De Volkskrant tv-selectie voor 1 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit Berlin Express. Beeld .
Beeld uit Berlin Express.Beeld .

Marvel's Luke Cage
Sinds dit weekend te zien op Netflix

Na Daredevil en Jessica Jones (beide uit 2015) lanceert Netflix een derde superheldenserie afkomstig uit de toonaangevende Marvel-studio's. Onze nieuwe hoofdpersoon is Luke Cage (Mike Colter), een anti-held die ten onrechte naar de gevangenis werd gestuurd en daar superkrachten ontwikkelde, zoals een ijzersterke huid die hem immuun maakt voor kogels. Nu is Luke vrij en stort hij zich in de bende-oorlogen van de New Yorkse wijk Harlem.

Andere tijden: Kinderbedevaart naar Lourdes
NPO 2, 21.20 uur

In september vertrok de speciale trein voor zieken (voorzien van bedden en plekken voor rolstoelen) richting bedevaartsoord Lourdes voor de allerlaatste keer. Reden voor Andere tijden om herinneringen op te halen aan de tijd van de speciale kinderbedevaarten, toen zieke of gehandicapte kinderen van katholieken huize op de trein werden gezet om troost of genezing te zoeken in het verre bedevaartsoord. Ervaringsdeskundigen, van wie sommigen daadwerkelijk in Lourdes genezen zouden zijn, vertellen hun verhaal.

Berlin Express (Jacques Tourneur, 1948)
BBC 2, 09.05 uur

De plot van deze klassieke Hollywoodthriller, over de moordaanslag op een Duitse vredesprofessor die in de ruïnes van naoorlogs Frankfurt am Main voor spanning en consternatie zorgt, tja die is niet om over naar huis te schrijven. Hoofdrolspelers Robert Ryan en Merle Oberon krijgen het verhaaltje ook niet boven B-niveau getild. Alleskunner Tourneur en cameraman Lucien Ballard komen gelukkig wél een heel eind. Wat Berlin Express bijzonder maakt, is dat hij in kapotgebombardeerd Frankfurt en Berlijn werd opgenomen, op enkele van de meest spookachtige locaties uit de filmgeschiedenis.

Captain Phillips (Paul Greengrass, 2013)
RTL 5, 20.00 uur

Tom Hanks is sterk als de kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama, dat in 2009 door Somalische piraten werd overmeesterd. Hij, regisseur Greengrass (United 93, Jason Bourne) en scenarist Billy Ray maken van Phillips een man die zijn vak verstaat, maar het soms niet meer weet als een op qat trippende piratenbende, aangevoerd door de stoutmoedige Muse (een uitstekende, alle aandacht trekkende en Oscar-genomineerde rol van debutant Barkhad Abdi), zijn schip kaapt.

Beeld uit Captain Phillips. Beeld .
Beeld uit Captain Phillips.Beeld .

The Fugitive (Andrew Davis, 1993)
Eén, 21.20 uur

Goed geconserveerde klassieker. Wanneer de rijke echtgenote van chirurg Richard Kimble (Harrison Ford) dood in zijn armen wordt aangetroffen, concludeert de politie van Chicago al snel: hij heeft zijn vrouw vermoord. Kimble ontkent koppig; een eenarmige man zou de dader zijn en flashbacks van de gebeurtenis geven hem gelijk. Jammer dat de politie die flashbacks niet kan zien, als ten onrechte veroordeelde belandt Kimble achter de tralies. Maar daar blijft hij niet lang. Tommy Lee Jones is de laconieke U.S. Marshal die Kimble op de hielen zit.

Meer over