De Volkskrant Ochtend: veiligheidsadviseur Trump stapt op en opiniepeilers missen steeds grotere groepen

Goedenmorgen. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft zijn ontslag ingediend, in Brabant willen vijf burgemeesters 'onorthodoxe maatregelen' tegen drugscriminaliteit en opiniepeilers hebben steeds meer moeite deelnemers te vinden. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Redactie
Donald Trump en Michael Flynn. Beeld afp
Donald Trump en Michael Flynn.Beeld afp

Terwijl u sliep

Burgemeesters komen met deltaplan tegen drugscriminaliteit
De burgemeesters van vijf steden en de commissaris van de koning in Noord-Brabant willen 'een deltaplan tegen de georganiseerde drugscriminaliteit'. Ze pleiten voor onorthodoxe en innovatieve maatregelen om de ondermijning van de rechtsstaat een halt toe te roepen.

Steeds minder mensen nemen deel aan peilingen, resultaten raken vertekend
Het aantal mensen dat wil deelnemen aan enquêtes daalt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Annemieke Luiten van het Centraal Bureau voor de Statistiek bij de nationale statistiekbureaus van 22 landen, waaronder Nederland. Ook onderzoeksbureaus die de stemvoorkeur peilen hebben steeds meer moeite deelnemers te vinden, blijkt uit een rondgang langs vijf grote opiniepeilers.

Veiligheidsadviseur Trump stapt op vanwege Ruslandrel
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft zijn ontslag ingediend. Hij stelde in zijn afscheidsbrief zonder kwade opzet 'onvolledige informatie' te hebben verstrekt over zijn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in de VS.

Meldpunt voor paniekerige koeien moet aantonen waar ze bang voor zijn
Sinds vorig najaar is het regelmatig raak. Dan rennen de 75 koeien van melkveehouder Jan Oudman uit het Noord-Groningse dorp Stitswerd plotseling in blinde paniek door de stal. Wild springend, zwetend, hun koppen beangstigd ten hemel. 'Er is iets waar ze doodsbang voor zijn', zegt Oudman. 'Maar wat?'

Vandaag in het nieuws

undefined

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Aanraders van de redactie

Kiezer leunt zwaar op peilingen, maar hoe betrouwbaar zijn die nog?
Een kwart van de kiezers stemt strategisch en leunt daarbij zwaar op de peilingen. Maar aan die peilingen willen steeds minder mensen meedoen - en wie dat wel wil, is vaak hoogopgeleid en blank. Wat doet dat met de betrouwbaarheid van het opinieonderzoek?(+)

Verkiezingsdebat is aan het eind van zijn levenscyclus gekomen
Column Bert Wagendorp: 'Rutte en Wilders hadden er toch al weinig zin in, en toen organisator RTL ze een argument verschafte om af te zeggen maakten ze daar meteen gretig gebruik van.'(+)

Marokkaanse Nederlanders zoeken uitwijkplan: voor het geval dat
Niet dat ze de koffers al hebben gepakt, maar de gedachte aan emigratie spookt door menig Marokkaans-Nederlands hoofd. Want aan een leven onder Geert 'minder minder' Wilders moet je toch echt niet denken.(+)

Student Khadija a Mourabit maakt zich zorgen over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Student Khadija a Mourabit maakt zich zorgen over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Blijft Gangneung goudmijn voor Nederland?
Op het ijs van Gangneung was het succes van de Nederlandse schaatsers op de WK afstanden ongeëvenaard. Over een jaar zijn er de Winterspelen. Behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.(+)

Alleen het varken kan de wereld redden
Column Erdal Balci: 'Het is er tegenwoordig hip om 'ei met bacon' te eten. De mens is niet bij machte om vrede te stichten, het varken misschien wel.'(+)

Zo gaan zes Brabantse bestuurders drugsmisdaad te lijf
De zes belangrijkste bestuurders van Brabant hebben een 'deltaplan' ontwikkeld om de georganiseerde criminaliteit in hun provincie een flinke klap toe te brengen. Daarvoor moeten wetten soms op de schop. 'Geef ons de ruimte te experimenteren.'(+)

Elly Blanksma, burgemeester van de gemeente Helmond Beeld Marlena Waldthausen
Elly Blanksma, burgemeester van de gemeente HelmondBeeld Marlena Waldthausen

undefined

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over