, 00.15 uur
De filmcritici van de BBC bespreken de bankencrisisfilm The Big Short, die een sterrencast heeft met o.a. Christian Bale en Ryan Gosling. Ook aandacht voor de komedie Our Brand is Crisis met Sandra Bullock, en martial arts-thriller The Assassin.

Christian Slater met zijn prijs voor beste mannelijke bijrol in een dramaserie voor Mr. Robot tijdens de Critics' Choice Awards Beeld afp
Christian Slater met zijn prijs voor beste mannelijke bijrol in een dramaserie voor Mr. Robot tijdens de Critics' Choice AwardsBeeld afp

We Come as Friends (Hubert Sauper, 2014)

NPO 2, 22.55-00.41 uur.
In 's werelds jongste natie, Zuid-Soedan, wil de Oostenrijkse documentairemaker Hubert Sauper (Darwin's Nightmare) aantonen hoe moderne kolonialisten een deel van de wereld in hun greep hebben en het land uitpersen tot er niets meer overblijft. Die missie kwam hem op zowel lof als kritiek te staan. Lof omdat hij met een krakkemikkig zelfgebouwd vliegtuigje ogenschijnlijk tot in alle uithoeken van het land wist te komen, waar hij met zijn steevast draaiende camera op de krankzinnigste vormen van uitbuiting stuitte, kritiek omdat het in We Come as Friends nogal eens ontbreekt aan context. Sprekers voor de camera van Sauper krijgen geen introductie en beelden van een te openen energiecentrale worden bijvoorbeeld vergezeld van onheilspellende muziek in zo'n geval kun je slechts raden wat volgens de documentairemaker precies mankeert aan het bedrijf. Achter bloederige oorlogstaferelen plakt Sauper een shot van luierende blanken bij een zwembad. Logisch die badgasten dan meteen als profiteurs en parasieten te beschouwen, terwijl niet eens duidelijk wordt om wie het gaat. Toch blijft die cocktail van indrukken hangen, van de scènes waarin Sauper filmt terwijl hij buiten zijn vliegtuig hangt, tot het moment waarop een oude man met één handtekening per ongeluk een gigantische hoeveelheid land verliest aan een Amerikaanse projectontwikkelaar.

We Come as Friends, documentaire over Zuid-Soedan Beeld
We Come as Friends, documentaire over Zuid-SoedanBeeld

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Guy Ritchie, 1998)

SBS 9, 20.30-22.40 uur.
Hilarische opgefokte komedie over vier vrienden die veel geld verliezen met een kaartspel. De lokale pornokoning/gangster, aan wie de schuld moet worden betaald, geeft hun een week. Guy Ritchie, die zichzelf twee jaar later qua audiovisueel spektakel met Snatch zou overtreffen, is hier op zijn gevatst in een misdaadkomedie die schaamteloos in de slipstream dook van het luchtige filmgeweld van Quentin Tarantino, maar daar wel een eigen, oer-Britse saus aan toevoegde. Acteerdebuut van de nog immer populaire actieheld Jason Statham, als vriend met schulden, en ex-voetballer Vinnie Jones, die als Big Chris namens de oppergangster schulden int.

Grease (Randal Kleiser, 1978)

RTL 5, 22.30-00.45 uur.
Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You're the One that I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease.

Scarface (Brian De Palma, 1983)

SBS 9, 22.40-01.50 uur.
Net als veel van zijn eigen werk stopte Brian De Palma ook de vrije remake van Howard Hawks' Scarface vol verwijzingen naar, en citaten uit filmklassiekers. Het kwam hem niet zelden te staan op de beschuldiging van plagiaat. Je kunt het ook een eerbetoon noemen. Hoe dan ook, in het origineel is hoofdpersoon Tony Camonte, een Italiaanse drankhandelaar, een extreem gewelddadige gangster die vanuit het niets carrière maakt. Scenarioschrijver Oliver Stone maakte er de Cubaanse drugsdealer Tony Montana van. Minstens zo gewelddadig trouwens. Al Pacino speelt hem met ontembare energie: wild en bijna hysterisch. Moderne klassieker.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over