De Volkskrant tv-selectie voor 17 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie.

Armin Mueller-Stahl (rechts) in Nackt unter Wölfen Beeld
Armin Mueller-Stahl (rechts) in Nackt unter WölfenBeeld

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur
Petra Possel in gesprek met Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene en winnares van de Gouden Ganzeveer. Nu 'collega' VN noodgedwongen een maandblad wordt, is De Groene het laatste stabiele opinieweekblad van Nederland.

Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Beeld anp
Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene AmsterdammerBeeld anp

Koken met Van Boven

NPO 2, 19.20 uur
Aan de slag met krenten en rozijnen. Yvette van Boven haalt een mix van zuidvruchten op de markt en gaat aan de slag voor haar kerstdessert: Christmas pudding bereid als Friese ketelkoek, gevuld met gedroogd fruit en overgoten met appelstroop.

Tessa

NPO 1, 20.30 uur
Lerares Tessa (Thekla Reuten) vindt homoporno op de computer van haar zoon Jasper. Omdat ze zelf een turbulent seksleven heeft, denkt ze dat ze een verkeerd voorbeeld is. En dan moet ze ook nog seksuele voorlichting geven in de klas.

Expeditie Robinson

RTL 5, 20.30 uur
In de finale wordt bepaald wie editie 2015 wint: Amara Onwuka, Anna Speller of Oscar Aerts? Dat wordt bekend in de langste en intensiefste proef van deze expeditie. Daarnaast, vanuit de studio, een terugblik met alle zeventien de deelnemers.

De finalisten van Expeditie Robinson 2015: Amara Onwuka, Anna Speller en Oscar Aerts Beeld anp
De finalisten van Expeditie Robinson 2015: Amara Onwuka, Anna Speller en Oscar AertsBeeld anp

Sunny side of Spirit

NPO 3, 21.05 uur
In Brazilië ervaart Sunny Bergman dat het begrip 'normaal' minder statisch is dan wij denken. In de wereld van de religie Candomblé wordt gedrag niet automatisch als onderdeel van je identiteit gezien, omdat het wordt beïnvloed door geesten.

Sunny Bergman is in Brazilië Beeld anp
Sunny Bergman is in BraziliëBeeld anp

Close up: In search of Chopin

NPO 2, 23.00 uur
Phil Grabsky reisde vier jaar lang de wereld af in de voetsporen van componist Frédéric Chopin (1810-1849), die naar Parijs vluchtte, een relatie kreeg met een travestiet en kampte met een slechte gezondheid. Hoe kon hij tot zo'n grote hoogte stijgen?

Nackt unter Wölfe (Frank Beyer, 1963)

Arte, 23.30-01.35 uur
Eerder dan West-Duitsland boog de DDR zich in de naoorlogse jaren over de eigen geschiedenis. Voor het belijden van de slechtheid van het verslagen nazisme en de goedheid van het ervoor in de plaats gekomen communisme was film een bij uitstek geschikt medium. Dus werd de Deutsche Film-Aktiengesellschaft (DEFA) opgericht, die zich kon vestigen in het immense Babelsberg-studiocomplex in Potsdam, bij Berlijn, waar ten tijde van de Weimar-republiek de Duitse film tot grote hoogte was gestegen. Een van de films die de DEFA er maakte haalde als Naakt onder de wolven ook de Nederlandse bioscoop: Nackt unter Wölfe, waarvoor Bruno Apitz zijn eigen roman bewerkte. Een van de hoofdrollen is voor Armin Mueller-Stahl, de acteur wiens 85ste verjaardag deze week door de Frans-Duitse cultuurzender Arte wordt gevierd. Hij is in concentratiekamp Buchenwald een zogeheten Kapo, lid van de kamppolitie die, zelf gevangenen, toezicht moesten houden op anderen. De komst van een gevangene die, verboden, een jongetje met zich mee heeft gesmokkeld en het besluit van de Kapo's het jongetje te verbergen en zo te behoeden voor een gewisse dood, zal het begin blijken van een kampoproer geïnitieerd door de beweging van communisten die in Buchenwald actief was, en waarvan menig Kapo lid was. Het op een ware geschiedenis gebaseerde drama wordt looiig uitgewerkt, waarbij de toneelmatige setting het er allemaal niet beter op maakt. Sterk is de film in zijn verbeelding van de geweldsscènes die zich toentertijd nog ver buiten beeld afspeelden. Een op de grond vallende bril waarvan de glazen sneuvelen en het geluid van een in de verte gemartelde werken krachtiger dan menig expliciete verbeelding vandaag de dag.

St. Elmo's Fire (Joel Schumacher, 1985)

RTL 8, 20.30-22.40 uur
Demi Moore, Andie MacDowell, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Emilio Estevez, Judd Nelson, Ally Sheedy. Ze waren allemaal jong in 1985 en ze speelden allemaal in het romantische drama over jongeren die worstelen met seks, liefde, drank, drugs, samenwonen en andere zaken die met volwassen worden te maken hebben. Journalisten bedachten naar aanleiding van deze film het begrip Hollywood's Brat Pack. Toch kan St. Elmo's Fire niet tippen aan de soortgelijke film uit hetzelfde jaar die wél een klassieker werd, The Breakfast Club. Hoe dan ook een feest om het ensemble te zien, waarvan de leden allen Hollywoodgrootheden zouden worden, niet in de laatste plaats de actrice van wie RTL deze week films uitzendt: Demi Moore.

The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (Werner Herzog, 2009)

HBO 3, 21.00-23.00 uur
Gelauwerd politie-inspecteur Terence McDonagh wordt geteisterd door helse rugpijn. De voorgeschreven medicatie volstaat niet en wordt door hemzelf aangevuld met wat hij tijdens invallen en arrestaties op straat kan verduisteren. Vanaf dat moment zet zich een negatieve spiraal in werking, waarin Nicolas Cage de door regisseur Werner Herzog (Fitzcarraldo, Grizzly Man) kenmerkend vormgegeven gekte sterk verbeeldt. In een film die in zijn afwikkeling van het centrale moordonderzoek in grote lijnen een keurig Hollywood-stramien volgt, weet de eigenzinnige Duitse filmmaker een paar scènes te stoppen die je nooit ziet in een genrefilm. Als de doordraaiende McDonagh door zijn drugsgebruik vaker begint te hallucineren, zet Herzog rustig een camera op de kop van een leguaan om een paar minuten het perspectief van het dier te volgen in een verder doodnormale scène.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over