De Volkskrant tv-selectie voor 12 en 13 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u dit weekend kijken.

null Beeld Het Uur van de Wolf: All or Nothing At All
Beeld Het Uur van de Wolf: All or Nothing At All

Uur van de wolf: All or nothing at all
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

Op de dag af 100 jaar na zijn geboorte is All or nothing at all te zien, De uitgebreide docu over Frank Sinatra van Alex Gibney (van de scientology-film Going clear). Sinatra als zanger, Sinatra als beroemdheid, Sinatra als Mad Men-karakter: strakgesneden pakken, sigaretten, drank, vrouwen. Mia Farrow, die in 1966 met de 29 jaar oudere Sinatra trouwde, vertelt in de film hoe moeilijk Ol' blue eyes het had met de veranderingen in zijn vak toen hij ouder werd: 'Het was makkelijk toen meisjes er nog uitzagen als poppen, maar toen ze er uit gingen zien als Janis Joplin, voelde hij zich daar erg ongemakkelijk bij.'

Focus: het geheime leven van tweelingen
Zondag, NPO 2, 19.15 uur

Anaïs Bordier is een Zuid-Koreaanse, geadopteerd door een Frans gezin. Op een dag ziet ze in een youtubefilmpje iemand die precies op haar lijkt: actrice Samantha Futerman uit Memoires of a geisha. Ze zoekt Samantha op op facebook en dan blijkt dat ze tweelingzussen zijn die na hun adoptie bij andere ouders terecht zijn gekomen. Ondanks dat ze 26 jaar in een ander werelddeel hebben geleefd, zijn ze erg hetzelfde. Ze houden niet van wortels, bijten alletwee nagels en praten meteen over kleine, dagelijkse dingen alsof ze samen zijn opgegroeid. Het geheime leven van tweelingen is een fascinerende rondgang langs nieuwe wetenschappelijke inzichten over tweelingen.

Tegenlicht: Syrië op de tekentafel
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Sigrid Kaag, speciaal gezant van de VN in Libanon, vindt opvang van vluchtelingen vooral 'in de regio' onrealistisch. Inmiddels zijn er in Libanon 1,2 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 4 miljoen mensen. Kaag: 'Libanon is een fragiele staat, komt zelf ook uit een burgeroorlog. We kunnen het ons niet permitteren als ook dit land omvalt.' Tegenlicht bezoekt met Kaag vluchtelingenkampen aan de grens met Syrië.

Tahrir - the good, the bad & the politician
Zondag, NPO Doc, 21.10 uur

Precies 5 jaar geleden begon de Arabische lente met de zelfverbranding van een Tunesische straatverkoper. In de film Tahrir belichten drie filmmakers de massale demonstraties op het Tahrirplein in Caïro in januari 2011, het begin van de Egyptische revolutie. De demonstranten kijken terug: Bloed, tanks, facebook, zelfgemaakte kogelvrije vesten en de geur van hoop en verandering die toen nog zwaar in de lucht hing.

Toy Story 1 en 2 (John Lasseter, 1995 en '99)
Zaterdag, BBC 1, 16.00 uur Zondag, BBC 1, 15.45 uur

De eerste volledig met de computer gemaakte animatiefilm. Maar niet alleen om die reden klassiek. Die status dankt deel1 zeker ook aan traditioneel vakwerk: een degelijk scenario over speelgoed dat tot leven komt als niemand kijkt, veel goede oneliners en mooi stemacteren van Tom Hanks en Tim Allen. Hanks sprak Woody in, een cowboypop die ervan baalt niet langer het favoriete speelgoed te zijn van het jongetje Andy. Zijn plek is ingenomen door de zelfingenomen ruimtevaarder Buzz Lightyear (Allen), een dure actiepop. In het even succesvolle deel 2 valt Woody in handen van een verzamelaar en zet de rest een reddingsactie op.

De Storm

De Storm (Ben Sombogaart, 2009)
Zaterdag, NPO 3, 20.00 uur

Volgens de makers minder een rampenfilm over de Zeeuwse overstroming van 1953 dan het persoonlijke verhaal van Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige moeder die in de rampnacht haar baby kwijtraakt. Toch overtuigt juist de vormgeving van de ramp meer dan dit fictieve verhaal. Complexe digitale effecten en maandenlang geploeter in een ondergelopen polder maakten de eerste Nederlandse speelfilm over De Ramp mogelijk.

Fight Club (David Fincher, 1999)
Zaterdag, 23.40 uur, Canvas

Een van de ongewoonste Hollywoodfilms, deze opgefokte, filosofische actiefilm. Een van de films ook die je heel goed meerdere keren kunt zien. Edward Norton speelt Jack, die als 'toeristische' deelnemer aan praatgroepen weer wat betekenis aan zijn bestaan probeert te geven. Tot hij tijdens een vliegreis een raadselachtige figuur ontmoet (Brad Pitt) die hem doet beseffen wat hij boven alles kan gebruiken: een paar goed gemikte, zo hard mogelijke klappen op zijn gezicht én ziel. Van daaruit ontwikkelt het brisant gefotografeerde Fight Club, naar de gelijknamige roman van Chuck Palahniuk, zich tot een aanval op de consumptiemaatschappij.

Skyfall (Sam Mendes, 2012)
Zondag, RTL 4, 20.00 uur

De hele herfst zond RTL, als omlijsting van de première van Spectre Bondfilms uit. Skyfall, voorganger van Spectre, vormt een mooi sluitstuk. Niet in de laatste plaats omdat het misschien wel de beste is. Sam Mendes debuteerde ermee als Bondregisseur en herdefinieerde het genre, dat met al te intense actie wel wat aan inflatie onderhevig was geworden. Skyfall bevat nog steeds veel actie, maar wisselt dat af met mooie, serene momenten, waarin het persoonlijke verleden van de held een rol speelt de opnamen voor de slotscènes in Schotland zijn betoverend mooi. Bovendien vinden er wat wisselingen plaats in zowel personages (Miss Moneypenny) als acteurs (idem en Q). Behalve regisseur Mendes tilde ook cameraman Roger Deakins (de vaste man van de Coen-broers) James Bond naar een hoger niveau.

Ghost Busters (Ivan Reitman, 1984)
Zondag, RTL 4, 06.05 uur

Er is een remake aanstaande waarin de spokenjagers door vrouwen worden vertolkt. Wordt komende zomer verwacht. Tot die tijd volstaat dit origineel prima als thuiskomertje na een lange nacht. Wie beseft dat de cast destijds afkomstig was van het satirische tv-programma Saturday Nigth Live (Bill Murray, Dan Aykroyd) weet dat de komedie over wetenschappers die als professionele klusjesmannen bovennatuurlijk kwaad te lijf gaan, een film is waarin meligheid de boventoon voert.

Le professionel (Georges Lautner, 1981)
Zondag, TV5, 21.00 uur

Stervehikel voor de Franse acteur Jean-Paul Belmondo die toen op de toppen van zijn populariteit verkeerde. Het is een degelijke thriller over een geheim agent, die op missie in Afrika in de steek wordt gelaten door zijn superieuren. Jaren later, terug in Parijs, is hij uit op wraak. Klassiek geworden is niet zozeer de film alswel de muziek van Ennio Morricone, met een wereldberoemd thema (Chi mai).

Meer over