De Volkskrant tv-selectie voor 19 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Vrolijke kerst marathon - familie Vrolijk Beeld
Vrolijke kerst marathon - familie VrolijkBeeld

Vrolijke Kerst marathon

Zaterdag en zondag, NPO 3, 11.40 uur
Warme jeugdserie over de familie Vrolijk, die door de financiële problemen van papa en mama (Jeroen Spitzenberger en Hadewich Minis) hun luxe bestaan noodgedwongen inruilen voor een leven in een oud kantoorgebouw tussen andere nieuwe armen. Vorig jaar al eens uitgezonden, nu speciaal voor de feestdagen op herhaling.

Alleen Elvis blijft bestaan

Zaterdag, Canvas, 22.15 uur
Schrijver Herman Koch is te gast en vertelt aan de hand van film- en tv-fragmenten. Hij laat onder andere Like A Virgin van Madonna zien, beelden uit het Brusselse nachtleven en een gesprek met een scheidsrechter.

Rudolf Nureyev - Dance To Freedom

Zaterdag, BBC 2, 21.50 uur
Artem Ovcharenko, superster van het Bolshoi Ballet, speelt de hoofdrol in deze mix van documentaire en speelfilm over de vlucht van sovjetdanser Rudolf Nureyev in de zomer van 1961. Eigenlijk was Nureyev door de KGB te recalcitrant bevonden om mee te mogen naar Europa, maar door een blessure van een concurrent mocht hij toch op reis. Op vliegveld Le Bourget in Parijs nam hij uiteindelijk de benen. Naast filmscènes met Ovcharenko zijn er ook getuigenissen van onder anderen Nureyevs partner in crime Clara Saint, choreograaf Pierre Lacotte en KGB-agenten.

Alexandra Radius en Rudolf Nureyev Beeld
Alexandra Radius en Rudolf NureyevBeeld

Splash (Ron Howard, 1984)

Zaterdag, BBC 2, 15.30 uur
Zeemeermin Daryl Hannah klimt aan land met in haar hand de portemonnee van New Yorker Tom Hanks. Dat ze voor elkaar zijn bestemd, weten wij dan al dankzij een vroege flashback in de film. Volgt een onvoorstelbare romance, waarbij vooral van haar een groot offer wordt gevraagd: ze moet opdrogen en dus afstand doen van haar vinnen. Maar ja, het water blijft trekken. Splash was de eerste film die Disney uitbracht via Touchstone, het voor minder kindvriendelijke producties bedoelde dochterlabel. Niet dat er, op wat glimpjes naakt na, zoveel schokkends is aan deze zachtaardige komedie.

Before Midnight (Richard Linklater, 2013)

Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur
In dit derde deel uit de filmreeks van regisseur Richard Linklater gaan geliefden Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) - inmiddels veertigers - op vakantie in Griekenland. De chemie is er nog, de grappen ook. De dialogen zijn schrijnend, eerlijk en dan weer luchtig, terwijl de personages goed hun best moeten doen om de romantiek uit de eerste films bij elkaar terug te vinden. Vooral mooi als je ook Before Sunrise (1995) en Before Sunset (2004) hebt gezien en als het ware met de personages bent meegegroeid, maar ook prima op zichzelf te bekijken als waarachtige schets van een niet altijd even makkelijke, maar liefdevolle relatie.

Fargo (Joel en Ethan Coen, 1996)

Zaterdag, Canvas, 23.45 uur
Leuk, dat er is geprobeerd een tv-serie te maken op basis van het gegeven waarop een van de beste films van de Coen-broers ook steunt, maar het resultaat staat in geen verhouding tot het origineel. Met hun versie geven de Coens een masterclass vernuftig verhaal vertellen. Hun case: een schlemielige autohandelaar (William H. Macy) die door de in scène gezette ontvoering van zijn vrouw uit de geldzorgen probeert te komen. Frances McDormand is onweerstaanbaar als vasthoudende, zwangere politieagente op het besneeuwde platteland op de grens van Canada en de VS; ze kreeg een Oscar voor haar rol.

Meer over