De Volkskrant tv-selectie voor 17 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Matt Damon als geheim agent Jason Bourne in The Bourne Surpremacy. Beeld
Matt Damon als geheim agent Jason Bourne in The Bourne Surpremacy.Beeld

Duitsland - Nederland SBS 6, 20.05 UUR

Ondanks de aanslagen in Parijs spelen Duitsland en Nederland vanavond 'gewoon' hun oefenwedstrijd in Hannover. Bondskanselier Angela Merkel en haar ministersploeg zijn aanwezig, net als de Nederlandse minister van Sport, Edith Schippers.

Brandpunt NPO 2, 20.25 UUR

Deze week het verhaal van de Britse Sally Evans. Haar zoon Thomas bekeerde zich tot de islam en sloot zich aan bij de Somalische terreurorganisatie Al Shabaab. Daarnaast klokkenluider Peter Gøtzsche over de farmaceutische industrie.

Andere Tijden NPO 2, 21.20 UUR

Deel 1 van een tweeluik over het leven in Suriname voordat het in 1975 onafhankelijk werd, deze maand veertig jaar geleden. Inwoners halen herinneringen op aan de invloed van Nederland en de groeiende welvaart in de jaren na WO II.

De Rijdende Rechter NPO 1, 22.15 uur

Meneer Wildschut en de familie Rog hebben veertig jaar geen woord gewisseld als na de verplaatsing van een duivenhokje de pleures uitbreekt. Wildschut voelt zich vanuit het hok begluurd, dus komt meester Frank Visser een kijkje nemen.

Frank Visser probeert een geschil over een duivenhokje op te lossen Beeld ANP
Frank Visser probeert een geschil over een duivenhokje op te lossenBeeld ANP

Het uiterste middel NPO 2, 23.00 UUR

Een verslag vanuit Detentiecentrum Rotterdam, waar vreemdelingen die niet hier mogen blijven, vastzitten tot ze worden uitgezet. Voor de inzittenden bestaat het leven uit eten, bidden, sporten, bellen en wachten. Sommigen zijn al jaren staatloos.

Imagine, The Last Impresario BBC 1, 23.35 UUR

John Cleese, Naomi Watts, Kate Moss, Yoko Ono, John Waters, Lorne Michaels en Anna Wintour hebben allemaal iets liefs te zeggen in deze documentaire over theaterimpresario en producent Michael White (The Rocky Horror Show).

Kate Moss en vele anderen zeggen lieve dingen over theaterimpresario en producent Michael White Beeld ANP
Kate Moss en vele anderen zeggen lieve dingen over theaterimpresario en producent Michael WhiteBeeld ANP

The Bourne Supremacy (Paul Greengrass, 2004) Veronica, 20.30-22.35 uur.

'The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, United 93 en Green Zone zijn allemaal met elkaar verbonden. Het zijn reacties op het afgelopen decennium, dat begon op 11 september 2001.' Dat zei de Britse regisseur Paul Greengrass eens in een interview met de Volkskrant. Onterechte pretentie? Absoluut niet. Met deze spionagethriller, het eerste vervolg op het degelijke The Bourne Identity (2002), blies Greengrass (op dat moment net doorgebroken met het ongepolijste drama Bloody Sunday) de verfilming van Robert Ludlums trilogie op virtuoze wijze nieuw leven in. Hij laat zijn hoofdpersonage, een geheim agent met geheugenverlies, rondrennen in het mondiale, op hol geslagen dorp dat 'de wereld' heet: in één ademteug dendert de ex-CIA'er, sterk gespeeld door Matt Damon, door Goa, Napels, München, Washington, Amsterdam, Berlijn en Moskou. Paranoia, overheidscontrole, complottheorieën; Greengrass veegt daarbij al zijn contemporaine thema's bij elkaar en komt tot een ambitieuze, genre-overstijgende film die vooral vanwege zijn hedendaagse, rauwe guerrillastijl overtuigt.

Als Bourne valt, tuimelt de camera mee. Auto-ongelukken toont hij bij voorkeur vanuit bijrijdersperspectief. Enzovoort. Van hetzelfde laken een pak, ook onder leiding van Greengrass, was het derde deel: The Bourne Ultimatum. Bemoeienis van Greengrass én Damon is de levensader van de filmserie, bleek uit het slappe The Bourne Legacy (2012), met Jeremy Renner als surrogaatagent. Goed nieuws: bij het volgend jaar te verschijnen vijfde deel wordt de gouden twee-eenheid in ere hersteld.

Chicago (Rob Marshall, 2002) RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Met het beste dat Hollywood te bieden heeft, maakte regisseur Rob Marshall een even degelijke, theatrale als amusante verfilming van Bob Fosses wereldberoemde musical Chicago uit 1975. De Oscarlawine die volgde (zes verzilverde beeldjes, waaronder die voor beste film, uit maar liefst dertien nominaties) zei in dit geval niet zoveel over de kwaliteit van het gebodene en veel, zo niet alles, over de glamourfascinatie die de film vertegenwoordigt.

Roxie Hart (Renée Zellweger) is een getrouwde vrouw die het recht op een eigen leven opeist. Danseres wil ze worden, in een nachtclub. Als ze in de gevangenis belandt omdat ze haar minnaar heeft vermoord, ontmoet ze een lotgenote en rivale in vaudeville-ster Velma (Catherine Zeta-Jones), die net als zij vastzit voor moord. De gladde advocaat Flynn (Richard Gere) maakt een enorm mediaspektakel van Roxies rechtszaak. En dit alles wordt opgediend als een kluchtige parade van musicalsongs.

From Russia with Love (Terence Young, 1963) RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Terwijl 's werelds bekendste geheim agent momenteel in de bioscoop de records aan elkaar rijgt, duikt RTL nog steeds het Bondfilmarchief in om een oudje op te duikelen dat zijn klassiekerstatus reeds ruimschoots heeft bewezen. In From Russia with Love, nog altijd een van de beste, krijgt Sean Connery te maken met een veelzijdige tegenstander: KGB-agent nr. 5, die een decodeerapparaat wil stelen. Behalve spion is nr. 5 ook schaakgrootmeester, gespitst op Bonds mogelijke tegenzetten. De schaakzetten in de film volgen een beroemde, in 1960 gespeelde partij tussen Boris Spassky en David Bronstein.

Meer over