De Volkskrant tv-selectie voor 19 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

null Beeld geen
Beeld geen

Koken met Van Boven
NPO 2, 20.25 uur

Kok Yvette van Boven is terug met een nieuwe reeks waarin zij zich verdiept in de geschiedenis van ons eten en vanuit haar eigen keuken nieuwe gerechten bereidt. In de eerste aflevering serveert zij een zelfgemaakte pindakaas.

100 jaar Schiphol
NPO 2, 21.00 uur

Documentaire waarin de geschiedenis van luchthaven Schiphol voorbijkomt, ondersteund door een grote hoeveelheid historisch beeldmateriaal. Filmmaker Tonko Dop sprak met nazaten van luchtvaartpioniers, directeuren, omwonenden en politici.

Buurman, wat doet u nu?
Eén, 21.25 uur

Nieuw interviewprogramma waarvan de titel verwijst naar de beruchte scène uit filmklassieker Flodder. Cath Luyten bezoekt interessante Nederlanders, zoals zangeres Josje Huisman, die sinds haar vertrek uit K3 de wereld rondreist.

Lauren!
NPO 3, 22.20 uur

Lauren Verster test een aantal nieuwe 'natuurlijke' beautybehandelingen uit. Zo schijnt het dat reuzenslakken een heerlijke gezichtsmassage geven en zorgt het slijm dat ze produceren ervoor dat je rimpels verdwijnen. Maar hoe voelt dat?

Lauren Verster Beeld anp
Lauren VersterBeeld anp

Gezichten van dementie
NPO 2, 22.45 uur

In de week van Wereld Alzheimer Dag portretteert oud-nieuwslezer Gijs Wanders vijf mensen met dementie en hun geliefden. Hij doet dat samen met kunstenaar Herman van Hoogdalem, die portretten schildert van de hoofdpersonen.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen gaat in gesprek met actrice Monic Hendrickx, die de hoofdrol speelt in De held, de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival. In De held speelt Hendrickx een vrouw die haar familiegeschiedenis moet ontrafelen.

45 Years (Andrew Haigh, 2015)
Film 1 Sundance, 21.00-22.31 uur.

Kate en Geoff (Charlotte Rampling en Tom Courtenay) staan op het punt om hun 45-jarig huwelijk te vieren. Een groot, perfect feest moet het worden. Maar dan hoort Geoff dat het lichaam van een vriendin, die zestig jaar geleden in een gletsjerspleet verdween, is teruggevonden. Nieuws waardoor het schijnbaar vanzelfsprekende geluk van Kate en Geoff langzaam versplintert, in een drama over de geheimen en afgronden van een relatie, dat door schrijver-regisseur Haigh (Weekend) feilloos wordt uitgewerkt. Het feest komt steeds dichterbij; gaan de twee het heelhuids halen met elkaar?

Rampling en Courtenay leveren magnifiek en genuanceerd spel, en werden beide bekroond op het Filmfestival van Berlijn. Rampling, menselijker dan ooit, werd ook voor een Oscar genomineerd, maar kreeg het beeldje uiteindelijk niet.

300 (Zack Snyder, 2006)
Veronica, 22.40-00.58 uur.

Voor sommige historici en classici een gruwel, de verfilming van Frank Millers stripboek 300 uit 1998. Begrijpelijk, want de film doet de geschiedenis bepaald geweld aan. Hij gaat volledig over de top in de verheerlijking van de veronderstelde cultuur van de ruige en geweld verheerlijkende gemeenschap. Het verhaal is dat van de legendarische strijd van een klein leger onder leiding van de Spartaanse koning Leonidas tegen het oneindig veel grotere Perzische leger onder leiding van koning Xerxes. De met de computer gegenereerde beelden, die de massaliteit en slechte aard van de Perzen uitvergroten, passen naadloos in de donkere, grofkorrelige opnamen.

Le nouveau (Rudi Rosenberg, 2015)
NPO 3, 15.30-16.45 uur.

Vrijwel niemand in zijn klas noemt Benoît (13) bij zijn naam. Hij is en blijft de Nieuwe, de van Le Havre naar Parijs verhuisde jongen die er als laatste bijkwam en moeilijk aansluiting vindt bij de rest. 'Waarom ben je verlegen?', vraagt zijn wijsneuzige broertje. 'Daar heb je toch niets aan?'

Was het maar zo makkelijk, denk je samen met Benoît (Réphaël Ghrenassia). In Le nouveau schaart schrijver-regisseur Rudi Rosenberg je moeiteloos aan de kant van de jongen, wiens ogen steeds een beetje op huilen staan en die de ene na de andere poging onderneemt om aan populariteit te winnen. Dan toch maar die chocolaatjes mee naar school, of de pestkoppen van de klas meenemen naar huis. En dan toch maar een feestje organiseren, ook al weet hij van tevoren dat er waarschijnlijk helemaal niemand zal komen - behalve de andere outcasts van de klas, met wie hij gaandeweg toch een leuk vriendengroepje vormt. De zon gaat nog wat meer schijnen dankzij de leuke Johanna, die door haar Zweedse afkomst ook een buitenstaander is. Maar of zij voor hem hetzelfde voelt als hij voor haar?

Zo alledaags gaat het in Le nouveau, maar het is een grote kunst om zulke gewone, en toch ingrijpende dingen zo overtuigend en fris naar film te vertalen. Volwassenen zien we weinig, op Benoîts bij hem in huis wonende oom na, maar dat geeft alleen maar meer ruimte voor de fantastische jonge acteurs. Die vertolken de capriolen en zielenroerselen van hun personages alsof ze niet anders gewend zijn. Le nouveau, op Cinekid bekroond met de juryprijs voor Beste film én de MovieZone jeugdjuryprijs, wordt uitgezonden in het kader van de Week tegen pesten - helaas in de Nederlandse nasynchronisatie.

Meer over