De Volkskrant tv-selectie voor 17 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma en Mirjam Bosgraaf
Acteur Jack O'Connell in de film Starred Up. Beeld .
Acteur Jack O'Connell in de film Starred Up.Beeld .

65 jaar tv; tijd voor pensioen?
NPO 2, 20.40 uur

De televisie is bijna 65. Heeft het medium zijn (beste) tijd gehad? De eerste aflevering van de NTR-jubileumserie gaat over de geschiedenis van de Journaals en nieuwsrubrieken. Het duurde jaren voor de Nederlandse televisie een fatsoenlijk journaal had en toen J.F. Kennedy werd vermoord, wist niemand wat te doen, behalve stug doorgaan met het nieuws dat prins Bernhard een postduivenshow bezocht. En hoe kan het Journaal nu ooit concurreren met het razendsnelle nieuws via de sociale media?

Andere tijden
NPO 2, 21.25 uur

Ons hele continent is erdoor besmet: euroscepsis. De Engelsen maakten het zelfs uit met Europa. Hoe anders was dat in de jaren negentig, na de val van de muur. De EU stond voor de overwinning van vrijheid en democratie en iedereen mocht toetreden, stabiliteit en welvaart zouden vanzelf volgen. Andere tijden.

High Maintenance
HBO 3, 23.00 uur

Korte, kleine, soms ontroerende verhalen op tv. Begonnen als Vimeosnack, is High Maintenance nu gepromoveerd tot HBO-serie die ook begint in Nederland. Met Ben Sinclair (ook schrijver, met zijn vrouw Katja Blichfeld) als 'the guy' die wiet bezorgt op de fiets en soms een jointje meerookt met zijn klanten. Dat zijn New Yorkse bohemiens die allemaal zo hun redenen hebben om high te worden. De een is ziek, de ander dik, een derde heeft niets te klagen.

Billie Holiday: a sensation
Canvas, 00.20 uur

Haar leven was een aaneenschakeling van verdriet, depressie, foute mannen, drank en drugs. Tenminste dat is het standaardverhaal over jazzzangeres Billie Holiday. De geïnterviewden in deze biografie schetsen een ander beeld. Dat van een humoristische, stevige vrouw. Dapper ook.

Billie Holiday in 1956. Beeld anp
Billie Holiday in 1956.Beeld anp

Starred Up (David Mackenzie, 2013)
Canvas, 22.35 uur

Eén bonk griezelige agressie, totaal niet benaderbaar. Die indruk maakt de 19-jarige Eric Love (Jack O'Connell). Love wordt twee jaar te vroeg overgeplaatst naar een gevangenis voor volwassenen, omdat hij onder leeftijdgenoten niet te handhaven is. Zowel zijn nieuwe medegevangenen als de bewakers moeten het ontgelden. Regisseur Mackenzie doet geen moeite de kijker voor zijn ongetemde hoofdpersoon in te nemen. Des te knapper is het dat het er langzamerhand toch insluipt: begrip en zelfs compassie voor Eric, die in dezelfde vleugel belandt als zijn vader Nev, een door de wol geverfde gedetineerde.

Zurich (Sacha Polak, 2015)
NPO 2, 00.10 uur

Mooi, indringend portret van een stuur- en richtingloze, rouwende vrouw, inlevend gespeeld door zangeres en debuterend actrice Wende Snijders. In haar tweede speelfilm (na Hemel, 2012) gebruikt Sacha Polak een eenvoudige stijlfiguur - twee delen die in chronologisch omgekeerde volgorde worden gepresenteerd - om haar film een zweem van mysterie mee te geven. En vooral om zo Snijders alle effect te laten sorteren, daarbij geholpen door een onbarmhartig nabije camera.

A Serious Man (Ethan en Joel Coen, 2009)
BBC 2, 00.25 uur

Natuurkundedocent Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) leidt eind jaren zestig een extreem doorsneebestaan op het Amerikaanse platteland, tot een student bij hem komt klagen over de onvoldoende die hij kreeg; de Joodse, rechtvaardige, principiële Larry laat zich niet vermurwen. Het conflict dat daaruit voortvloeit blijkt echter een van de vele smetten op zijn keurige bestaan, dat snel en desastreus uiteenvalt. Geen van de van hen bekende acteurs dit keer, en toch is A Serious Man een op en top Coen-film, vol spitse dialogen, sukkelig menselijk gedrag en venijnige humor.

Meer over