De Volkskrant tv-selectie voor 13 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Adepero Oduye in Pariah van Dee Rees. Beeld
Adepero Oduye in Pariah van Dee Rees.Beeld

Champions League
Veronica, 20.00 uur

Op een nieuwe zender (van SBS 6 naar Veronica) gaat het nieuwe Champions League-seizoen van start, met om 20.45 uur live vanuit Eindhoven de eerste groepswedstrijd van PSV, tegen Atlético Madrid.

Brandpunt
NPO 2, 20.30 uur

Aart Zeeman onderzoekt de gevaren van wandelen in de Alpen: ondanks waarschuwingen gaan veel mensen onvoorbereid de bergen in. Verder vraagt Liesbeth Staats zich af wat er met de data gebeurt die via internet worden opgeslagen.

Love me gender
NPO 3, 20.30 uur

In deze EO-serie worden vijf transgenders gevolgd tijdens hun zoektocht naar liefde. Jennifer (31) weet niet wanneer ze haar date over haar geschiedenis als man moet vertellen en Jason (25) vindt het moeilijk om meisjes aan te spreken.

Vijf transgenders op zoek naar liefde Beeld EO
Vijf transgenders op zoek naar liefdeBeeld EO

Spuiten en slikken specials
NPO 3, 22.15 uur

Het seks- en drugsprogramma van BNN is vernieuwd, geen studiogesprekken meer, maar reportages. Tim Hofman verdiept zich in de populariteit van de drug crystal meth. Nathan de Vries gaat op stap met een dragqueen.

New York: America's Busiest City
BBC 2, 22.00 uur

In het slot van dit drieluik over New York zien we wat er nodig is om Central Park schoon en groen te houden. Daarnaast worden Harlem en Coney Island bezocht en is er een item over het duurste huis van de stad (47 miljoen euro).

2Doc: Inside the Chinese Closet
NPO 2, 22.55 uur

Nederlandse documentaire over homoseksualiteit in China. De jonge homo Andy en de lesbienne Cherry zijn in Shanghai op zoek naar liefde en geluk. De verwachtingen van hun families botsen nogal met wat Andy en Sherry zelf willen.

Inside the Chinese Closet: het verhaal van Andy en Cherry die op zoek zijn naar liefde en geluk. Beeld NTR
Inside the Chinese Closet: het verhaal van Andy en Cherry die op zoek zijn naar liefde en geluk.Beeld NTR

Pariah (Dee Rees, 2011)
SBS 9, 20.30-22.15 uur

'Goed om te merken dat je nog hier woont.' Het zijn de woorden die de moeder van Alike ('Lee') uitspreekt als het 17-jarige meisje veel later dan afgesproken 's nachts thuiskomt. Een puber die het zo druk heeft met zichzelf dat ze haar thuis als een hotel en haar familie als ongenode gasten ervaart. Het zal menig ouder bekend voorkomen, zoals het verloop van het speelfilmdebuut van scenarist en regisseur Dee Rees aanvankelijk bovenal uit het leven gegrepen lijkt. Pariah is het verhaal over de snelle volwassenwording van hoofdpersoon Alike (Adepero Oduye), oudste dochter in een redelijk welvarend gezin in Brooklyn, New York, die uitstekende cijfers haalt op school. Haar seksuele geaardheid houdt ze verborgen voor haar ouders. Zodat de avondjes dat ze uitgaat en de dagen dat ze naar school gaat, steevast een parade van omkleden zijn.

Haar vader, een trotse politieman, heeft niet het flauwste vermoeden dat zijn dochter lesbisch is of wil het niet zien. Haar gelovige moeder heeft wel een sterk vermoeden en doet in haar handelen alsof dat nog te veranderen zou zijn.

Het knappe van Pariah is dat de bom die daarmee onder het gezin ligt, eigenlijk lang onzichtbaar blijft. Iedereen, ook vrienden en bekenden, heeft zo zijn problemen in de film. Pas laat blijken al die spanningen toch terug te voeren op de identiteit van Alike. Dan ook snap je opeens waarom Rees ervoor heeft gekozen haar personages van dichtbij te laten volgen door haar cameraman Bradford Young. Het schokkerige van de beelden, de uitbarsting in het gezin en de onmacht van Alike komen dan mooi samen in de heftige finale.

Chasing Mavericks (Michael Apted, Curtis Hanson, 2012)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

Beetje zoet en makkelijk, maar wel lekker bij deze temperaturen: het verhaal gebaseerd op het leven van surf legende Jay Moriarity, die in 2001 op 22-jarige leeftijd verdronk. Hij werd onder meer beroemd omdat hij op 16-jarige leeftijd een mythische golf trotseerde, waarvoor hij slechts drie maanden voorbereidingstijd had. En vooral over dat traject, uiteraard geleid door een aanvankelijk weigerachtige volwassen surfer, gaat Chasing Mavericks, dat jammer genoeg wat al te enthousiast bekende sportfilmclichés omarmt.

De film haalt het dan ook niet bij een surfklassieker als Big Wednesday (John Milius, 1978), maar dat trotseren van zo'n immense golf blijft geweldig om naar te kijken.

Het gangstermeisje (Frans Weisz, 1966)
NPO Cultura, 00.00-01.35 uur

Toen begin jaren zestig in Frankrijk de jongens en meisjes van de nouvelle vague braken met alle filmwetten en vrijelijk zwierend met hun camera's de straat op gingen, werd op de Nederlandse filmacademie ook een generatie gevormd die midden jaren zestig een nieuwe golf door het filmlandschap joeg.

Frans Weisz was een van de eersten van hen. In 1966 draaide hij in Amsterdam, Menton en Rome een nogal eigenzinnig gemonteerde film gebaseerd op een roman en een script van Remco Campert, die zo'n beetje aan beide tegelijkertijd werkte. Weisz wist voor een van de hoofdrollen de Italiaanse ster Gian Maria Volontè te strikken en de titelrol was voor de toen rijzende ster van Kitty Courbois. O ja, het verhaal gaat over een schrijver die in leven en werk (het schrijven van een filmscript!) is vastgelopen en hoopt reizend nieuwe inspiratie op te doen.

Meer over