De Volkskrant tv-selectie voor 13 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Een van de kelders uit Im Keller Beeld
Een van de kelders uit Im KellerBeeld

Attenboroughs rariteitenkabinet

NPO 2, 19.55 uur
David Attenborough verdiept zich in hoe spinnen hun web weven en ziet hoe sommige vogelsoorten nesten vlechten van repen van bladeren. Hoe kunnen de dieren zulke complexe structuren bouwen?

Sir David Attenborough Beeld epa
Sir David AttenboroughBeeld epa

Baby makers: the fertility clinic

Canvas, 21.05 uur
Britse documentaire over het Hewitt Fertility Centre in Liverpool, een van de grootste vruchtbaarheidsklinieken in Groot-Brittannië. Vanuit het perspectief van het personeel worden vier koppels met een kinderwens gevolgd.

100 jaar droge voeten

NPO 2, 21.10 uur
De NOS blikt terug op de watersnoodramp van 1916, die de directe aanleiding vormde voor de Zuiderzeewerken, een van de grootste waterbouwkundige projecten in de geschiedenis, met de Afsluitdijk als bekroning.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.25 uur
Floortje Dessing logeert in Mongolië bij de 28-jarige Mongoolse Zaya, die opgroeide in de Verenigde Staten en op haar 18de weer terugkeerde. Ze leidt nu een traditioneel nomadenbestaan.

Floortje Dessing gaat naar Mongolië in Floortje naar het einde van de wereld Beeld anp
Floortje Dessing gaat naar Mongolië in Floortje naar het einde van de wereldBeeld anp

3Doc: Bittersweet

NPO 3, 21.50 uur
Documentaire uit 2013 over de Australische bokster Diana Prazak en haar coach Lucia Rijker tijdens de voorbereidingen op een confrontatie met de Zweedse wereldkampioene Frida Wallberg - waarbij een groot drama zou plaatsvinden.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur
Filmer en kunstenaar Kees Hin staat centraal in een driedaags programma deze week in het Amsterdamse filmmuseum EYE. Een selectie uit Hins oeuvre van 110 titels is te zien, waaronder Het schaduwrijk en Volharding.

Im Keller (Ulrich Seidl, 2014)

NPO 2, 22.55-00.15 uur.
Tegen de tijd dat u in Im Keller een jongen in een souterrain op zijn drumstel ziet raggen, of een man braafjes met zijn modeltreintjes ziet spelen, gelooft u al lang niet meer dat de meeste Oostenrijkers zo normaal met hun kelders omgaan. Opgesloten kinderen heeft regisseur Ulrich Seidl niet gevonden, in het land van Wolfgang Priklopil en Josef Fritzl. Maar hij voert zijn publiek wel naar een kelder die als schietbaan is ingerichte en waar racistische oude mannetjes zich op een naderende burgeroorlog lijken voor te bereiden. Of naar ingewikkelde sm-stellages en ondergrondse exhibitionistische escapades. En naar het met nazistische souvenirs volgestouwde hol waar meneer Ox en zijn kompanen meestal vertoeven. 'Dit is de gezelligste kamer van het huis', zegt Ox trots, met op de achtergrond het Hitlerportret dat hem als huwelijkscadeau is geschonken. Tamelijk morsig, wat hier voor Seidls vertrouwd voyeuristische camera wordt geëtaleerd. Seidl (Hundstage, Import/Export, Paradies: Liebe) gooit er nog een schepje bovenop met fictieve, maar zeer documentair ogende scènes waarin een verward overkomende dame kletst en knuffelt met haar tientallen, levensechte babypoppen. Zo wissen Seidl en co-scenarist Veronika Franz virtuoos de grens tussen fictie en documentaire, tussen het betamelijke en het onbehoorlijke. Dat resulteert in een verontrustende, soms vertederende en vaak zwart-komische ondergrondse excursie, die echter net iets te weinig het niveau van een freakshow ontstijgt.

In Her Shoes (Curtis Hanson, 2005)

RTL 8, 20.30-23.10 uur.
De zussen Maggie (Cameron Diaz) en Rose (Toni Collette) zijn elkaar tegenpolen: de jongere Maggie leidt een wild bestaan vol drank en seks, Rose is een brave workaholic. Ze delen alleen dezelfde schoenmaat en een zekere onmacht om hun leven vorm te geven. Wanneer Maggie noodgedwongen bij Rose intrekt, leidt dat tot ongemak en ruzie, maar in de loop van het verhaal komen de zussen dichter tot elkaar. Na een standaardbegin rekt regisseur en Hollywoodveteraan Curtis Hanson (L.A.Confidential, Wonder Boys) de scenariowetten van Hollywood prettig op en verandert de film in een vermakelijke, soms ontroerende zoektocht naar houvast en geluk.

Fun with Dick and Jane (Dean Parisot, 2005)

RTL 5, 22.30-00.15 uur.
Venijnige satire, geschreven door komediemeester Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up). Een Amerikaans echtpaar (Jim Carrey en Téa Leoni) komt door werkloosheid in grote problemen. 'Ik wist niet eens dat een gazon in beslag kon worden genomen.'

Fight Club (David Fincher, 1999)

SBS 9, 22.45-01.30 uur.
Een van de ongewoonste Hollywoodfilms, deze opgefokte, filosofische actieklassieker. Een film ook die je heel goed meerdere keren kunt zien. Edward Norton speelt Jack, die als 'toeristische' deelnemer aan praatgroepen weer wat betekenis aan zijn bestaan probeert te geven. Tot hij een raadselachtige figuur ontmoet (Brad Pitt), die hem doet beseffen wat hij boven alles kan gebruiken: een paar goed gemikte, zo hard mogelijke klappen op zijn gezicht én ziel. Van daaruit ontwikkelt het brisant gefotografeerde Fight Club, naar de gelijknamige roman van Chuck Palahniuk, zich tot een onvoorspelbare aanval op de consumptiemaatschappij.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over