De Volkskrant TV-selectie van donderdag 16 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Berend Jan Bockting
Fragment uit The Truman Show. Beeld
Fragment uit The Truman Show.Beeld

Opium op Oerol

NPO 2, 19.45 uur

Cornald Maas ontvangt radio-dj Annemieke Schollaardt. Zij bekeek de voorstelling Instant Happiness van Cello8ctet en Via Berlin. Ook We Are Here van Nineties Productions, over de eerste maanlanding, en muziek van Rob Dekay komen aan bod.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.30 uur

Herhaling van de uitzending over de euro. Hoe wordt een euro eigenlijk gemaakt? In Europese munthuizen worden de munten enkel geslagen. De stalen schijfjes komen van ver buiten Europa. Gemaakt door een bedrijf dat ook bommen maakt.

Duitsland-Polen

NPO 1, 20.50 uur

Een rechtstreeks verslag van een beladen duel: Duitsland en Polen treffen elkaar in Groep C van het EK, nadat de Polen tijdens de afgelopen kwalificatie voor het eerst in de voetbalhistorie van hun buurland wisten te winnen. Met 2-0 nog wel.

Keeper Lukasz Fabianski van Polen tijdens training op 14 juni. Beeld epa
Keeper Lukasz Fabianski van Polen tijdens training op 14 juni.Beeld epa

3Doc: King Georges

NPO 3, 21.00 uur

Een kijkje in de Franse keuken van het gerenommeerde restaurant Le Bec-Fin in Philadelphia, dat na bijna veertig jaar haar deuren moest sluiten. Chef-kok Georges Perrier wordt gevolgd in de laatste vier jaar van het bestaan van zijn restaurant.

De meesterwerken

NPO 2, 21.05 uur

Adriaan van Dis is te gast bij Paul Witteman om zijn favoriete meesterwerken toe te lichten. Van Dis kiest onder meer voor Karakter van F. Bordewijk. Van Dis herkende veel in de moeizame relatie van hoofdpersoon Katadreuffe met zijn vader.

The Newsroom

Canvas, 21.50 uur

Canvas zend het eerste seizoen uit van deze HBO-dramaserie over het leven op de redactie van een Amerikaans actualiteitenprogramma, met een mooie rol van Jeff Daniels als anchorman. Vanavond de aflevering twee en drie achter elkaar.

The Truman Show (Peter Weir, 1998)

RTL 8, 20.30-22.35 uur

Zelf heeft hij er geen weet van, maar wij krijgen het al snel te zien: Truman Burbank (Jim Carrey, in een van zijn beste serieuzere rollen) is al sinds zijn geboorte de populaire ster van zijn eigen realityshow. Zijn leven lang worden al zijn bewegingen door camera's gevolgd. Zijn familie en vrienden zitten in het complot. Zijn woonomgeving, het altijd zonnige Seahaven, is een bordkartonnen decor: camera's staan op elke hoek van de straat, in wat een immense televisiestudio blijkt te zijn. Dagelijks volgen miljoenen fans Trumans wederwaardigheden. Hoewel, wederwaardigheden: het gaat om een braaf, saai, voorspelbaar en burgerlijk bestaan. Dat laatste zegt veel, zo niet alles, over de werking van massamedia. Met een gelikte marketingmachine en een hypegevoelig publiek, kan de inhoud vervolgens zo saai zijn als maar mogelijk. Let wel: we schrijven 1998, het tv-programma Big Brother bestond nog niet. Ook al wordt het leven van Truman strak geregisseerd, het gaat natuurlijk een keer mis: Trumans wereldbeeld begint scheuren te vertonen, eerst figuurlijk, maar (in een op de rand van slecht melodrama ontaardend slot) ook letterlijk. In werkelijkheid is de grootste grap van deze briljante, intrigerende satire dat Trumans nachtmerrie tegenwoordig voor horden aspirant-idolen een natte droom is.

Bangkok Dangerous (Oxide Pang Chun en Danny Pang, 2008)

RTL 7, 20.30-22.30 uur

De gebroeders Pang horen tot de weinige cineasten die hun films in Hollywood mochten overdoen. In 2008 leverden ze eigenhandig de Amerikaanse remakes van zowel The Eye (2002) als Bangkok Dangerous (1999). Die laatste is vanavond op tv te zien. Nog steeds gaat het over een gewiekste huurmoordenaar in 'smerig, corrupt en overbevolkt' Bangkok, maar met een paar opvallende plotwijzigingen. Zo arriveert hij als een buitenstaander in de miljoenenstad: de hoofdrol wordt immers vertolkt door Nicolas Cage, in zijn eerste actierol sinds John Woo's Face/Off. Cage acteert matig en met zijn hilarisch lelijke haarstukje is-ie moeilijk serieus te nemen. Maar hij vormt een mooie link tussen de Pangs en Woo; de broers hebben Woo altijd als een van hun grote voorbeelden beschouwd. Die invloed laat zich aflezen aan Bangkok Dangerous: net als Woo combineren de Pangs harde actie met een kitscherig liefdesverhaal en gebruiken zij elke geweldsuitbarsting als een excuus voor virtuoos camerawerk en oogstrelend kleurgebruik.

Clouds of Sils Maria (Olivier Assayas, 2014)

HBO (1), 00.25-02.30 uur

Actrice en diva Maria, mooi gespeeld door Juliette Binoche, leeft nog altijd een beetje in het toneelstuk dat haar twintig jaar geleden beroemd maakte. Toen speelde ze Sigrid, een jonge vrouw die een gewetenloze affaire begint met haar oudere werkgever Helena. Wanneer Maria het aanbod krijgt het stuk opnieuw te spelen, maar nu in de rol van de oudere Helena, ziet ze zich geconfronteerd met de vraag in hoeverre haar innerlijk de afgelopen jaren is meegegroeid met haar uiterlijk. Ze trekt zich terug met haar assistent (een geweldige Kristen Stewart, die voor haar rol als eerste Amerikaan in de filmgeschiedenis een César kreeg voor beste vrouwelijke bijrol) in een huis in de Zwitserse bergen om haar tekst te oefenen. Hun relatie ontwikkelt zich parallel aan die tussen Helena en Sigrid, in dit levendige en scherpe drama over liefde, afhankelijkheid, Hollywood en roem.

Meer over