De Volkskrant tv-selectie voor 17 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Interviewer Coen Verbraak gaat in gesprek met schrijvers, waaronder Jan Siebelink. Beeld NTR/Lilian van Rooij
Interviewer Coen Verbraak gaat in gesprek met schrijvers, waaronder Jan Siebelink.Beeld NTR/Lilian van Rooij

Voetbal: Europa League

RTL 7, 18.00 uur
Een Spaans én een Engels onderonsje bij de returns van de achtste finales. Om 19.00 uur Valencia-Athletic de Bilbao (Bilbao won eerder met 1-0), om 21.00 uur Manchester United-Liverpool (Liverpool won de eerste wedstrijd met 2-0).

Kijken in de ziel: Schrijvers

NPO 2, 20.25 uur
Coen Verbraak maakte een tweeluik van zijn interviewserie met schrijvers. Aan het woord komen Arnon Grunberg, Jan Siebelink, A.F.Th. van der Heijden, Saskia Noort, Kristien Hemmerechts en Kees van Kooten. Hoe schrijf je een roman?

Coen Verbraak interviewt Saskia Noort en andere schrijvers. Beeld NTR/Lilian van Rooij
Coen Verbraak interviewt Saskia Noort en andere schrijvers.Beeld NTR/Lilian van Rooij

Volle zalen

NPO 2, 21.15 uur
In zijn nieuwe culturele reportageserie neemt Cornald Maas een kijkje achter de schermen van het tien uur durende theaterspektakel Borgen van het Noord Nederlands Toneel. Ook spreekt hij Adriaan van Dis over het toneelstuk Ik kom terug.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.30 uur
Calamares, gefrituurde inktvisringen, zijn zo populair geworden dat ze niet meer ontbreken op de kaart van een bruin café. Van welk stuk inktvis wordt het gemaakt? Hoe kan het dat ze precies even groot zijn?

Keuringsdienst van Waarde: waar worden inktvisringen van gemaakt? Beeld KRO-NCRV
Keuringsdienst van Waarde: waar worden inktvisringen van gemaakt?Beeld KRO-NCRV

The Raft: overleven op zee

RTL 5, 21.30 uur
Nederlands survivalprogramma waarin de kandidaten moeten overleven op een reddingsvlot in de oceaan, net zolang tot er land in zicht komt. Extra uitdaging: twee mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben, komen samen op één vlot.

Twenty feet from stardom

NPO 2, 23.00 uur
Fraaie ode uit 2013 aan Amerika's beste achtergrondzangeressen. Darlene Love, Merry Clayton, Lisa Fischer en Judith Hill zijn onbekend, maar speelden een grote rol in de successen van Tina Turner, Dolly Parton, Beyoncé en Aretha Franklin.

Arlington Road (Mark Pellington, 1999)

SBS 9, 20.30-22.50 uur
In Arlington Road laat regisseur Mark Pellington zich graag meevoeren door de emoties van zijn hoofdpersonage. Bij docent Michael Faraday (Jeff Bridges) groeit het vermoeden dat zijn overbuurman Oliver Lang (Tim Robbins) een terrorist is die broedt op een aanslag. Faradays twijfels en angsten beïnvloeden voortdurend de visuele stijl van de film: scheve camerastandpunten, dreigende close-ups, licht dat knippert op het tempo van Faradays nerveus kloppende hart. Als iets of iemand in Faradays complottheorieën gelooft, dan is het de film zelf.

Kijk naar het donker dat Faraday opslokt, wanneer hij met zorgelijk gezicht in bed ligt. Of alleen al naar de horrorfilm-achtig belichte hopmannen, die hem vertellen dat zijn zoontje al door iemand anders is opgehaald bij de scouting. Ziet Faraday (en wij met hem) spoken, hem ingegeven door de tragische dood van zijn vrouw, of is er bij de buren echt iets aan de hand? Het zou zonde zijn om het te verklappen, aangezien Pellington de spanning van deze door Ehren Kruger geschreven thriller vaardig opbouwt en de toeschouwer tot aan de onthutsende finale in onzekerheid blijft.

Duplex (Danny DeVito, 2003)

RTL 8, 20.30-22.15 uur
Jonggetrouwden Drew Barrymore en Ben Stiller kopen hun droomhuis. Het pand kent slechts één nadeel: de bovenverdieping wordt verhuurd aan een oude dame. En die kan daar niet zomaar worden uitgezet. Als ze in de eerste nacht in hun nieuwe onderkomen boven hun hoofd de openingsmuziek van The Love Boat op maximumvolume uit de tv horen komen, realiseren de nieuwelingen zich wat hun te wachten staat. Vanaf dat moment ontstaat een cyclus van overlast en tegenmaatregelen, die steeds gewelddadiger wordt. Duplex is zwartgallige slapstick, waarin Barrymore en Stiller het voortdurend moeten afleggen tegen hun bejaarde tegenspeelster Eileen Essel. Die weet er met haar combinatie van ouderwetse beleefdheid en inventief geklier iets van te maken.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998)

Veronica, 20.30-23.10 uur
Bijzonder hoe een filmpersonage soms weet te overleven van de ene film naar de andere. Neem de door Gene Hackman gespeelde afluisterexpert Harry Caul uit Francis Ford Coppola's The Conversation (1974). Een in zijn triestheid fascinerende figuur, van zijn regenjas, dikke bril en klagende saxofoonspel tot het kale betonhol waarin hij zijn werk verricht. In Enemy of the State speelt Hackman wederom een afluisterexpert met dik zwart montuur op zijn neus die in een kaal betonhol werkt. Dan zou je geneigd zijn te denken dat het om hetzelfde personage gaat. Maar Enemy of the State, waarin advocaat Dean (Will Smith) zijn leven niet meer zeker is als hij in een duister overheidscomplot belandt, blijft ook zonder die achtergrondkennis een onderhoudende paranoiathriller.

Conspiracy Theory (Richard Donner, 1997)

Veronica, 23.10-01.45 uur
De hernieuwde samenwerking, na drie succesvolle Lethal Weapon-films, tussen regisseur Richard Donner en Mel Gibson resulteerde niet in hun sterkste film. In de thriller Conspiracy Theory is Gibson een achterdochtige taxichauffeur die krantenberichten combineert tot dwaze theorieën. Hij stalkt Julia Roberts, gerechtsdienaar, met zijn theorieën. En zie, daar gaat iets bloeien.

Meer over