De Volkskrant tv-selectie voor 17 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Joaquin Phoenix en Amy Adams in Her. Beeld
Joaquin Phoenix en Amy Adams in Her.Beeld

Reizen Waes

NPO 3, 20.30 uur

Het door overstromingen en politieke onrust geteisterde Bangladesh wil meer toeristen trekken. Tom Waes neemt de proef op de som en brengt onder meer een bezoek aan hoofdstad Dhaka. Ook gaat hij op zoek naar de Bengaalse tijger.

The Voice of Holland

RTL 4, 20.30 uur

Het is tijd voor de grote finale. Zonder de gedoodverfde favoriet, soulzanger Dwight Dissels (werd vorige week naar huis gestuurd), maar met Vinchenzo Tahapary, Pleun Bierbooms, Isabel Provoost en Thijs Pot. Wie volgt de 19-jarige Maan op?

Soundbreaking

CANVAS, 21.15 uur

De Amerikaanse serie over technische innovaties in de popmuziek staat deze aflevering stil bij de geboorte van de sample. Met verhalen over pioniers Afrika Bambaataa en Chuck D en aandacht voor de dunne scheidslijn tussen lenen en jatten.

Ik vertrek

NPO 1, 21.30 uur

Edwin de Heer droomt van een timmerbedrijf, in Nederland helaas onbetaalbaar. Hij verhuist daarom met vrouw en zoons Ruben (16) en Orrin (8) naar Limousin in Midden-Frankrijk. Al snel stapelen ook daar de financiële tegenvallers zich op.

A Wild Year

BBC 2, 22.00 uur

Met de nieuwste technische snufjes brengt de BBC een jaar aan natuurschoon uit The Lake District terug tot één uur. Geen steen blijft onberoerd in het grootste nationale park van Engeland, waar de elementen de boel voortdurend opschudden.

Glenridding, Lake Disctrict. Beeld
Glenridding, Lake Disctrict.Beeld

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Tom Hiddleston (binnenkort op NPO 1 te zien in The Night Manager) schuift aan om te vertellen over zijn rol in monsterfilm Kong: Skull Island. Ook de acteurs Ruth Wilson en Daniel Radcliffe en komiek Ricky Gervais zijn te gast.

Her (Spike Jonze, 2013)

Canvas, 22.05-00.10 uur

Theodore is een door acteur Joaquin Phoenix mooi neergezette schlemiel, werkzaam als schrijver van persoonlijke brieven. Als de film begint, is de relatie met zijn jeugdliefde net verbroken. Daarvoor in de plaats ontdekt hij een hypergeavanceerd, pratend computerprogramma. Dat sorteert niet alleen zijn e-mails en regelt een blind date voor hem, het is een zelflerend programma dat naar hem luistert en met hem flirt. En omdat Scarlett Johansson deze Samantha van een stem voorziet, is het alleszins voorstelbaar dat Theodore voor het/haar valt. Wederom een fascinerende verkenning van de grenzen van de menselijke geest door regisseur Spike Jonze, maker van Being John Malkovich en Adaptation.

Eisenstein in Guanajuato (Peter Greenaway, 2015)

NPO 2, 23.00-00.39 uur

Sovjetregisseur Sergej Eisenstein (1898-1948), vermaard door films als Pantserkruiser Potemkin (1925) en Oktober (1928), wilde in Guanajuato een minstens zo indrukwekkend epos opnemen: Que viva México! Of hij ook van plan was er zijn maagdelijkheid te verliezen, valt te bezien; vaststaat dat hij in Mexico opvallend veel homo-erotische tekeningen maakte. Daarnaast schreef hij zijn vriendin (en latere vrouw) Pera Atasjeva dat hij verschrikkelijk verliefd was, en niet op haar. Dat zijn de karige feiten waarmee regisseur Greenaway aan de haal gaat in Eisenstein in Guanajuato, een vermakelijk, flamboyant en opvallend luchtig drama. Greenaway is vaak verguisd om zijn drammerige intellectualisme. Eisenstein in Guanajuato is met zijn indrukwekkende camerawerk en slimme montage eerder speels dan dwangmatig, passend bij de grillen van zijn fictieve Eisenstein.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1995)

Eén, 23.30-01.35 uur

Geslaagde Stephen King-verfilming met een fraaie hoofdrol van Kathy Bates. Zij speelt de huishoudster van een in de openingsscène stervende bejaarde. Dolores geldt als belangrijkste verdachte. Haar dochter (Jennifer Jason Leigh) keert vanwege de gebeurtenissen terug naar het eiland van haar jeugd. En de politieman (Christopher Plummer) die de moord onderzoekt, is een oude bekende van Dolores: achttien jaar eerder onderzocht hij de moord op haar echtgenoot, waarvan zij óók werd verdacht. Ruim twee uur goochelen Hollywoodveteraan Taylor Hackford (An Officer and a Gentleman) en topscenarist Tony Gilroy (Michael Clayton, de Jason Bourne-films) met de verhaallijnen, waarin nogal wat ellende voorbijkomt: Dolores Claiborne is een als thriller vermomd verhaal over een gezin dat door drank, armoede en kindermisbruik de afgrond is ingegleden.

Sky Captain and the World of Tomorrow (Kerry Conran, 2004)

Fox, 01.05-02.55 uur

Sciencefictionavontuur met de sfeer van ouderwetse avonturen- en misdaadfilms. De film was een van de eerste die nagenoeg volledig in virtuele studiodecors werden opgenomen. De computereffecten zijn na dik twaalf jaar nog steeds een knappe prestatie, maar verdoezelen niet dat het verhaaltje rond de dood en verderf zaaiende gek Totenkopf weinig voorstelt. Met Gwyneth Paltrow als journalist en Jude Law als knappe piloot en een postume, digitale rol voor Sir Laurence Olivier als de Wizard of Oz-achtige Totenkopf. Voor dat ultrakorte optreden werden onbekende opnamen van de jonge Olivier hergebruikt en met nieuwe tekst nagesynchroniseerd. Bedoeld als hommage aan een legendarisch acteur.

Meer over