De Volkskrant tipt: 21 redenen om toch naar Lowlands te gaan

Lowlandstoegangskaartjes worden al ver onder de originele prijs verkocht, het weer zit ook nog eens tegen. Moeten we nog wel naar Lowlands? Natuurlijk. Er is naast muziek ook theater, cabaret, film en een literair programma. De kunstredactie zet de 21 redenen om het festival te bezoeken nog even op een rij.

Hierboven Volkskrant-playlist op Spotify.

Vrijdag
Janelle Monáe (20:45 uur, Grolsch)
Prince als meisje. Janelle Monáe uit Atlanta heeft net zoals de Paarse Monarch de overtuiging dat grenzen er zijn om overschreden te worden. De zangeres/stijlicoon is niet vies van conceptalbums waarin monumentale musicalachtige bouwwerkjes worden afgewisseld met soul en pop. Maar maakt net zo goed de vieste funk van dit moment. (PC)

Janelle Monáe Beeld EPA
Janelle MonáeBeeld EPA

Atomic Bomb! (17:45 uur, Bravo)
Een van de mooiste compilaties van de afgelopen jaren is die met werk uit de jaren zeventig en tachtig van de Nigeriaanse synthesizer-pionier William Onyeabor. Het inspireerde een stel hedendaagse popmuzikanten tot een heus eerbetoon, dat live elders al de nodige indruk maakte. Damon Albarn zal er op Lowlands niet bij zijn, wel Hot Chips Alex Taylor en leden van LCD Soundsytem, alsmede toetsenist Money Mark. (GK)

Daniël Arends en Jan Jaap van der Wal (21:00, Juliet - 22:45, Juliet)
De liefhebber van cabaret moet vrijdagavond in de Juliet zijn. Intelligente, tegendraadse stand-up comedy van Daniël Arends - openlijk bewonderd door Theo Maassen in '24 uur met...' - en Jan Jaap van der Wal, die de festivalgangers hardhandig de actualiteit zal inwrijven. (PvdH)

Literaturfest (16:00, Romeo)
Na 3 seizoenen, 16 afleveringen en 53 gasten stopte Literaturfest er afgelopen mei mee. Het was genoeg geweest, vonden oprichters Tim de Gier (Vrij Nederland), Toine Donk (Das Magazin) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent). Maar nog één literaire talkshow organiseren op Lowlands? Dat zat er nog wel in, vonden Donk en Pfauth. Dus ga kijken hoe MC Fit, Typhoon en Vjèze Fur komen vertellen over hun favoriete kinderboek. (JF)

Bassekou Kouyaté (16:30 uur, Lima)
Hard Afrikaans rocken op kleine houten gitaartjes, die volgens muziekwetenschappers worden gezien als voorloper van de banjo. Het kan. De Malinees Bassekou Kouyaté bewijst dat woestijnmuziek niet altijd hoeft te meanderen en dreinen, maar dat je ook kunt headbangen op woest tokkelende n'goni's. Laat je door de suffe genre-aanduiding 'wereldmuziek' in ieder geval niet afschrikken. (RvG)

Daniël Arends Beeld ANP
Daniël ArendsBeeld ANP

The Growlers (19:10, Charlie)
The Growlers klinkt op het eerste gehoor als een standaard gitaarbandje uit Californië; een onmiskenbaar zonnig garagegeluid met swingende surfgitaartjes, koortjes en veel echo en reverb. Maar wie aandachtig luistert, hoort dat de slackers niet alleen zingen over een zorgeloos bestaan: het regent ook wel eens op het strand van The Growlers. (JF)

Zaterdag
Trouble Man & Frascati Producties - 'Hollandse Luchten I: Jeremia' (12:30, Juliet)
Twee jonge theatermakers gingen op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. In 'Hollandse Luchten 1: Jeremia' vertellen ze hun verhaal. Persoonlijke en grappige anekdotes over onder andere PVV-stemmende buren, Twitterstalkers en nietsontziende antifascisten leiden hen uiteindelijk naar het huis van Wil Schuurman, de weduwe van Hans Janmaat. Daar wordt het tweetal geconfronteerd met hun eigen vooroordelen. (VK)

Larry Gus (14:30 uur, X-Ray)
Heerlijk gestoorde dj/producer uit Griekenland die een spervuur aan beats en samples op zijn publiek loslaat. Er valt niet aan te ontkomen en stilstaan is geen optie, zo bleek al eerder op de diverse festivals waar Gus de grote spraakmaker was. Eurosonic, Motel Mozaïque en Best Kept Secret gingen Lowlands voor. Wie hem daar zag, had het dagenlang nergens anders over. (GK)

Knausgard (14:15 uur, Romeo)
Heb jij Knausgard al gelezen? Een onvermijdelijke vraag in de zomermaanden, sinds deel 1 van de zesdelige romanreeks Mijn Strijd (Min Kamp) van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård in 2011 in het Nederlands vertaald werd. Met rauwrealistische autobiografische boeken, waarin hij zichzelf niet spaart, groeide de bescheiden Noor uit tot een wereldwijde bestsellerauteur. Wie deze man is, en wat het succes met hem doet, kun je allemaal van hem horen op zaterdagmiddag. (JF)

Gesaffelstein (21:30 uur, Bravo)
Kanye West laatste album Yeezus was mede zo goed door de techno-artiest Mike Lévy. Als Gesaffelstein produceerde de Fransman onder meer de single Black Skinhead. Je hoort Levy's schurende industriële geluid erin terug. Terwijl zijn eigen werk ook kan strelen met dat typische Franse discogeluid. Een aangename afwisseling tussen scherpgerand en soft focus. (PC)

Karl Ove Knausgard Beeld ANP
Karl Ove KnausgardBeeld ANP

James Holden (19:40 uur, Bravo)
De Britse danceproducer James Holden is van de muzikaal intellectuele soort. Hij maakt techno als hogere kunst, en het beluisteren van bijvoorbeeld zijn plaat The Inheritors voelt bijna als een spirituele ervaring. Dat hij live ook plankgas kan geven en een danstent kan laten vibreren, liet hij al horen op bijvoorbeeld technofestival Awakenings. Holden mag op Lowlands hoe dan ook niet gemist worden, want gaat voor de deze editie zo broodnodige diepgang én dansende spanning zorgen. (RvG)

Ronald Snijders (21:30 uur, Bravo)
Absurdisme van de bovenste plank door Ronald Snijders. Hij gaat verder waar Kamagurka ophoudt. Zijn site heet Normale Mensen, dat slaat niet op Snijders zelf. (PvdH)

Real Estate (13:15, India)
Real Estate, die heb je nodig op de zaterdagmiddag. Wie ze in februari dit jaar in de bovenzaal van Paradiso zag, kon alleen maar hopen dat ze in de zomer terug zouden komen. Hun laatste album Atlas - droompop: zachte zang, melancholische gitaarlijntjes en repeterende koortjes - leent zich toch het best voor een verloren weekend in augustus. (JF)

Ronald Snijders Beeld Jaap Reedijk
Ronald SnijdersBeeld Jaap Reedijk

Jungle (17:15, Bravo)
Het was er stampvol, half januari dit jaar in het Groningse Simplon. Ieder jaar kent Eurosonic wel zo'n attractie waarop alle boekers, festivalbazen agenten en andere muziekprofessionals hun zinnen hebben gezet. Jungle swingde meteen, maar nooit uitbundig. De muziek klonk soms duister, maar bleef altijd ademen. Er werd met bekende bouwstenen iets nieuws en fris gemaakt. (GK)

Zondag
Royal Blood (18:30, India)
Nazaten van de White Stripes. Met slechts basgitaar en drums speelt dit Britse duo opzwepende rock 'n' roll. Meer metal dan blues, en daarmee is dan meteen een muzikaal verschil met de White Stripes en dat andere duo, The Black Keys, geduid. Hun debuutalbum ligt eerdaags in de winkel, maar Royal Blood moet je vooral live ondergaan. (GK)

St Vincent (20.15 uur, India:
Als St Vincent brak Annie Clark door met een album dat ze met voormalig Talking Heads frontman David Byrne maakte. Byrne bleek een partner in crime. Clark heeft namelijk een soortgelijk gevoel voor het onalledaagse en verwerkt dat in haar popliedjes. Ze maakt gebruik van een breed spectrum aan instrumenten en arrangementen. Eigenaardig in de beste betekenis van het woord. (PC)

Typhoon (19:15, Bravo)
Een van de weinige hiphopacts dit weekend speelt zondag in het begin van de avond. Lobo Da Basi, het laatste album van Typhoon, dreigt net zo'n klassieker te gaan worden als Binnenlandse Funk (1998) van Extince. Verbluffend in muzikale rijkdom, tekstueel sterk, en altijd even toegankelijk als meeslepend. (GK)

Portishead (20:40, Grolsch)
Klassieker Dummy van Portishead sloeg in als een bom, midden jaren negentig. De bezwerende triphop van zangeres Beth Gibbons en band werd massaal omarmd door de liefhebbers van alternatieve popmuziek. Een nieuw geluid, toen. En het werkt nog steeds. Het was een magische show, vorig jaar op Best Kept Secret. Deze Lowlands in herhaling? (JF)

Red Fang (16:30 uur, India)
Toch nog een scherp en actueel heavy bandje kunnen ontdekken in de programmering. Goddank. De band Red Fang uit Portland, Oregon, zucht niet onder het juk van welk subgenre in de metal dan ook, en maakt fris ronkende beukrock met veel gevoel voor het goede liedje en uiteraard fijn snijdende gitaarriffs. Het nummer Blood Like Cream van laatste album Whales And Leeches is een meebruller van formaat, en was volgens ondergetekende een van de leukste liedjes van vorig jaar. Ga zelf maar luisteren. Wedden dat het vuistje in de lucht gaat? (RvG)

20.000 Days On Earth (19:00, Echo)
Een man als Nick Cave neemt natuurlijk geen genoegen met een rechttoe rechtaan muziekdocumentaire. En dat is 20.000 Days On Earth dan ook niet: de film volgt Cave tijdens zijn 20.000ste dag op aarde. Zo ongeveer dan: het is een zorgvuldig gecomponeerde semi-biografie, met flarden muziek, interviews en ontmoetingen met vrienden als Kylie Minogue. Het geeft een prachtig dromerig inkijkje in de werkwijze en de ideeën van Cave - of het personage Cave dat hij voor deze film heeft gecreëerd. (FS)

Under the Skin (23:10, Echo)
Mooier dan met dit kalme, hoogst eigenzinnige sciencefictiondrama van de Engelse videoclip- reclame- en filmmaker Jonathan Glazer (Sexy Beast) kan het afsluitende nachtprogramma van Lowlands nauwelijks beginnen. Losjes gebaseerd op het gelijknamige en minstens even vreemde boek van Michel Faber (geboren in Nederland, opgegroeid in Australië en momenteel woonachtig in Schotland, waar de film zich afspeelt), laat Under the Skin zien hoe Scarlett Johansson als alien (!) Schotse dorpjes afschuimt op zoek naar weerloze mannenzielen. Glazer wisselt daarbij moeiteloos tussen hypergestileerde verleidingssequenties een meer observerende, documentaire-achtig filmstijl. Aangenaam verward de nacht in. (BJB)

Meer over