De Volkskrant Ochtend - Harde immigratiespeech Trump en MH17-documenten openbaar

Goedemorgen. Vannacht hield Donald Trump zijn langverwachte immigratiespeech. In Zuid-Amerika dreigt een diplomatieke rel vanwege de afzetting van de Braziliaanse president Rousseff en uit de openbaar gemaakte MH17-documenten blijkt dat Nederland een speelbal dreigde te worden in een propaganda-oorlog in Oekraïne. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Terwijl u sliep

Trump predikt harde lijn in immigratiespeech

Tijdens zijn belangrijkste immigratiespeech, vannacht in Arizona, maakte de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn harde lijn bekend met betrekking tot de ruim 11 miljoen illegalen in de Verenigde Staten. 'Het is ons recht om de grenzen te sluiten voor immigranten die criminaliteit en drugs in ons land brengen. En die de banen van onze hardwerkende Amerikanen inpikken. Dat gaat niet meer gebeuren, mensen, dat gaat niet meer gebeuren.'

Rotterdam weert asociale en criminele bewoners uit achterstandswijk

Rotterdam wil asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners weren uit achterstandswijken. De gemeente gaat nieuwe bewoners een huurwoning weigeren op grond van politiegegevens.

Diplomatieke rel in Zuid-Amerika om afzetting Rousseff

De afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff lijkt tot een diplomatieke rel in Zuid-Amerika te leiden. Zowel Venezuela, Ecuador en Bolivia hebben hun ambassadeurs teruggeroepen uit Brazilië.

MH17-documenten openbaar: stemming onder rebellen was anti-Nederlands

Nederland dreigde na de ramp met toestel MH17 'speelbal te worden in een propaganda-oorlog'. Dat schrijft de directie Risico's en Dreigingen van het ministerie van Veiligheid in een commissieverslag.

Aanhangers van Dilma Rousseff protesteren tegen haar afzetting van de Braziliaanse president. Beeld afp
Aanhangers van Dilma Rousseff protesteren tegen haar afzetting van de Braziliaanse president.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bespreekt vandaag de wereldwijde uitbraak van het zika-virus. In Venezuela wordt een massademonstratie gehouden voor het vertrek van president Maduro. En het paralympische vuur start vandaag zijn tocht door Brazilië.

Op sportgebied staat vandaag in Eindhoven het oefenduel Nederland-Griekenland op het programma, en verder speelt Richel Hogenkamp de tweede ronde van de US Open tegen Timea Babos uit Hongarije.

Aanraders van de redactie

Anti-Nederlands klimaat onder rebellen in conflictgebied MH17 (+)
Onder de rebellen in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte, heerste een sterk anti-Nederlandse stemming, blijkt uit documenten die onder meer de Volkskrant heeft gewobd.

Marco Pastors: 'Voorheen woonden hier drugsdealers, nu meer studenten' (+)
De Strevelsweg in Rotterdam heeft twee kanten: een waar 'kansarmen' geweerd mogen worden en een waar dat niet mag. Op pad met Marco Pastors, voorvechter van de Rotterdamwet.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Annemarie Oster: Presenteren én interviewen is het allermoeilijkst (+)
Geen moeilijker vak dan dat van televisiepresentator. Nergens sta je zo te kijk als op dat onbarmhartige scherm. Zodra jouw wervend lachende gezicht in beeld komt, zijn 'alle ogen gericht op Kwatta' (reclameslogan uit lang vervlogen tijden voor een chocoladereep).

Eerste cruise door Noordelijke IJszee (+)
Voor het eerst in de geschiedenis vaart een cruiseschip door de voorheen met ijs bedekte Noordelijke IJszee en de nauwelijks bevaren Noordwestpassage boven Alaska en Canada. Het dertiendeks schip Crystal Serenity heeft duizend gasten en 650 bemanningsleden aan boord. Half augustus scheepten ze in Seward (Alaska) in en half september gaan ze aan wal in New York. Onderweg liggen bezoekjes aan onder meer Groenland in het verschiet.

Hoe moet Brazilië verder onder Michel Temer? (+)
Na een maandenlange politieke impasse is Michel Temer vandaag ingezworen als president van Brazilië. De 75-jarige jurist staat te popelen om op zoek te gaan naar politieke erkenning en investeerders. Direct na de ceremonie stapt hij op het vliegtuig naar China, waar hij dit weekend zal deelnemen aan de G20 bijeenkomst. Lees hier het profiel.

Bert Wagendorp: Chaos bij voetbalbond, je kunt er maar beter keihard om lachen (+)
Het eerste wat Hans van Breukelen, de nieuwe technisch directeur van de KNVB, deed toen onze Willem Vissers hem belde over de chaos bij de voetbalbond, was keihard lachen. Het stuk van Vissers was dan ook het allereerste verhaal in de geschiedenis van de krant met 'Hahahaha' als eerste zin. Lees hier de column.

Interim-president Michel Temer op 18 augustus 2016. Beeld afp
Interim-president Michel Temer op 18 augustus 2016.Beeld afp
Meer over