De Volkskrant tv-selectie voor 10 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Ted Hughes (1930-1998) Beeld getty
Ted Hughes (1930-1998)Beeld getty

EK Voetbal: Kazachstan-Nederland
Zaterdag, NPO 1, 17.15 uur

Het Nederlands elftal kán zich nog kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk. Dan moet er gewonnen worden van Kazachstan, daarnaast moet concurrent Turkije punten laten liggen tegen Tsjechië. De NOS doet uitgebreid verslag, met het tv-debuut van Jeroen Stekelenburg in de Jack van Gelder-rol.

Ted Hughes: Stronger than Death
Zaterdag BBC 2, 22.00 uur

In Nederland bracht Connie Palmen de Britse dichter Ted Hughes (1930-1998) weer onder de aandacht met haar roman Jij zegt het. Dit weekend staat de BBC stil bij het veelbesproken huwelijk van Hughes en schrijfster Sylvia Plath, die in 1963 zelfmoord pleegde. In deze documentaire vertelt dochter Frieda Hughes voor het eerst op televisie over haar jeugd en haar ouders. Ook spreken andere familieleden, vrienden, collega-dichters en schrijvers over de man die wordt beschouwd als een van de grootste dichters uit de Britse cultuur.

Ted Hughes Beeld
Ted HughesBeeld

Daft Punk Unchained
Zaterdag, NPO 3, 22.25 uur

Gaan de helmen af? Dat is de grote vraag in deze Franse muziekdocumentaire uit 2015 over het mysterieuze house- en electroduo Daft Punk. Sinds ze bij de lancering van hun album Discovery in 2001 besloten alleen nog met robothelmen op naar buiten te treden, weet eigenlijk niemand meer hoe Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo er uitzien. Naast de helmenkwestie gaat het vooral over de muziek van Daft Punk, die wordt geduid door o.a. Pharrell Williams, Michel Gondry, Kanye West, Nile Rodgers en Giorgo Moroder.

Daft Punk. Beeld anp
Daft Punk.Beeld anp

Carlo's TV Café
Zondag, RTL 4, 18.10 uur

Hoewel Irene Moors niet langer meedoet, kon presentator Carlo Boszhard de vrolijke zondagmiddag-tv van Life & Cooking (2000-2009) en Life 4 You (2009-2015) moeilijk achter zich laten. Hij keert terug met TV Café. Zanger van het Nederlandse lied Sjors van der Panne zorgt wekelijks voor muziek in de studio. Ook is er elke week een andere gastpresentator, in aflevering één is dat Chantal Janzen.

TV Show
Zondag, NPO 1, 21.20 uur

Ivo Niehe is still going strong met zijn TV Show, waarvan dit weekend het 35ste (!) seizoen van start gaat. In de eerste aflevering is Niehe in Stockholm op bezoek bij Måns Zelmerlöw, die dit voorjaar het Eurovisie Songfestival won met Heroes.

undefined

Silver Linings Playbook (David O. Russell, 2012)
Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur

Als je maar genoeg je best doet, zal de zon achter de wolken gaan schijnen. Het is de bezwering waarmee Pat (Bradley Cooper) zich staande probeert te houden. Zijn vrouw mag dan een ander hebben en een contactverbod hebben af gedwongen, maar hij kan haar vast terugwinnen. Een lang verblijf in een psychiatrische kliniek ten spijt: helemaal genezen van zijn bipolaire stoornis is Pat (Bradley Cooper) niet, en zo ontgaat het hem aanvankelijk dat er een veel betere liefdeskandidaat ten tonele is verschenen: de jonge, mooie weduwe Tiffany (Jennifer Lawrence), depressief en voormalig seksverslaafd. De twee hoofdrol spelers blinken uit in de momenten dat ze moeten inhouden: als je de bruisende energie in Cooper ziet ophopen of als Lawrence die een Oscar won met kleine gebaren een opmerkelijk diepgaand zelfinzicht verraadt.

The Incredibles (Brad Bird, 2004)
Zaterdag, SBS 6, 20.30 uur

Een van de betere animatiefilms uit de Pixarstudio's, over een gezin van superhelden dat in een doorsneewoonwijk een doorsneebestaan wil leiden, maar toch gedwongen wordt de held uit te hangen om de wereld te redden. Na hoofdrollen voor kinderspeelgoed, insecten, pluizige monsters en vissen was Pixars zesde film de eerste die draait om echte mensen (vormgegeven als prachtige cartoonfiguren). Met stemmen van onder anderen Holly Hunter en Samuel L. Jackson. Regisseur Brad Bird maakte eerder de mooie animatiefilm The Iron Giant (1999) en kwam na The Incredibles met het zo mogelijk nog betere Ratatouille (2007) en de zeer vermakelijke actiefilm Mission: Impossible Ghost Protocol (2011).

How the West Was Won (John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe, 1962)
Zondag, BBC 2, 14.05 uur

Magistrale western en onderhoudende geschiedenisles ineen. Minder is deze film, waaraan liefst vier regisseurs te pas kwamen, echt niet. Opgedeeld in vijf hoofdstukken wandelt hij chronologisch door de de pioniersgeschiedenis van de Verenigde Staten, met (deels) in de hoofdrol de leden van een grote arme familie die vanuit New York westwaarts trok. Opgenomen in het glorieuze Cinerama, een destijds (1962) nieuwe techniek waarbij elke scène met drie vaste camera's werd opgenomen (links, rechts, midden), waarna de beelden later tot één beeld werden samengevoegd. Het resultaat: weidse, oogverblindende, indrukwekkende opnamen, waarin de achtervolgingen, gevechten en rijdende treinen geweldig tot hun recht komen.

The Theory of Everything (James Marsh, 2014)
Zondag, HBO, 20.30 uur

Deze biografie van wetenschapper Stephen Hawking kruist biopic met sprookje: een opbeurende, romantische vertelling over doorzettingsvermogen en lotsverbondenheid. Met Eddie Redmayne's acteren als surplus; zijn fysieke verbeelding van het ingesloten genie is markant. The Theory of Everything, volgens de 73-jarige Hawking zelf een 'over het algemeen' waarheidsgetrouwe film, is in feite een dubbelportret. Deels opgebouwd uit sleutelmomenten uit de carrière van de wetenschapper, die zich met onderkoelde spot verzet tegen zijn lot, deels bestaand uit het gezinsleven met zijn echtgenote, die zich wegcijfert en vereenzaamt.

Hôtel des Amériques (André Téchiné, 1981)
Zondag, TV 5, 21.00 uur

De charismatische en enigmatische acteur Patrick Dewaere, die in 1982 op 36-jarige leeftijd onverwacht een einde aan zijn leven maakte en die in zijn geboorteland Frankrijk nog altijd als een held wordt vereerd, maakte vlak voor zijn dood dit grimmige relatiedrama. Als vaker speelt Dewaere een niet bijzonder sympathiek personage, dat in de Zuid-Franse badplaats Biarritz leeft op kosten van zijn moeder. Wanneer hij op een avond hardhandig op een mysterieuze vrouw (Catherine Deneuve) botst, ontstaat tussen beiden een heftige maar ongemakkelijke relatie. Nederlands ondertiteld.

Meer over