De Volkskrant tv-selectie van woensdag 1 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Hannah Arendt (Margarethe von Trotta, 2012). Beeld
Hannah Arendt (Margarethe von Trotta, 2012).Beeld

Hannah Arendt (Margarethe von Trotta, 2012), Arte, 20.15-22.00 uur.

Het deels Duits en deels Engels gesproken Hannah Arendt speelt zich, op een paar flashbacks na, geheel af in de jaren zestig. Het begint in Buenos Aires, waar de Israëlische geheime dienst de ondergedoken nazi Adolf Eichmann, het logistieke brein achter de Jodendeportatie, van de straat plukt. Arendt, dan geliefd hoogleraar aan de universiteit van New York, biedt haar diensten aan bij het tijdschrift The New Yorker: ze wil als publiciste de historische rechtszaak in Jeruzalem bijwonen. Regisseur Margarethe von Trotta mixt de indringende zwart-witopnamen van het echte proces door haar film, die op momenten meer een verhandeling is dan een volbloed drama. Conversaties op niveau binnen Arendts vriendenclubje van intellectuelen dienen nadrukkelijk om haar gedachtegoed te etaleren, in keurig geschaafde dialoog. Een tikje te vormelijk is het allemaal, ook voor de tijd waarin de film speelt. Dat is overigens geen verwijt aan hoofdrolspeelster Barbara Sukowa, die zich bedreven schikt in het personage van Arendt. Na afloop vertoont Arte de recente documentaire Hannah Arendt und die Pflicht zum Ungehorsam uit 2015 (zie hieronder).

De Indiaan (Ineke Houtman, 2009), NPO 3, 15.30-16.45 uur

De charmante kinderfilm De Indiaan komt uit de koker van het gerenommeerde productiehuis BosBros (Minoes, Het Paard van Sinterklaas) en is geregisseerd door Ineke Houtman, die eerder succes boekte met Madelief (1998) en Polleke (2003). Matthias den Besten steelt de show als de geadopteerde jongen Koos, geboren in Peru, die op 8-jarige leeftijd in een kleine identiteitscrisis raakt. 'De meeste kinderen komen uit de buik van hun moeder', zegt hij. 'Ik kom uit een vliegtuig.'

Collateral (Michael Mann, 2004), RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Tom Cruise stijgt onder leiding van Mann tot grote hoogte als de gehaaide, angstaanjagende huurmoordenaar Vincent, met geblondeerd haar nota bene. Met al evenveel precisie speelt Jamie Foxx een dromerige taxichauffeur bij wie Cruise op een kille avond in Los Angeles in de auto stapt, op weg naar zestien moorden. Op een krankzinnige, maar ondanks alles geloofwaardige manier raken de levens van de twee verknoopt. In de verte doet deze verontrustende nachtrit denken aan Martin Scorseses After Hours (1985), die zich immers ook in één, schijnbaar oneindige, nacht afspeelt. Maar waar om Griffin Dunne veel te lachen viel, is in Collateral Tom Cruise de enige die lacht. Het is de duivelse lach van een levensgevaarlijke maniak. Legendarisch is ook de Zwarte Piet-monoloog, die zo uit de pen van Quentin Tarantino in zijn hoogtijdagen lijkt ontsproten.

Extremely Loud & Incredibly Close (Stephen Daldry, 2011), Net 5, 21.30-00.05 uur

De verfilming van het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer werd door de kritiek in Amerika ongepast genoemd, vanwege de stilering van te recent leed, maar schopte het daarna wel tot een Oscarnominatie. Hoe dan ook is de film een warm melodrama, dat via zijn jonge protagonist gemeenschapszin en gezamenlijke traumaverwerking propageert. Die jonge hoofdpersoon is de autistische Oskar (Thomas Horn), wiens vader (Tom Hanks) is omgekomen bij de aanslagen op de Twin Towers. De sleutel die hij in zijn vaders kast vindt, zet hem op het spoor van iets wat zijn vader hem beslist wilde laten weten, daarvan is hij overtuigd.

Extremely Loud & Incredibly Close (Stephen Daldry, 2011). Beeld Francois Duhamel
Extremely Loud & Incredibly Close (Stephen Daldry, 2011).Beeld Francois Duhamel

Op zoek naar de granaatappel, NPO 2, 19.20 uur

Via het koken krijgen Nadia Zerouali en Merijn Tol toegang tot de levens van zes bijzondere vrouwen in het Midden-Oosten. In aflevering één vertelt Oum Hamza in het noorden van Jordanië over het traditionele gerecht mansaf en ingemaakte olijven.

Idols, RTL 5, 20.30 uur

Een nieuw seizoen van de talentenjacht begint zoals altijd met de beruchte audities op de stip. Welk zangtalent weet de jury, gevormd door Martijn Krabbé, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk, te overtuigen van zijn of haar kunnen?

null Beeld anp
Beeld anp

Myths of the Congo, Canvas, 21.15 uur

Op de Nijl na is de Congo, met zijn bron in Zambia, de langste rivier van Afrika. In deze documentaire zien we hoe de dieren in en rond de rivier soms de vreemdste evoluties hebben doorgemaakt. Zo zwemmen er vissen met longen en vleugels.

Zembla, NPO 2, 21.20 uur

Voor Prutsen en pielen zonder pottenkijkers kreeg de Zembla-redactie een usb-stick in handen met vertrouwelijke documenten over de uit de hand gelopen reorganisatie bij de Belastingdienst. Hoge ambtenaren vertellen over de wantoestanden.

Hannah Arendt und die Pflicht zum Ungehorsam, Arte, 22.00 uur

Na de speelfilm over Hannah Arendt (zie hierboven) de documentaire uit 2015 over deze Duits-Amerikaanse filosoof, een van de invloedrijkste denkers van de 20ste eeuw, wier ideeën nog altijd actueel zijn.

2Doc: Dream Empire, NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker David Borenstein portretteert zijn 24-jarige Chinese werkgever Yana. Zij begon in Tsjoengking een talent agency voor buitenlanders en boekte Borenstein als 'white monkey': een witte man die door heel China vastgoed promoot.

Meer over