De Volkskrant tv-selectie voor 11 februari

Elke dag tips de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Dirigent Jaap van Zweden werd een jaar lang gevolgd voor de documentaire 'Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee'. Beeld getty
Dirigent Jaap van Zweden werd een jaar lang gevolgd voor de documentaire 'Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee'.Beeld getty

Studio Sport: Schaatsen

NPO 1, 14.30 uur
De NOS doet rechtstreeks verslag van het WK Afstanden schaatsen, dat vandaag begint in het Russische Kolomna. Vanmiddag de 10.000 meter voor mannen (met Sven Kramer) en de 3.000 meter voor vrouwen (met Ireen Wüst).

Sven Kramer komt in actie op het WK Afstanden in Kolomna. Beeld epa
Sven Kramer komt in actie op het WK Afstanden in Kolomna.Beeld epa

Trots & verlangen

RTL 4, 20.30 uur
Regisseur Will Koopman (Gooische vrouwen) waagde zich aan de eerste Nederlandse Bouquetreeksfilm. In dit romantisch drama valt advocate Dominique (Noortje Herlaar) voor afstandelijke vastgoedman Alexander (Jeroen Spitzenberger).

Holland Sport

NPO 3, 21.15 uur
Wielrenner Theo Bos reed de afgelopen acht jaar op de weg en keerde onlangs tot verrassing van velen terug naar zijn oude liefde: de baan. Wilfried de Jong zoekt hem op in Toulon, waar hij traint voor de Olympische Spelen van komende zomer.

Theo Bos actief als baanwielrenner in 2008. Beeld anp
Theo Bos actief als baanwielrenner in 2008.Beeld anp

Jaap van Zweden

NPO 2, 21.20 uur
In aflevering drie van de documentaireserie zien we hoe Jaap van Zweden in New York een gastoptreden geeft met het New York Philharmonic Orchestra. Belangrijk, want Van Zweden is op dat moment al de beoogde nieuwe orkestchef.

The story of China

BBC 2, 22.00 uur
Michael Wood verdiept zich in zijn documentaireserie in de beroemde Ming-dynastie (1368-1644), o.a. bekend van de kostbare vazen. Hij bezoekt de stad Suzhou, het 'Venetië van China'. Tijdens het Ming-bewind floreerde hier de keramiekindustrie.

Historicus Michael Wood onderzoekt de geschiedenis van China. Beeld BBC
Historicus Michael Wood onderzoekt de geschiedenis van China.Beeld BBC

Het uur van de wolf: Glen Campbell

NPO 2, 22.55 uur
Muzikale roadmovie over de laatste tournee van countryzanger Glen Campbell, bekend van de hit Rhinestone Cowboy. Hoewel hij alzheimer heeft en zijn eigen teksten niet meer kan onthouden, wil hij nog een kleine reeks concerten geven.

La folie Almayer (Chantal Akerman, 2011)

TV 5, 20.58-23.02 uur
Soms is het verleidelijk om als filmcriticus spijkers op laag water te zoeken. Frappant, bijvoorbeeld, dat in twee Joseph Conrad-verfilmingen muziek van Richard Wagner opduikt. Wat kan daar achter zitten? Legendarisch is de scène uit Francis Ford Coppola's Apocalypse Now (naar Conrads roman Heart of Darkness uit 1899) waarin complete Vietnamese dorpen worden vernietigd op de triomftonen van Wagners Walkürenrit.

Een volkomen tegenovergestelde Conrad-bewerking is vanavond te zien bij TV5 (met Nederlandse ondertiteling). Vrij naar Conrads debuutroman Almayer's Folly uit 1895 vertelt La folie Almayer het tragische, maar zeer beheerst gebrachte verhaal van de in Maleisië gestrande Franse kolonist Kaspar en zijn halfbloed-dochter Nina. Terwijl hij in de rimboe wegkwijnt, krijgt zij een westerse opleiding in de stad, tot ze, volwassen geworden maar nergens thuishorend, bij haar vader terugkeert.

La folie Almayer, de laatste speelfilm van de vorig jaar overleden Belgische cineast Chantal Akerman, is broeierig maar bedachtzaam, vol slingerende shots door de jungle en wezenloos voor zich uit starende personages. En steeds weer keert de film terug bij lang aangehouden opnamen van een in maanlicht rimpelende rivier; beelden die nog veel geheimzinniger en dromeriger worden doordat Akerman er het instrumentale voorspel tot Wagners Tristan und Isolde onder heeft geplakt.Toch een logische optelsom, Wagner plus Conrad in de tropen. En probeerde Akerman zo wellicht een muzikale verwijzing naar Coppola's oorlogsepos te maken? Helemaal niet, zei ze zelf in een interview uit 2012: 'Hij gebruikt een heel andere Wagner dan ik. De zijne is een nazi-Wagner, die van mij allesbehalve.'

Safe House (Daniel Espinosa, 2012)

Veronica, 20.30-22.45 uur
Volgens deze film heeft de CIA overal op de wereld zwaarbeveiligde, continu beheerde appartementen waar op ieder gewenst moment van de dag verhoord, beschermd en verduisterd kan worden. Zodoende belandt de internationaal gezochte ex-agent Frost (Denzel Washington) in het Zuid-Afrikaanse 'safehouse' van groentje Weston (Ryan Reynolds). Aanvankelijk hoeft Weston enkel met emmers en handdoeken voor het waterboarden te slepen, maar na een flinke schietpartij zitten hij en Frost met elkaar opgescheept en kan het echte werk beginnen.

De Zweedse regisseur Daniel Espinosa had al eerder de aandacht van Hollywood getrokken met zijn gewiekste thriller Snabba Cash (2010). Safe House, zijn eerste Amerikaanse wapenfeit, krijgt gaandeweg te kampen met geloofwaardigheid, maar begint beslist overtuigend.

Locke (Steven Knight, 2013)

Film 1 Premiere, 13.00-14.25 uur
Even minimalistische als zinderende Britse roadmovie, met een grandioze solo-vertolking door Tom Hardy. De naam van zijn personage, voorman Ivan Locke, roept associaties op met een slot, opgesloten zitten, zulke zaken. Locke blijkt inderdaad niet voor niets zo te heten. Vrijwel de hele film zit hij in zijn auto, op weg van het bouwterrein naar een Londens ziekenhuis. Daar staat een vrouw die hij maar één keer heeft ontmoet op het punt te bevallen van hun kind. Onderweg naar de bevalling wil Locke zijn echtgenote alles bekennen. Tegelijkertijd draagt hij de regie van zijn prestigieuze bouwproject over aan een onzekere collega, die vaart op Locke's instructies. En dat alles via de handsfree telefoon. Locke bestaat vrijwel volledig uit die ene avondlijke autorit en de telefoongesprekken.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over