De Volkskrant tv-selectie van 22 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Florian Stetter, Henriette Confurius en Hannah Herzsprung in Die geliebten Schwestern. Beeld
Florian Stetter, Henriette Confurius en Hannah Herzsprung in Die geliebten Schwestern.Beeld

Twiggy - Het gezicht van de jaren zestig
NPO Cultura, 21.00 uur

Het beroemde jarenzestigmodel Twiggy was meer dan een model. Ze was het boegbeeld van de jeugdrevolutie, met haar ultrakorte minirok, jongensachtige figuur, zwartomlijnde ogen en korte haar.

Lewis
NPO 2, 21.15 uur

In deze aflevering van het laatste seizoen van Lewis wordt decaan Phil Beskin dood gevonden in een hut. Hij is bedekt met bladeren en maden. Het blijkt de eerste stap van het 'meesterwerk' van een alchemist.

De Canvasconnectie
Canvas, 21.35 uur

Elke week belicht De Canvasconnectie een gelauwerde, Belgische fotograaf. Deze week Bert Danckaert (1965) die bekend is van zijn bevreemdende stillevens: toevallige installaties van stoepen, muren en straatmeubilair.

Die grosse Literatour
ARTE, 22.55 uur

Hans Christian Andersen was een reislustig schrijver. Na diverse eerdere Europese verkenningen reisde hij in 1840 af naar Griekenland en Arte reist hem achterna. Welke rol spelen Athene en de Akropolis in zijn verhalen?

Panenka!
Één, 23.30 uur

Leuk voor de afwisseling: de Vlaamse tegenhanger van EK-praatprogramma Studio France. Met speciale aandacht voor de Rode Duivels en als gasten: Jan Mulder, Franky Van der Elst, Wesley Sonck en Filip Joos.

2Doc: The Central Park Five
NPO 2, 23.40 uur

Tweede deel van dit tweeluik over een geruchtmakende verkrachtingszaak uit 1989 en het juridische proces en het mediacircus die daarop volgden. Vijf mannen werden onterecht veroordeeld voor een verkrachting die plaatsvond in Central Park.

Twiggy (links) met haar dochter in 2008. Beeld anp
Twiggy (links) met haar dochter in 2008.Beeld anp

Die geliebten Schwestern (Dominik Graf, 2014)
Arte, 20.15-22.55 uur.

De Duitse dichter Friedrich Schiller (1759-1805) was officieel getrouwd met de in een chic nest geboren Charlotte von Lengefeld (1766-1826). Maar veel literaire speurders weten het zeker: Schiller had óók iets met Charlottes zus Caroline (1763-1846). In Dominik Grafs kostuumepos ontstaat die driehoeksverhouding heel natuurlijk, terwijl de zusjes stiekem, met wederzijdse toestemming, zich aan de codes van hun stand onttrekken. Hoofdrolspelers Henriette Confurius (Charlotte), Hannah Herzsprung (Caroline) en Florian Stetter (Schiller) maken de romance in elk geval aannemelijk voor de duur van de weldadig aangeklede film. Graf kijkt ook verder: de moeizame verhouding tussen Schiller en Goethe steekt herhaaldelijk de kop op en op de achtergrond verandert Europa langzaam maar zeker: van de naderende storm van de Franse Revolutie tot de snel avancerende boekdrukkunst.

Ook in Duitsland kunnen ze overtuigende kostuumfilms maken, zo blijkt. En dan is Die geliebten Schwestern ook nog eens van de hand van een man die normaal gesproken vooral met politiefilms en -series wordt geassocieerd. Graf, aan wie enkele jaren geleden op het IFFR een uitgebreid retrospectief werd gewijd, geeft de film de vaart en pit die zijn werk kenmerkt. Charlotte en Schiller (en misschien dus ook wel Caroline) schreven dagelijks vele brieven aan elkaar; zelfs van zo'n in het kostuumgenre nogal uitgesleten tafereel weet Graf iets bijzonders te maken. Het dopen van de veer in de inkt, het krassen bij kaarslicht, het stempelen van het zegel - Graf legt er zo veel nadruk op, dat je er als kijker bijna van in een roes raakt. Mits je een beetje romantisch bent aangelegd, althans.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (Andrew Adamson, 2008)
Net 5, 20.30-23.35 uur.

'Wat gebeurt er thuis wanneer we hier sterven?' Een logische vraag voor iedere soldaat aan het front, maar voor Peter Pevensie heeft ze nog een diepere betekenis. 'Hier' is immers Narnia, het sprookjesrijk dat met 1.500 jaar tijdverschil parallel loopt aan de gewone werkelijkheid. Bereikten de Pevensie-kinderen in The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) Narnia via een kleerkast, in de tweede film naar de fantasyromans van C.S. Lewis begint de magie vanzelf in hun benen te tintelen; opeens verbrokkelt het metrostation en staan ze op het Narniaanse strand. Zijn ze daarmee meteen ook uit Blitzkrieg-Londen verdwenen? Of vechten ze met kroonprins Caspian tegen de troonbeluste Telmarines, terwijl ze thuis braaf huiswerk maken? Het blijft mogelijk om het groots opgetrokken Narnia te beschouwen als een imaginaire wereld waarin de kinderen zich volkomen verliezen. Hoe het ook zij: de eindeloze stoet fantasiewezens kan op den duur flink vermoeien.

The Devil Wears Prada (David Frankel, 2006)
RTL 5, 20.30-22.40 uur.

Fictieve schets van het leven op de burelen van de Amerikaanse editie van het modeblad Vogue, met Meryl Streep als de bitse, op de legendarische Anna Wintour geënte hoofdredacteur. Die laatste sneerde destijds na de première dat de film het niet waard was in de bioscoop te draaien. De film heeft inderdaad wat ongemakkelijks, al was het maar omdat de hoofdrolspeler (Anne Hathaway), de redactiestagiaire door wier ogen wij min of meer het verhaal volgen, de film niet de snedige toon weet te geven die hij zo behoeft. Maar op tv is er - toch vooral dankzij Streeps spel - nog voldoende te genieten.

Meer over