De Volkskrant tv-selectie voor 14 en 15 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u dit weekend kijken.

Redactie
Actrice Monic Hendrickx in Penoza. Beeld
Actrice Monic Hendrickx in Penoza.Beeld

Black Work
Zaterdag, Canvas, 20.40 uur

Begin van een driedelig Brits politiedrama over agente Jo Gillespie (Sheridan Smith), die haar man Ryan dood aantreft. Als blijkt dat Ryan undercover werkte op het moment van zijn dood, vreest Jo dat de hoofdinspecteurs in Yorkshire de zaak willen toedekken, en zet ze alles op alles om zelf de waarheid te achterhalen over Ryans dood.

Sheridan Smith in Black Work. Beeld
Sheridan Smith in Black Work.Beeld

David Gilmour: Wider Horizons
Zaterdag, BBC 2, 22.45 uur

Documentaire over Pink Floyd-gitarist en zanger David Gilmour, die dit najaar na een pauze van negen jaar zijn vierde solo-album uitbracht, Rattle That Lock. De plaat belandde in september uit het niets op nummer 1 in de Britse charts. In dit portret wordt Gilmour door interviewer Alan Yentob gevolgd tijdens zijn huidige tournee en er wordt ook uitgebreid teruggeblikt op zijn roemruchte verleden.

Buitenhof
Zondag, NPO 1, 12.10 uur

De prominente Israëlische schrijver Amos Oz is te gast bij presentator Pieter Jan Hagens om te vertellen over zijn grote nieuwe roman Judas, waarin de religieuze geschiedenis van het Midden-Oosten wordt behandeld. Uiteraard zal ook de actualiteit rond Israël en Palestina ter sprake komen. Volgens sommigen staat een derde intifada op uitbreken. Amos Oz blijft echter ondubbelzinnig in vrede geloven. Hoe is dat mogelijk?

David Gilmour Beeld anp
David GilmourBeeld anp

Podium Witteman
Zondag, NPO 2, 18.10 uur

Paul Witteman ontvangt Colette ten Holt, de weduwe van componist Simeon ten Holt (1923-2012). Ten Holtst Canto Ostinato is het meest geliefde Nederlandse werk uit de klassieke muziek, en er zijn talloze bewerkingen van het pianostuk. Het Haagse Residentie Orkest laat er nu ook een orkestversie van maken. Pianisten Daphne Keune en Robert Lambermont spelen in de studio een deel uit het Canto Ostinato.

Tegenlicht
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Moet 'ecocide' worden toegevoegd aan de lijst oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid? De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón en de Schotse advocaat Polly Higgins vinden van wel: zijn doen er alles aan om ecocide, de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen, hoog op de politieke agenda te krijgen.

In de aflevering 'Advocaat van de aarde' volgt Tegenlicht de strijdbare Polly Higgins en haar 'earth guardians' in 2015 op hun missies.

Penoza
Zondag, NPO 3, 20.25 uur

Als de slotaflevering van misdaadserie Penoza 'Heftige ontknoping' is genoemd, dan weten de fans dat ze zich schrap moeten zetten. In de tiende en laatste aflevering van seizoen vier komen Carmen en officier van Justitie Justine recht tegenover elkaar te staan. Wie stopt wie?

Monic Hendrickx. Beeld anp
Monic Hendrickx.Beeld anp

The Red Shoes (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1948)
Zaterdag, BBC 2, 15.05 uur

Misschien wel de ultieme balletfilm, niet in de laatste plaats dankzij de technische vondsten van cameraman Jack Cardiff, die behalve fraaie kleuren (Technicolor) ook bijzondere dansbewegingen liet ontstaan. Moira Shearer is de jonge balletdanseres die moet kiezen tussen volledige overgave aan de kunst en haar liefde voor componist Marius Goring. Een klassieker mede doordat de makers niet kozen voor een vrolijk einde. De studio, die een flop vreesde, wenste tevergeefs anders.

Oorlogswinter (Martin Koolhoven, 2008)
Zaterdag, NPO 3, 20.00 uur

Soms wat bombastische verfilming van Jan Terlouws beroemde jeugdboek uit 1972. Regisseur Koolhoven, die zijn filmcarrière begon met kleine, eigenzinnige films als Suzy Q en AmnesiA en momenteel werkt aan zijn langverwachte western Brimstone, toont zich op zijn best in de mooie, tedere scènes tussen hoofdpersonage Michiel (een excellente Martijn Lakemeier) en zijn vader.

Paths of Glory (Stanley Kubrick, 1957)
Zaterdag, Canvas, 23.05 uur

In 1957 werd Paths of Glory ontvangen als een van de sterkste anti-oorlogsfilms ooit gemaakt. Het is Kubricks doorbraak eigenlijk, dit overtuigende vertoog over de absurditeit van oorlog en de gevaren van voor de hand liggende machtsstructuren. Kirk Douglas is een officier, in het dagelijks leven advocaat, die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog drie soldaten bijstaat die dreigen te worden geslachtofferd om een fout van hun superieur te maskeren. Achttien jaar lang stond de film in Frankrijk op de lijst van verboden films vanwege de kritiek op de Franse legerleiding/krijgsraad, die Kubrick met zijn film uitte.

The Bridges of Madison County (Clint Eastwood, 1995)
Zondag, Arte, 20.15 uur

Eastwood maakte vooral naam als cowboy en politieagent, maar laat hier zien dat hij ook een overtuigende romantische held kan zijn. Als natuurfotograaf verdwaalt hij in Iowa en vraagt aan een lokale huisvrouw (Meryl Streep) de weg. Het is liefde op het eerste gezicht, maar hun gepassioneerde verhouding moet na vier dagen eindigen omdat haar echtgenoot thuiskomt.

Bangkok Dangerous (Oxide Pang Chun en Danny Pang, 2008)
Zondag, RTL 7, 22.00 uur

Nicolas Cage acteert zeer matig in deze Amerikaanse remake van het gelijknamige Thaise actiespektakel Bangkok Dangerous, met zijn hilarisch-lelijke haarstukje is-ie bovendien moeilijk serieus te nemen. Maar hij vormt wel een mooie link tussen de Pang-broers, die hun eigen film bij uitzondering zelf opnieuw mochten maken, en John Woo, die altijd als een van hun grote voorbeelden wordt beschouwd. Die invloed laat zich ook aan Bangkok Dangerous aflezen: net als Woo combineren de Pangs harde actie met een kitscherig-sentimenteel liefdesverhaal en gebruiken ze elke geweldsuitbarsting als een excuus voor virtuoos camerawerk en oogstrelend kleurgebruik.

Cosmopolis (David Cronenberg, 2012)
Zondag, BBC 2, 0.05 uur

Met zijn twintigste film schetst veteraan Cronenberg een onwerkelijke wereld die eerder doet denken aan zijn vroegere experimentele cinema (Videodrome, Naked Lunch) dan aan zijn conventionelere films van het afgelopen decennium (A History of Violence, A Dangerous Method). De casting van Robert Pattinson, als een in economische raadsels pratende multimiljardair die zich in een limousine door New York laat rijden, blijkt een meesterzet. Het tieneridool koos daarmee voor het eerst voor vervreemding van zijn achterban. Cosmopolis is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 2003 van de Amerikaanse schrijver Don DeLillo, herkenbaar als inspirator van bijvoorbeeld Bret Easton Ellis. Maar de uitwerking doet veeleer denken aan het werk van theatermaker Bertolt Brecht.

Meer over