De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 14 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
In Nederland kiest: het debat gaan de lijsttrekkes nog eenmaal in debat. Beeld anp
In Nederland kiest: het debat gaan de lijsttrekkes nog eenmaal in debat.Beeld anp

Ach, Europa!

ARTE, 20.15 UUR

Arte viert het 60-jarige bestaan van het moderne Europa met een reis door de geschiedenis van het continent. Vanavond aflevering 6 t/m 10; het begint bij Zonnekoning Lodewijk XIV en de opkomst van Nederland als handelsmacht.

Brandpunt

NPO 2, 20.25 UUR

Wie hengelen naar de legale wietmiljoenen, nu de Tweede Kamer heeft besloten dat er een vergunningensysteem komt voor de wietteelt? Verslaggever Jos Slats gaat op onderzoek. Ook aandacht voor het Friendship Park in Mexico/Amerika.

Nederland kiest: het debat

NPO 1, 20.30 UUR

Op de avond voor de verkiezingen doen de lijsttrekkers van zes kleine en acht grote partijen nog één keer hun zegje. Lodewijk Asscher (PvdA) en Geert Wilders (PVV) gaan samen in debat, net als Mark Rutte (VDD) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Mark Rutte en Jesse Klaver gaan in debat aan de vooravond van de verkiezingen. Beeld anp
Mark Rutte en Jesse Klaver gaan in debat aan de vooravond van de verkiezingen.Beeld anp

De klas

EEN, 20.40 UUR

Om een beter idee te krijgen van wat de jeugd bezighoudt, zet de VRT een bekende Belg voor een klas met tieners. In deze aflevering is dat komiek Philippe Geubels, die met de jongeren wil praten over wanneer iets grappigs is en wanneer niet.

Komiek Philippe Geubels staat voor de klas. Beeld anp
Komiek Philippe Geubels staat voor de klas.Beeld anp

Je zal het maar hebben

NPO 3, 21.25 UUR

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen Je zal het maar hebben ontmoet presentator Tim Hofman Sandra (24), die lijdt aan narcolepsie en aan acute spierverslappingen. Niels (23) heeft adhd en pdd-nos, een vorm van autisme.

Tim Hofman presenteert een nieuw seizoen Je zal het maar hebben. Beeld anp
Tim Hofman presenteert een nieuw seizoen Je zal het maar hebben.Beeld anp

Wissel van de macht

CANVAS, 21.15 UUR

Hét doemscenario voor na de verkiezingen: geen partij die nog met iemand wil samenwerken. De Belgen hebben er ervaring mee: het land zat tussen april 2011 en december 2012 (541 dagen!) zonder regering. Een reconstructie.

Rebecca (Alfred Hitchcock, 1940)

Arte, 13.45-15.50 uur

Een introvert, niet al te zelfverzekerd meisje dat nooit bij haar naam wordt genoemd (een overrompelende Joan Fontaine) lijkt een droomleven binnen te stappen. Ze krijgt iets moois met de knappe miljonair De Winter (Laurence Olivier) en wordt door hem ten huwelijk gevraagd. Maar wie is die man eigenlijk en waarom hangt er zo'n vreemde sfeer op diens landgoed Manderley? En hoe zit het met DeWinters vorige echtgenote Rebecca, die onder troebele omstandigheden is verdronken? Met deze weergaloze bewerking van Daphne du Mauriers gelijknamige roman uit 1938, maakte Alfred Hitchcock zijn eerste Amerikaanse film. Hij vond in het boek volop materiaal voor een even verfijnde als spannende thriller, die tevens ingrediënten bevat van een liefdesdrama en zelfs een spookhuisfilm. In veel opzichten (de onbetrouwbare echtgenoot, de dode vrouw die de levenden in haar greep houdt, griezelige schilderijen) verwijst de regisseur hier vooruit naar zijn latere Hollywoodmeesterwerken.

null Beeld geen
Beeld geen

Double Jeopardy (Bruce Beresford, 1999)

RTL 8, 20.30-22.35 uur

Libby Parsons (Ashley Judd) wordt beschuldigd van de moord op haar echtgenoot en belandt in de gevangenis. In werkelijkheid heeft haar man zijn dood in scène gezet en is hij ervandoor met hun zoontje en zijn nieuwe geliefde. Wanneer Libby vrijkomt, is ze uit op wraak en het treft daarbij dat je volgens het Amerikaanse wetboek niet twee keer kunt worden gestraft voor dezelfde misdaad. Libby gaat op zoek naar haar verdwenen echtgenoot en wordt daarbij op de hielen gezeten door een volhardende reclasseringsambtenaar (Tommy Lee Jones). Ondanks de onwaarschijnlijke plot en de weinig originele uitwerking werd de thriller een behoorlijk kassucces, met dank aan het aanstekelijke spel van Ashley Judd.

Contraband (Baltasar Kormákur, 2012)

SBS 9, 20.30-22.45 uur

De grenzen van het geloofwaardige worden tot het uiterste opgerekt in deze Hollywoodversie van Reykjavik-Rotterdam (2008), een publieksfilm uit IJsland die keurig is gemodelleerd naar de heistfilms uit Hollywood, maar in plaats van de goedbewaakte bank een vrachtschip opvoert als onneembaar fort. Hoofdrolspeler en producent van toen, Baltasar Kormákur (Jar City), doet de regie. Zijn rol wordt in de remake gespeeld door Mark Wahlberg, die de Amerikaanse versie ook produceerde.

Weiner (Josh Kriegman en Elyse Steinberg, 2016)

NPO 2, 22.55-00.35 uur

In 2013 stelde de getalenteerde Amerikaanse politicus Anthony Weiner zich verkiesbaar als burgemeester van New York, twee jaar nadat hij per ongeluk een foto van zijn erectie had getwitterd en tijdelijk uit het publieke leven was verdwenen. Perfect onderwerp voor een documentairedebuut, dachten de New Yorkse filmmakers Josh Kriegman en Elyse Steinberg. Zij konden niet bevroeden dat Weiner voor het oog van hun camera's opnieuw in de fout zou gaan. Het duo kreeg alle vrijheid om opnamen te maken, zowel in het campagnekantoor als thuis bij Weiner en diens echtgenote Huma Abedin, een van Hillary Clintons medewerkers. Wat begon als de verfilmde wederopstanding van een afgeschreven politicus, veranderde in het onthutsende portret van een politicus die door zijn ambities en obsessies alle realiteitszin verliest.

Recensie documentaire Weiner ****

Een pijnlijk en wrang-komisch egodocument

Meer over