De Volkskrant Ochtend: Trump vindt NAVO niet langer achterhaald, en in Dortmund rolt de bal onlangs aanslag als normaal

Goedemorgen. De Amerikaanse president Trump komt terug op zijn eerdere standpunt over de NAVO: het bondgenootschap is niet langer achterhaald. En opmerkelijk nieuws uit de wereld van de mieren: de beestjes blijken ware hospikken te hebben die hun gewonde strijdmakkers van het slagveld halen. Dit en meer in de ochtendnieuwsbrief.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Terwijl u sliep

Trump neemt eerder standpunt terug: 'NAVO niet langer achterhaald'
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het woensdag in duidelijke bewoordingen opgenomen voor de NAVO. Hij nam zijn eerdere standpunt dat het bondgenootschap verouderd is terug en zei met andere landen te willen samenwerken om de NAVO te versterken.

Mier heeft ook hospik die gewonde strijdmakkers van het slagveld haalt.

Als ware hospikken spannen agressieve mieren van een Afrikaanse soort zich in om soorgenoten die in de strijd zijn toegetakeld naar huis te dragen. Vaak kunnen de gewonden even later weer meevechten.

In Dortmund laten fans zich niet bangmaken: 'Als de bal rolt, is het weer als altijd'
De dag na de terreuraanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund stromen de fans weer als vanouds naar het stadion. Vrijwel niemand zegt bang te zijn. Aanslagen lijken een alledaags risico te zijn geworden.

Kansongelijkheid dreigt door verschillen tussen scholen nog verder te groeien
Veel ouders vermoedden het al, maar nu staat het zwart op wit: het maakt uit naar welke school hun kind gaat. En niet zo'n beetje ook. Daarmee loopt de druk op om de juiste schoolkeuze te maken.

undefined

Vandaag in het nieuws

Vandaag gaat een wet in die is bedoeld om een evenwichtiger verdeling van mannen en vrouwen aan de top van ondernemingen te stimuleren. Tot eind 2020 hebben ondernemingen de tijd om te zorgen dat hun directie voor minstens 30 procent uit vrouwen bestaat.

Leidt de opgebloeide economie tot meer affaires? Vandaag presenteert de Autoriteit Financiële Markten zijn jaarverslag.

En in de strijd om een plaats bij de laatste vier treft Ajax vanavond in de Arena Schalke 04. Aanvang: 21:05 uur.

Aanraders van de redactie

Waarom Turken de economie belangrijker vinden dan de democratie.
Terwijl Europa het Turkse referendum over de machtsuitbreiding van Erdogan bezorgd tegemoetziet, hebben de Turken zelf alle vertrouwen in de toekomst. Dat komt omdat zij vooral kijken naar de economie in plaats van naar de democratie. (+)

Column Bert Wagendorp: Geen land ter wereld leerde zo snel zo veel over panda's.
Gisteravond arriveerden de leasepanda's Wu Wen (Krachtige Wolk) en Xing Ya (Elegante Ster) in Nederland. Beiden waren in het bezit van een Schengen-visum. Zij kwamen met een speciale KLM-vlucht vanuit Chengdu aan op Schiphol, waar zij door de brandweer werden onthaald op een zogenoemde 'shower of affection'. Hierna begaven zij zich, in het gezelschap van de nationale troetelpanda Marcel Boekhoorn, naar diens Ouwehands Dierenpark in Rhenen, waar voor hen een reuzenpandapaleis is neergezet. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Klaas-Jan Huntelaar: 'Soms denk je: komt dat ronde ding nog voorbij?'
De spits van Schalke 04 speelt vanavond tegen zijn oude club Ajax, de club waar hij zijn voetballoopbaan na dit seizoen mogelijk zal vervolgen. 'Ik woon in Nederland, dat is een pluspunt. En Ajax is 'een leuke, aanvallende ploeg met creatieve spelers'. (+)

Vanavond ziet u de eerste zwarte Jezus bij wie zijn kleur er weinig toe doet.
Het is amper ergens ter sprake gekomen, maar wij gaan het hier toch even hardop zeggen: in The Passion, vanavond op televisie, is Jezus zwart. Zullen we daar niet al te luchtig over doen? (+)

Klaas-Jan Huntelaar in actie voor Schalke 04 Beeld epa
Klaas-Jan Huntelaar in actie voor Schalke 04Beeld epa

'Als de bal rolt, is het weer als altijd.'
De dag na de terreuraanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund stromen de fans weer als vanouds naar het stadion. Vrijwel niemand zegt bang te zijn. Aanslagen lijken een alledaags risico te zijn geworden. (+)

Ariejan Korteweg in Nij Beets, Gorredijk en Heerenveen.
In café De Brêge in Nij Beets, dorp van veenarbeiders in oostelijk Friesland, hangt een portret van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Dat moet, het staat in de koopakte. Ook de huidige eigenaar - volgens de Leeuwarder Courant een VVD'er - houdt zich daaraan. Op deze plek sprak Domela op 21 april 1890 vijfduizend stakende veenarbeiders toe. (+)

undefined

Fans voorafgaand aan de inhaalwedstrijd van Borussia Dortmund tegen AS Monaco Beeld Arie Kievit
Fans voorafgaand aan de inhaalwedstrijd van Borussia Dortmund tegen AS MonacoBeeld Arie Kievit
Meer over