De Volkskrant tv-selectie voor 11 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Louis Theroux bezocht het King's College Hospital voor de documentaire Louis Theroux: Alcoholism. Beeld afp
Louis Theroux bezocht het King's College Hospital voor de documentaire Louis Theroux: Alcoholism.Beeld afp

Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur

Coen Verbraak gaat een uur lang in gesprek met schrijver Arnon Grunberg over zijn nieuwe roman Moedervlekken. In de roman vindt Otto Kadoke, een psychiater, een krankzinnige oplossing voor de verzorging van zijn bejaarde moeder.

Voor wie juichen we?
NPO 3, 20.30 uur

Nu ze niet voor Nederland kunnen juichen bij het EK Voetbal, zoeken Jan Smit en Victor Reinier met oud-internationals John Heitinga en Mario Been naar de beste vervanger. Ze reizen af naar Duitsland, Engeland, Spanje, België en Italië.

Jan Smit. Beeld anp
Jan Smit.Beeld anp

Louis Theroux: Alcoholism
Canvas, 21.05 uur

Voor deze documentaire nam Louis Theroux een tijdje zijn intrek in het King's College Hospital in Londen, waar jaarlijks het hoogst aantal levertransplantaties wordt uitgevoerd. Het leidt tot een aantal aangrijpende ontmoetingen.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

'Baas in eigen bus' gaat over de postpakkettenmarkt, die floreert dankzij onlineaankopen. Vorig jaar bood PostNL zijn zelfstandige pakketbezorgers een vast dienstverband aan. Weinigen maakten daarvan gebruik. Wat zit daarachter?

De Nationale Natuurquiz
NPO 1, 21.25 uur

In de eerste Nationale Natuurquiz neemt een groep BN'ers het op tegen de vijftig beste deelnemers van een onlinecompetie. Wie weet het meest van de natuur? Sophie Hilbrand presenteert, Chris Zegers maakte reportages in het land.

Sophie Hilbrand presenteert de Nationale Natuurquiz. Beeld anp
Sophie Hilbrand presenteert de Nationale Natuurquiz.Beeld anp

2Doc: Zelfvoorzienend met behoud van comfort
NPO 2, 22.55 uur

Frans Bromet volgt de succesvolle ondernemer Matthieu Smakman (50), die in het landelijke Purmer bouwt aan een woongemeenschap waar de bewoners autonoom in eigen behoeften voorzien.

All is Lost (J.C. Chandor, 2013)
Net 5, 20.30-22.40 uur

Het is niet eens zo'n harde knal, waarmee Robert Redford (in de aftiteling 'Our Man' genoemd) wakker schrikt. Maar als kijker die niet heel veel van solozeilen weet, denk je toch: dit is het einde. Redfords zeilschip is zojuist op een op volle zee verdwaalde container gebotst en het water stroomt met grote hoeveelheden door een fors gat in de zijwand het ruim binnen. Wat opvalt: zeiler Redford raakt niet in paniek. Daadkrachtig slaagt hij erin in een paar dagen de schade te herstellen. De klap zal niet het einde betekenen; wel het begin van een acht dagen durende helletocht. En wat ook opvalt: je bent als kijker direct gegrepen door de film, die je gedurende de ruim anderhalf uur dat hij duurt ook niet meer loslaat (al zullen de reclame-onderbrekingen bij deze film meer dan ooit dodelijk zijn). Cameravoering, montage en geluid worden zo briljant ingezet dat het steeds taniger en wanhopiger gezicht van de consequent zwijgende Redford nog slechts de kers op de taart is, in plaats van dat hij de film draagt.

Met zijn zelfgeschreven zeildrama All is Lost leverde het laat op gang gekomen talent J.C. Chandor (1937) in 2013 zijn tweede ijzersterke film af (na het beursdrama Margin Call en in 2014 gevolgd door de misdaadfilm A Most Violent Year). All is Lost is een speelfilm met slechts één personage, dat niets zegt - op een in voice-over uitgesproken, ultrakort afscheidsbriefje na. Hoe goed moet je kunnen pitchen om daarvoor geld te krijgen? Chandor kan het, want hij heeft ogenschijnlijk geen concessies hoeven doen voor de prachtige film die als het leven zelf is.

Whiteout (Dominic Sena, 2009)
SBS 9, 20.30-22.30 uur

Hoewel hij met de nouvelle violence-film Kalifornia (met Juliette Lewis en Brad Pitt in memorabele hoofdrollen) in 1993 zijn carrière een vliegende start gaf, is het daarna toch alleen maar bergafwaarts gegaan met de Amerikaanse voormalige videoclipregisseur Dominic Sena. De opvolgers Gone in Sixty Seconds (met Nicolas Cage) en Swordfish (met John Travolta) braken in geen enkel opzicht potten. Sena's vierde film, Whiteout, haalde vervolgens in Nederland de bioscoop niet eens meer. Nochtans wordt de cast aangevoerd door een intrigerende ster (Kate Beckinsale) en bevat de film lekker wat horror en een overdaad aan actie. Helemaal niks mis mee voor een doordeweekse avond. O ja, het verhaal draait om een U.S. Marshall (Beckinsale) die in Antarctica worstelt met een moord en haar verleden. Maar dat is bijzaak.

My Week with Marilyn (Simon Curtis, 2011)
BBC 4, 23.00-00.30 uur

Bijzondere acteerprestatie van Michelle Williams, die niet alleen in de huid kroop van het personage Elsie, dat het personage Marilyn Monroe in de film The Prince and the Showgirl speelt, maar ook de twee personen uit wie Marilyn Monroe bestond gestalte gaf: het publieke personage, opgetrokken uit de clichés van het supervrouwelijke, en de privépersoon Marilyn, die gedurende haar korte verblijf in Londen voor de opnamen van The Prince and the Showgirl een korte romance beleefde met de ik uit de titel en de verteller van de film: Collin Clark, een assistent van een assistent op de set (Eddie Redmayne). En dat allemaal in het Londen van het brave jaar 1956, toen Monroe scènes opnam met de chique Engelse acteur Laurence Olivier (Kenneth Branagh). My Week with Marilyn is een al even brave film die dankzij Williams (en eigenlijk dankzij Monroe) het aanzien meer dan waard is.

Meer over