De Volkskrant tv-selectie van maandag 9 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Sean Connery als James Bond in Diamonds Are Forever. Beeld
Sean Connery als James Bond in Diamonds Are Forever.Beeld

WK Atletiek
NPO 3, 20.00 uur

Haalt Sifan Hassan goud? De Nederlandse atleet geldt als favoriet op de 1.500 meter, waarvan om 22.50 uur de finale wordt gelopen. Verder in Londen finales bij het kogelslingeren en hinkstapspringen voor vrouwen en de 110 meter horden mannen.

The New KKK
Canvas, 20.20 uur

In United Shades of America onderzoekt W. Kamau Bell of er een nieuwe versie van de beruchte racistische organisatie Ku Klux Klan aan het ontstaan is. Bell, Afro-Amerikaan, spreekt met KKK-leden en woont een kruisverbranding bij.

Wild Thailand
Canvas, 21.05 uur

In het slot van dit drieluik over de natuur van Thailand wordt in de jungle van Phu Khiao de camera gericht op ongewone primaten. Zoals de phayrelangoer, een apensoort die de bladeren eet van honderd verschillende plantensoorten.

Kijken in de ziel: Militairen
NPO 2, 21.10 uur

Hoe gaat het er 'op missie' aan toe? Dat vraagt Coen Verbraak aan militairen zoals Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en helikoptervlieger Roël Boezen. Hoe bestrijd je de Taliban? Hoe bombardeer je Serviërs bij Sarajevo?

We zijn er bijna
NPO 1, 21.25 uur

In aflevering twee van de kijkcijferhit (vorige week 1,6 miljoen kijkers) zien we hoe het verder gaat met de kamperende ouderen in Ierland. De groep reist vanuit het dorp Donard naar Kilkenny en daarna naar een camping in de buurt van Tipperary.

Coen Verbraak, presentator van Kijken in de ziel. Beeld anp
Coen Verbraak, presentator van Kijken in de ziel.Beeld anp

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Clairy Polak gaat in gesprek met actrice Maartje Remmers van theatergroep Wunderbaum. Op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch is de voorstelling Superleuk, maar voortaan zonder mij te zien, naar een essay van David Foster Wallace.

Diamonds Are Forever (Guy Hamilton, 1971)
RTL 7, 20.30-23.05 uur

James Bond is de ster, maar toch blijven Bond-films vooral in de herinnering vanwege alles wat eromheen gebeurt. De schurken tegen wie geheim agent 007 het opneemt, zijn rollen waarin acteurs zich kunnen uitleven. De Bond-girls, vooral die van enkele decennia geleden, zijn meestal goed voor aangename camp. En onder de titelnummers van de films bevinden zich verschillende klassiekers. Live and Let Die bijvoorbeeld, geschreven door Paul en Linda McCartney, of You Only Live Twice van Nancy Sinatra. Shirley Bassey was de enige artiest die driemaal een Bond-nummer mocht zingen: na de hit Goldfinger volgde in deze film het even succesvolle Diamonds Are Forever, en ten slotte Moonraker. Diamonds Are Forever, de zesde en laatste officiele aflevering met Sean

Connery als geheim agent 007, valt ook op vanwege de locatie. In zijn poging het zoveelste destructieplan van superslechterik Ernst Stavro Blofeld (hier gespeeld door Charles Gray) tegen te houden de man smokkelt diamanten om met een lasersatelliet Washington aan gort te blazen belandt Bond undercover in Amsterdam, waar hij zich voordoet als smokkelaar en huurmoordenaar Peter Franks. En over camp gesproken: een van de Bondmeisjes in Diamonds Are Forever heet Plenty O'Toole. Goed, het is geen Pussy Galore (zoals in Goldfinger), maar het verklaart wel enigszins waarom Diamonds Are Forever destijds door enkele critici iets te campy werd bevonden.

Deadpool (Tim Miller, 2016)
Film1 Premiere, 20.30-22.13 uur

In het universum van stripgigant Marvel verscheen Deadpool ten tonele, voor het eerst in 1991, toen zo'n beetje iedereen (Captain America, Spiderman, Hulk, noem ze maar op) zijn plek al had veroverd. Bedenkers Fabian Nicieza en Rob Liefeld maakten hem zodoende even dwars, grofgebekt en zelfbewust als de vroege films van Quentin Tarantino: een praatgraag en vrolijk-psychopathisch buitenbeentje dat onophoudelijk de spot drijft met zichzelf en zijn omgeving. Hij heeft een broertje dood aan heldendom en hanteert naast twee katana's bovenal een stevig onromantisch pistolenarsenaal. Deadpool is Marvels plezierigste en ongrijpbaarste antiheld en deze speelse verfilming doet volledig recht aan het personage.

De film is gemaakt met een kleiner budget dan een reguliere stripblockbuster (58 miljoen dollar, de meest recentste Spider-Man had een budget van 175miljoen), zonder rekening te houden met leeftijdskeuring. De film ontpopte zich vorig jaar tot een feestje voor iedereen die het ingedutte spektakel van de moderne superheldenfilm zoetjesaan de keel uithangt. Het helpt als je de humor inziet van dialogen die voor honderd procent bestaan uit ironische oneliners. Het commentaar op seksisme, machocultuur, seksualiteit en geweld is vaak lomp, soms subtiel en altijd gevat. De actie is sierlijk in beeld gebracht, hard en geregeld provocerend expliciet. Het vervolg wordt medio volgend jaar in de bioscopen verwacht.

The Da Vinci Code (Ron Howard, 2006)
RTL 8, 20.30-23.30 uur

Zelfs de ervaren blockbusteraar Ron Howard (Apollo 13, A Beautiful Mind) wist de immens populaire reli-/complotthriller van Dan Brown niet helemaal adequaat in beeld te brengen. Daarvoor was het boek kennelijk toch te ingewikkeld, met al zijn op zichzelf staande mythologieën die in beeld alsnog massa's extra toelichting behoeven. Tom Hanks doet heus zijn best, al is de grens tussen zijn best doen en op de automatische piloot spelen bij Hanks nogal eens diffuus (net als in het vervolg, Angels & Demons en de vorig jaar verschenen derde filmaflevering van het Brownuniversum, Inferno). Maar Hanks lijkt een beetje te verdwalen in deze van een overdaad aan uitleg voorziene actiefilm met te weinig actie.

Meer over