De Volkskrant tv-selectie voor 16 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

null Beeld .
Beeld .

The greatest tomb on earth: Secrets of ancient China
BBC 2, 21.00 uur

Het heeft lang geduurd voor wetenschappers erbij konden en mochten komen, de tombe van de eerste keizer van China, bedekt door een dikke laag aarde en bewaakt door het beroemde terracottaleger. Nu dalen drie wetenschappers voor de BBC af naar de grafkamers van de keizer en wat ze daar vinden kan de 'geschiedenis veranderen en legt een explosief geheim bloot over het oude China'.

Tegenlicht: Recht voor allen
NPO 2, 21.05 uur

Rechtshulp is voor veel mensen op de wereld te duur, te corrupt of helemaal niet beschikbaar. In Kenia, een land met een hoge mobiele telefoondichtheid, wordt nu onder leiding van opperrechter Willy Mutunga door het hele land een digitaal rechtsnetwerk opgebouwd met sms, twitter, apps en juridische vrijwilligers.

Kauwboy (Boudewijn Koole, 2012)
Nederland 3, 15.30 uur

Met vele prijzen onderscheiden kroonjuweel van de Nederlandse jeugdfilm. De 10-jarige Jojo adopteert een uit het nest gevallen kauwtje. Waarom is hij de enige die nog met zijn moeder belt? Schrijver-regisseur Koole (Beyond Sleep) neemt alle tijd om te vertellen wat er is gebeurd. En niets kan op tegen de onvergetelijke momenten die Jojo - adembenemend mooie rol van debutant Rick Lens - deelt met zijn kauw.

Punch-Drunk Love (Paul Thomas Anderson, 2002)
Fox, 20.00 uur

Kleurrijke, licht absurde romantische komedie van Paul Thomas Anderson (Magnolia). In Punch-Drunk Love speelt Adam Sandler de met een onvoorspelbaar temperament gezegende manager van een groothandel in toiletartikelen. Een zelfs ontroerende rol die ook door Sandler-haters te genieten valt. Andersons camerabewegingen hypnotiseren, de soundtrack heeft een hallucinerende werking, scènes zijn soms verrassend lang of worden onverklaarbaar snel afgebroken.

Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg (Eva M. C. Zanen, 2016)
NPO 3, 22.20 uur

In deze One Night Stand het jaarlijkse project van NTR, VARA en VPRO dat jonge regisseurs en scenaristen de kans biedt een korte speelfilm te maken durft glazenwasser Alfred geen stap verder omhoog te zetten, wanneer hij op de laatste dag voor zijn pensioen de ramen van zijn geheime liefde Dirkje wil poetsen.

Constant springend in de tijd, doen schrijver-regisseur Zanen en co-scenarist Matthijs Bockting hun best om er een allesoverkoepelend liefdesverhaal van te maken; het getuigt absoluut van lef om een compleet leven in krap vijftig minuten te willen vangen, met de ladder van een glazenwasser als voornaamste locatie. Het levert in Hoe het zo kwam... zeker charmante momenten op, maar de dik aangezette verteltrant suikerstokkleuren, snapshots van de levensloop van verschillende bijfiguren, splitscreen-effecten, een alwetende voice-over en zoete pianopingeltjes snoert de film vaak helemaal dicht.

Meer over