De Volkskrant TV-selectie van 17 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Michelle Williams in Sarah Polley's relatiedrama Take This Waltz. Beeld
Michelle Williams in Sarah Polley's relatiedrama Take This Waltz.Beeld

Smakelijke verhalen
NPO 2, 20.30 uur

Deze week het verhaal van de Italiaanse Antonio Giannattasio, die jong naar Nederland kwam als gastarbeider en werkte op de ADM-scheepswerf werkte als lasser. Zijn specialiteit in de keuken is fave, een gerecht van tuinbonenpuree.

Reizen Waes
NPO 3, 20.30 uur

Presentator Tom Waes hangt de toerist uit in Zuid-Soedan, een van de nieuwste landen ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit. De enige toeristische trekpleister is het 22.800 vierkante kilometer grote Boma National Park.

Spanje - Turkije
NPO 1, 20.50 uur

Turkije verloor zijn eerste EK-wedstrijd en moet nu winnen om zicht te houden op de volgende ronde. Heel vervelend dus dat titelverdediger Spanje vandaag de tegenstander is. Om 18 uur spelen groepsgenoten Tsjechië en Kroatië tegen elkaar.

Springsteen & I
NPO 3, 23.15 uur

The Boss, gezien door de ogen van zijn grootste fans. Verhalen en (amateur)beelden van trouwe Springsteen-volgers, die hem soms al decennialang bezoeken, worden afgewisseld met archiefmateriaal en optredens uit zijn vorige tour.

Off the record
CANVAS, 23.25 uur

Zanger en gitarist Pascal Deweze (Metal Molly, Bettie Serveert) opent zijn platenkast en laat zien welke werken hem hebben geïnspireerd. Claude François komt voorbij, net als gamecomponist Rob Hubbard, Skip James en The Beach Boys.

The Boss. Beeld anp
The Boss.Beeld anp

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 uur

Er is een nieuwe Ghostbusters-film onderweg en wel met vier vrouwen in plaats van vier mannen in de hoofdrol. Actrices Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon en Leslie Jones laten zien waarom dat echt een heel goed idee is.

Take This Waltz (Sarah Polley, 2011)
NPO 3, 21.25-23.20 uur.

Margot is bang. Bang om bang te zijn, vooral. Ze doet haar biecht in het vliegtuig aan de knappe Daniel, die ze tijdens een werkreisje tegen het lijf liep. Er springt een zichtbare vonk over tussen de twee reisgenoten. Lastig, want Margot is getrouwd met Lou. Nog lastiger: Daniel blijkt de overbuurman van Margot. De premisse van Take This Waltz, na het alzheimerdrama Away from Her (2006) de tweede film van de jonge Canadese filmmaakster Sarah Polley, klinkt als een aflevering van een televisiesoap. De ambities van Polley, die als actrice bekendheid vergaarde in films als The Sweet Hereafter, eXistenZ en Go, liggen echter beduidend hoger.

Polley is bovenal goed in het creëren van echte, levendige personages. Margot, ijzersterk gespeeld door Michelle Williams, en Lou (een wat onwennige Seth Rogen in zijn meest serieuze rol tot nu toe) hebben het best fijn samen, ze maken grapjes waar alleen zij samen om lachen ('je bent zo mooi dat ik je levend wil villen met een dunschiller'), maar ze eten ook zwijgzaam naast elkaar voor de televisie, ze hebben plichtmatige seks en zijn zich stiekem best bewust van hun zelfgecultiveerde überburgerlijkheid. De vraag die Take This Waltz vervolgens stelt, is een interessante: hoe veilig kan huiselijk geluk zijn voordat het onuitstaanbaar wordt? Buurman Daniel hoeft er in ieder geval nauwelijks iets voor te doen om de boel eens goed op zijn kop te zetten. Iets meer scherpte van scenarioschrijver Alan Ball (American Beauty) was hier welkom geweest, maar als ongewone relatiestudie blijft Take This Waltz fier overeind.

The Young Victoria (Jean-Marc Vallée, 2009)
NPO 2, 23.40-01.20 uur.

The Young Victoria probeert een lichtere kant te tonen van de vorstin die van 1837 tot 1901 over Engeland heerste en vooral bekend staat om haar onkreukbaarheid. Eerdere films over Victoria, zoals het bekroonde Mrs. Brown (1997), toonden een oudere koningin die steevast gekleed ging in stemmig zwart. Victoria rouwde tientallen jaren om de dood van haar echtgenoot Albert, The Young Victoria laat zien hoe die grote liefde begon. Het is uiteraard geen alledaagse romance: Victoria (Emily Blunt) heeft huwelijkskandidaten voor het uitzoeken, stuk voor stuk pionnen in een machtsspel dat Europese vorstenhuizen omspant. Albert (Rupert Friend), een Duitse neef, heeft de beste papieren. Zoals het een periodefilm betaamt, bevat The Young Victoria een parade van meer en minder bekende acteurs in nauwsluitende kostuums. In een fraai vormgegeven banketscène steelt Jim Broadbent de show als de lallende koning William, en er is een kleine maar aardige rol van Michiel Huisman als Alberts broer.

Shoot to Kill (Roger Spottiswoode, 1988)
BBC 1, 01.05-02.55 uur.

Na een afwezigheid van elf jaar maakte acteur Sidney Poitier met de thriller Shoot to Kill zijn terugkeer op het witte doek. Zijn laatste wapenfeit, de misdaadkomedie A Piece of the Action, die de acteur tevens regisseerde, werd destijds vrijwel unaniem als mislukt beschouwd. De Canadees Roger Spottiswoode, die later furore maakte met succesvolle jarennegentigkomedies als Stop! Or My Mom Will Shoot, haalde de acteur uit de vergetelheid en gaf hem een rol als doorgewinterde FBI-agent die met bergbeklimmer Tom Berenger op een maniakale moordenaar jaagt. Het resultaat is vrij ongeloofwaardig - méér dan Poitiers comebackfilm wordt Shoot to Kill eigenlijk nooit - maar Spottiswoode brengt het verhaal vlot in beeld, terwijl de sfeerbepalende jazzsoundtrack de film voorziet van een krachtige film noir-achtige allure.

Meer over