De Volkskrant tv-selectie voor 14 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Thandie Newton en David Thewlis in Besieged Beeld
Thandie Newton en David Thewlis in BesiegedBeeld

Rio Live

NPO1, vanaf 16:05 uur.

De Olympische line-up van vandaag: het koningsnummer bij de mannen, met Usain Bolt en misschien Churandy Martina en/of Solomon Bockarie, de finale van het schoonspringen, de vrouwenmarathon, baanwielrennen en de finales van het plankzeilen met Dorian van Rijsselberghe.

Brainwash Talks

NPO2, 16:40 uur.

Te lui, te lelijk of niet slim genoeg. Schrijver John-Paul Flintoff wordt af en toe overvallen door zijn eigen, negatieve gedachten. En hij niet alleen. Zoveel mensen hebben last van een ergerlijke, innerlijke criticus die je altijd naar beneden haalt. Hoe schakel je dat stemmetje uit?

Zomergasten

NPO2, 20:20 uur.

Zomergast van dienst: oud cultuurminister Hedy d'Ancona. Ze laat Angela Merkels 'Wir schaffen das'-speech zien, een Tweede Kamerdebat met haar vriendin Ien Dales en een fragment uit L'homme qui répare des femmes, over de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege.

Hedy d'Ancona Beeld ANP
Hedy d'AnconaBeeld ANP

Slow Train Through Africa With Griff Rhys Jones

Eén, 22:20 uur.

Lange treinreis door 'de achtertuin van Afrika'. Deze keer stapt Griff Rhys Jones in Noord-Zambia op een trein die 33 te uur te laat aankomt. Het spoor - langs lucratieve kopermijnen - is in de jaren zeventig door de Chinezen aangelegd.

Rent a Family INC.

Canvas, 23:55 uur.

De Japanse Ryuichi heeft een intrigerend bedrijfje. Hij verhuurt zichzelf als vader, echtgenoot of zoon aan iedereen die graag met een man of familielid ergens voor de dag wil komen. Maar Ryuichi heeft zelf ook een geheim, zijn vrouw weet niet dat hij dit werkt doet.

I Am Divine

ARTE, 21:45 uur.

'People like to get shocked and it's my job to shock them', zei 'de mooiste vrouw ter wereld', en 'de vieste persoon ooit'. Deze film gaat over een gepest Engels jongetje, dat later de cult-dragqueen in Hairspray en de andere films van John Waters werd: Divine.

Tekst gaat door onder de video.

Besieged (Bernardo Bertolucci, 1998)

NPO 2, 23.30-00.59 uur.

Waar twee weken geleden Zomergast Dyab Abou Jahjah de tv-kijker trakteerde op een weinig originele keuzefilm (zes jaar geleden koos Jan Marijnissen óók voor La battaglia di Algeri), is de film waarmee Hedy d'Ancona haar televisieavond beëindigt wel een opvallende. En hoewel dit korte en lichte werkje van gewezen grootmeester Bernardo Bertolucci (Il conformista, Novecento, The Dreamers) allesbehalve goed kan worden genoemd, valt er in Besieged (in Bertolucci's thuisland uitgebracht als L'assedio) toch het een en ander te genieten. Kijk bijvoorbeeld hoe de filmer nauwelijks woorden gebruikt om zijn verhaal te vertellen, op welke ongewone plekken hij zijn camera positioneert en hoe hij muziek gebruikt om zijn personages kleur te geven. Helaas brengt die eigen vertelwijze de film nauwelijks tot leven. Het verhaal over een knappe Afrikaanse vrouw, mooi gespeeld door Thandie Newton, die na de schimmige arrestatie van haar echtgenoot vlucht naar Italië en een baantje vindt als schoonmaakster van een Britse pianist (David Thewlis), wordt opgediend in opvallend lompe brokken. Dat zij redelijk uit het niets zijn muze wordt, is nog tot daaraan toe; dat Bertolucci haar vooral als een exotische verschijning verbeeldt (daarbij: 'Afrikaans' wordt in Besieged nooit nader gespecificeerd), zorgt echter voor een vervelend bijsmaakje.

Kleine Nicolaas gaat op vakantie (Laurent Tirard, 2014)

NPO 3, 09.00-10.35 uur.

Het vervolg op het behaaglijke Le petit Nicolas (2009), naar de gelijknamige boeken uit de jaren vijftig en zestig van René Goscinny, biedt meer van het charmant-kneuterige zelfde. In een stripboekachtige filmstijl, waarin met wat goede wil een milde variant op de rigide aanpak van Wes Anderson is te zien, gaat Nicolaas met zijn ouders en oma op vakantie naar een in geelgroene pastelkleuren geschilderd hotel aan de Franse kust, waar hij licht eigenaardige vriendjes maakt en in een kinderromance verzeild raakt. Ondanks de Nederlandse nasynchronisatie blijft de overdaad aan Franse kindervakantienostalgie intact.

The Last Castle (Rod Lurie, 2001)

RTL 7, 20.00-22.40 uur.

De typische filmgevangenisdirecteur is een barbaar onder een bedrieglijk laagje beschaving. Kolonel Winter (wijlen James Gandolfini) voldoet in The Last Castle grotendeels aan deze beschrijving. Het voornaamste verschil met de meeste van zijn collega's is dat hij in penibele situaties kalm blijft en vaak vriendelijk blijft praten. Ook typisch voor het genre: de directeur komt lijnrecht tegenover een heldhaftige gevangene te staan. In dit geval is dat de tot tien jaar cel veroordeelde generaal Irwin (Robert Redford). Beide heren zijn in alle opzichten aan elkaar gewaagd: Irwin voert zijn gevecht tegen Winter met het geduld van een superieure strateeg. Met zo veel discipline aan beide zijden van de morele lijn dreigt The Last Castle soms in te zakken, maar Redford en Gandolfini houden het vuur warm.

Tekst gaat verder onder de video.

Dossier K. (Jan Verheyen, 2009)

Eén, 20.20-22.20 uur.

Zes jaar na het succesvolle De zaak Alzheimer werd opnieuw een misdaadroman van Jef Geeraerts verfilmd. Hetzelfde politieduo (Koen De Bouw en Werner De Smedt) ziet zich nu geconfronteerd met de Albanese gemeenschap in Antwerpen, wanneer ze het lijk vinden van een maffialid uit dat land. De regie is overgedragen aan Jan Verheyen (samen met Jan Doense organisator van pulpfilmfestival Nacht van de Wansmaak) en Jan Decleir ontbreekt, die als opgejaagde huurmoordenaar De zaak Alzheimer droeg. Wat rest is een degelijke thriller, niet meer en niet minder.

Meer over