De Volkskrant tv-selectie voor 19 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Alakina Mann, James Bentley en Nicole Kidman in The Others. Beeld
Alakina Mann, James Bentley en Nicole Kidman in The Others.Beeld

2Doc: De tegenprestatie
NPO 2, 20.25 uur

Wie in Rotterdam een uitkering aanvraagt, wordt geacht een tegenprestatie te leveren. In deze documentaire zien we gesprekken tussen ambtenaar en burgers, die soms fel reageren als ze wordt gevraagd iets terug te doen. 'Hoe kan het nou vrijwilligerswerk zijn, als ik wordt gedwongen het te doen!'

Spoorloos
NPO 1, 21.15 uur

De op de Caraïben geboren Janice heeft een moeilijke jeugd sinds het overlijden van haar alleenstaande moeder. Volgens geruchten is ze vergiftigd door de nieuwe vrouw van haar vader. Janice wist in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Maar hoe vergaat het haar broer? Derk Bolt probeert hem op te sporen.

Koppen XL
één, 21.30 uur

In deze Franse reportage is te zien hoe moeder Clémentine haar kinderen veel vruchtensap, jam en appelmoes laat eten, omdat ze fruit belangrijk vindt. Maar haar kinderen willen geen echte vruchten. In deze producten zit veel suiker en relatief weinig fruit. Biedt dit eetpatroon wel voldoede voedingswaarde?

Derksen &...
RTL 7, 22.00 uur

Johan Derksen gaat op stap met Hans Kraay Jr., de SBS-sportpresentator en oud-verdediger van onder meer NAC en FC Den Bosch. Aan de stamtafel van Voetbal Inside vliegen Derksen en Kraay (bijnaam 'Hansie Hansie') elkaar regelmatig in de haren. Komen ze tijdens een langer gesprek misschien nader tot elkaar?

Andere tijden: Het geheim van Lubbers
NPO 2, 23.35 uur

Na het goed ontvangen tweeluik over Wim Kok herhaalt Andere tijden de documentaire uit 2013 waarin wordt teruggeblikt op de regeerperiode van Ruud Lubbers. Ingewijden als Wim Kok, Elco Brinkman en de Amerikaanse diplomaat Paul Bremer spreken openlijk over Lubbers premierschap, van 1982 tot 1994.

Ruud Lubbers Beeld anp
Ruud LubbersBeeld anp

The Others (Alejandro Amenábar, 2001)
Fox, 03.25-05.05 uur.

De beste (niet nagesynchroniseerde) film van vandaag wordt onmenselijk laat uitgezonden. Al is dat huiveringwekkende tijdstip zeer geschikt om The Others te kijken: doezelend tussen waken en slapen, zul je Alejandro Amenábars sfeerrijke spookvertelling makkelijk onder de huid voelen kruipen. Amenábar leent knap bij gotische genreklassiekers als Henry James' roman The Turn of the Screw (1898) en Hollywoodspookhuisfilms als The Innocents (1961) en The Haunting (1963.), maar geeft die traditie een eigen draai. Nicole Kidman speelt de nerveuze Grace, die vlak na de Tweede Wereldoorlog met haar dochtertje en zoontje in een afgelegen landhuis woont. Haar man is nooit teruggekeerd van het front en sinds de nazi's het eiland bezet hielden, is er in het huis geen stroom. Dikke mist maakt het isolement totaal voor Grace en haar kinderen, die door een zeldzame aandoening niet tegen zonlicht kunnen en geloven dat ze niet alleen zijn in het huis. De komst van drie zonderlinge bedienden zet een reeks onheilspellende gebeurtenissen in gang, waarbij The Others stevig vaart op de kracht van de suggestie.

Amenábar slaagt er in de scènes mooi dubbelzinnig te houden: beelden de personages zich alles in of worden ze echt door geesten bezocht? Een streep licht, schijnend uit een kamer waar niemand zou moeten zijn, krakende deuren en de heldin die met een olielamp de trap afdaalt: elementen die in The Others even vertrouwd als fris (nou ja, fris) aanvoelen. Dat komt misschien vooral doordat Amenábar (Abre los ojos, Agora) van begin af aan een melancholieke ondertoon toevoegt en subtiel vooruitwijst naar de tragische ontknoping die alles in een ander perspectief plaatst. Het sobere en juist daardoor zo griezelige The Others blijkt uiteindelijk verrassend aangrijpend.

The Age of Innocence - Mean Streets (Martin Scorsese, 1993, 1973)
Arte, 20.15-22.25 uur - 22.25-00.15 uur.

Wie geen moeite heeft met een Duits pratende Michelle Pfeiffer en Robert De Niro, zij gewezen op de films die Arte vanavond uitzendt in zijn Martin Scorsese-filmreeks. Eerst is dat het mooie kostuumdrama The Age of Innocence en daarna Scorseses derde speelfilm Mean Streets. Zoals zo vaak bij Scorsese speelt in beide films New York, de stad waar hij woont en werkt, een hoofdrol. Terwijl The Age of Innocence is gebaseerd op de tragische roman van Edith Wharton, baseerde Scorsese Mean Streets deels op zijn eigen jeugdherinneringen. De Niro en Harvey Keitel spelen boezemvrienden Johnnie Boy en Charlie, die leven op straat en ruiken aan de misdaad die hen omringt. Scorsese maakte er een ongepolijste karakterstudie van waarin bespiegelingen over geloof, schuld en boete bepaald niet onder de oppervlakte blijven sudderen.

Magic in the Moonlight (Woody Allen, 2014)
Film 1 Spotlight, 20.30-22.03 uur.

Illusionist Stanley Crawford (Colin Firth) wordt eind jaren twintig door een vriend gevraagd of hij undercover in Zuid-Frankrijk een medium wil ontmaskeren. Dat blijkt een beeldschoon meisje (Emma Stone) dat de sceptische Stanley doet geloven dat er toch meer moet zijn tussen hemel en aarde. Stanley en Sophie symboliseren de twee kanten waartussen regisseur-scenarist Allen zo vaak pendelt in zijnoeuvre, die tussen hoofd en hart en twijfel en geloof. Zo gaat het uiteindelijk ook over de liefde, want wie romantiek verlangt, moet de scepsis opzij zetten. Allens prachtig vormgegeven 44ste film wordt nooit een echte eenheid; de overweldigende charme van Firth en Stone ten spijt blijven hun dialogen theoretisch en hun leeftijdsverschil geeft hun chemie iets ongemakkelijks.

Meer over