De Volkskrant tv-selectie van 8 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Denzel Washington in John Q. Beeld
Denzel Washington in John Q.Beeld

Brandpunt
NPO 2, 20.25 UUR

Liesbeth Staats neemt een kijkje in Kopenhagen, sinds kort de duurzaamste stad van Europa. Kolen zijn ingeruild voor windenergie en met behulp van metadata wordt de vervuiling van afvaldiensten tot een minimum beperkt.

Oh oh daar gaan we weer
RTL 5, 20.30 UUR

Vergeet Barbie, Sterretje en Matsoe Matsoe: hier zijn Wesley, Shady, Nicky, Amanda, Damian, Genieviève, Simone en Angelica. Uitvalsbasis van RTL's nieuwe groep feest-Hagenezen is een vakantiehuisje in Mallorca.

De rijdende rechter
NPO 1, 22.15 UUR

Vanaf de eerste keer dat buurvrouwen Conny en Tilly elkaar ontmoeten is het dikke mik. Maar dan betreedt de klusjesman van Tilly zonder toestemming de tuin van Conny en hebben ze ruzie. Rechter John Reid schiet te hulp.

United shades of America
NPO 3, 22.50 UUR

De Amerikaanse komiek W. Kamau Bell wil weten hoe het is om in de gevangenis te zitten en praat in de San Quentin State Prison met veroordeelden die bijna hun hele leven achter slot en grendel zitten. Wat doet dat met een mens?

De moskeemannetjes
NPO 2, 22.55 UUR

Een jaar in het leven van moskeevrijwilligers in Roosendaal. Nadat er een varkenskop door de ruit is gevlogen, zijn ze een charmeoffensief begonnen. Maar de sfeer in de wijk blijft vijandig - zeker als in Parijs een aanslag wordt gepleegd.

Amerika Kiest
NPO 1, 00.00 UUR

De NOS doet de hele nacht verslag van de Amerikaanse verkiezingen. Rob Trip en Dionne Stax presenteren de marathonuitzending vanuit Nederland en Twan Huys staat ze bij met een praatprogramma vanuit New York.

Dionne Stax (foto) en Rob Trip presenteren Amerika Kiest, het verslag over de Amerikaanse verkiezingen Beeld anp
Dionne Stax (foto) en Rob Trip presenteren Amerika Kiest, het verslag over de Amerikaanse verkiezingenBeeld anp

John Q (Nick Cassavetes, 2002)
SBS 9, 20.30-22.50 uur.

Aan het wanhopige vaderdrama John Q van Nick Cassavetes werden destijds nogal wat slechte en zelfs abjecte kwaliteiten toegedicht. Nu valt er op deze vette actiefilm best wat aan te merken, maar er zijn beslist slechtere films gemaakt in dit genre. De felheid van de kritiek had ongetwijfeld te maken met het feit dat de regisseur de zoon is van de legendarische cultfilmer John Cassavetes en dat van hem een minder gladde handtekening werd verwacht. Hoe dan ook: Denzel Washington is als vanouds overtuigend, hier als de titelheld die zijn zoontje desnoods met geweld aan een harttransplantatie wil helpen. Doordat hij zijn baan is kwijtgeraakt en niet meer is verzekerd, kan hij die operatie niet betalen. In het ziekenhuis gijzelt Washington vervolgens een groepje patiënten. Robert Duvall is op dreef als de politieonderhandelaar. Ook de altijd prettige Ray Liotta doet mee. Het goede camerawerk is van onze eigen Rogier Stoffers.

Beyond Sleep (Boudewijn Koole, 2016)
Film1 Sundance, 21.00-22.50 uur.

Nooit meer slapen, de exact vijftig jaar geleden verschenen literaire klassieker van Willem Frederik Hermans (1921-1995), werd jarenlang als onverfilmbaar beschouwd. Hermans dook in het hoofd van zijn hoofdpersonage Alfred, geologiestudent in existentiële crisis. Diens vruchteloze wetenschappelijke dwaaltocht over de Noorse toendra, waar Alfred hoopt te bewijzen dat bepaalde kraters niet ontstonden door de aardse elementen maar het gevolg zijn van meteorietinslagen, laat zich lezen als een gedetailleerd reisverslag én als een allegorie van het gebrek aan geestelijk houvast voor de moderne zoekende mens. Dat allemaal proberen te vatten in treffend beeld mag een gedurfde onderneming worden genoemd. Het is regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy) gelukt. Beyond Sleep, zoals de film van de erven Hermans diende te heten, is ondanks een wat stroef begin een geslaagd, invoelbaar en op enkele momenten meeslepend portret van een verwarde en verdwaalde ziel, sterk gespeeld door Reinout Scholten van Aschat. De film verzilverde eind september drie van de zeven Gouden Kalf-nominaties: beste regie, muziek en geluidsontwerp.

Blind Fury (Phillip Noyce, 1989)
RTL 7, 22.45-00.35 uur.

Rutger Hauer trad met Blind Fury in de voetsporen van de Japanse samurai-legende Zatoichi. Hij speelt de blinde Amerikaanse Vietnamveteraan Nick Parker, die bij thuiskomst ontdekt dat zijn beste vriend onder maffiadwang in een drugslab aan de slag is gegaan en, gewapend met een samuraizwaard, het gespuis een kopje kleiner maakt. Hauer trainde een maand lang dagelijks met een blinde judoka om zich diens handicap eigen te maken en mocht zich uitleven in een scenario vol oneliners: 'I also do circumcision.'

Let me In (Matt Reeves, 2010)
SBS 9, 22.50-01.05 uur.

Vaardige Hollywoodremake van het Zweedse arthouse-succes Let the Right One in, over een puberjongen die eerst geïntrigeerd raakt door zijn buurmeisje en dan, als hij erachter komt dat ze een vampier is, al door haar is verleid. Let me In is minder oogstrelend gefilmd en minder ingetogen geacteerd dan het origineel. Maar ook nu muziek, geweld en spel vetter zijn aangezet, steekt de film nog gunstig af tegen vrijwel alle recente bijdragen aan het uitgewoonde vampiergenre.

Meer over