De Volkskrant tv-selectie voor 18 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

James Franco tussen Ashley Benson (links) en Vanessa Hudgens in de film Spring Breakers Beeld
James Franco tussen Ashley Benson (links) en Vanessa Hudgens in de film Spring BreakersBeeld

Serious Request

NPO 3, 19.30 uur
Live vanuit Heerlen het begin van radiomarathon Serious Request. Dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren worden opgesloten in het Glazen Huis en zamelen geld in voor jongeren in conflictgebieden.

Dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren laten zich dit jaar opsluiten in het Glazen Huis in Heerlen voor 3FM Serious Request Beeld anp
Dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren laten zich dit jaar opsluiten in het Glazen Huis in Heerlen voor 3FM Serious RequestBeeld anp

Freek Vonk in Latijns-Amerika

NPO 3, 20.30 uur
Laatste aflevering. Freek is in de Patanal, een van de grootste wildreservaten ter wereld, waar hij zich onledig houdt met dodelijke bijen, jaguars en kaaimannen. In Rio de Janeiro stuit hij op een stukje Atlantisch regenwoud.

Levende rivier

NPO 2, 21.05 uur
Een kanoreis van Lobith naar de Noordzee over de Rijn. Onderweg vertelt filmmaker Ruben Smit (De nieuwe wildernis) over wat hij door de seizoenen heen ziet en hoort: de weidebeekjuffer, purperreiger, zeearend en het blaasjeskruid.

Endeavour Morse

EEN, 20.40 uur
In Oxford loopt een seriemoordenaar rond die getrouwde vrouwen wurgt. Zijn laatste slachtoffer is huisvrouw Vivienne Haldane. Met een zilverkleurig paar kousen als enige aanwijzing gaat detective Morse op onderzoek uit.

ABBA in pictures

CANVAS, 23.55 uur
Omdat Björn, Benny, Frida en Agnetha tegenwoordig liever buiten beeld blijven, vertelt deze muziekdocu het ABBA-verhaal door de ogen van de fotografen die ABBA in de succesjaren trouw volgden. Achter de schermen en ook thuis.

ABBA Beeld ap
ABBABeeld ap

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur
Nu al leuk: actrice en ongeleid projectiel Carrie Fisher (Prinses Leia) is te gast bij Graham Norton. Zou ze haar hondje Gary ook meenemen? Ook Star Wars-acteurs Daisy Ridley en John Boyega schuiven aan. Kylie Minogue verzorgt de muziek.

Spring Breakers (Harmony Korine, 2012)

NPO 3, 22.20-23.50 uur
Een nog door velen jammer genoeg onbegrepen meesterwerk, het hallucinerend goede Spring Breakers. Langzaam brengt regisseur Harmony Korine (Gummo, Trash Humpers) de toeschouwer in dezelfde gemoedstoestand als de losgeslagen meisjes die op een dieet van drank en drugs het typisch Amerikaanse fenomeen Spring break beleven te vergelijken met de Nederlandse eindexamenreizen naar goedkope mediterrane kustplaatsen, maar dan fors heftiger. Afwisselend warm, kil, soezerig, hoofdpijnverwekkend, wazig en glashelder. Een film als een zonnesteek.

Bride Flight (Ben Sombogaart, 2008)

NPO 2, 23:15-01:19 uur
Kundig en fraai ogend historisch drama over vier emigranten die begin jaren vijftig naar Nieuw-Zeeland trokken en wier levens een uiteenlopende wending nemen. Wel blijven ze elkaar ontmoeten, omdat ze nu eenmaal in dat beroemde vliegtuig zaten dat in een recordpoging de oceaan over vloog. Hun levens worden sober en doelmatig in beeld gebracht, waarbij de acteurs volop de gelegenheid krijgen te schitteren. Dat doet boven iedereen Karina Smulders, die met haar indrukwekkende vertolking van een vrouw die met de verkeerde man is getrouwd, de film draagt. Zelden keek iemand mooier ongelukkig en verlangend tegelijk.

Frantic (Roman Polanski, 1988)

Eén, 23:25-01:20 uur
Met voorsprong de beste van de drie Polanksi-films waarin ook mevrouw Polanski, Emmanuelle Seigner, een rol speelt. Frantic is een uitstekende, Hitchcockiaanse paranoia-thriller. Man en vrouw arriveren in de hun vreemde stad Parijs. Aangekomen in het hotel gaat de man douchen en wanneer hij daarmee klaar is, blijkt zijn vrouw verdwenen. Spoorloos. Gelukkig is de man Harrison Ford, en dat zal Parijs met zijn bureaucratie en schutterende politie weten. Seigner is overigens niet zijn vrouw, maar een mysterieuze verschijning die het plot naar zijn eind loodst.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over