De Volkskrant Ochtend: Frankrijk naar stembus na krankzinnige campagne, lees alles over de onvoorspelbare finale

Goedemorgen. Vandaag gaat Frankrijk naar de stembus. Kiest Frankrijk voor globalisering, of keert het in zichzelf? De uitkomst van de presidentsverkiezingen zijn van levensbelang voor de Europese Unie. Lees hier alles over de zinderende finale. Verder in de Volkskrant Ochtend: Aart Staartjes vindt het niet erg om bekend te staan als lastige man.

Parijs, 20ste arrondissement. Eén dag na de terreurdaad op politieagenten op de Champs-Elysées en twee dagen voor de presidentsverkiezingen gaat het leven van alledag z'n gangetje. Beeld Marcel van den Bergh
Parijs, 20ste arrondissement. Eén dag na de terreurdaad op politieagenten op de Champs-Elysées en twee dagen voor de presidentsverkiezingen gaat het leven van alledag z'n gangetje.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Gaat terreur dan toch de Franse stem bepalen?
De aanslag op de Champs-Elysées heeft de Franse presidentsverkiezingen van zondag nog onvoorspelbaarder gemaakt, stelt Peter Giesen.

Burgemeester Kampen wil avondklok voor asielzoekers: 'Ook een stuk bescherming voor henzelf'
Een avondklok voor asielzoekers: burgemeester Bort Koelewijn van Kampen ziet er wel wat in. Hij wil met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in overleg om te kijken hoe hij asielzoekers uit het azc nabij zijn stad 's avonds laat kan binnenhouden.

undefined

Nog geen lijsttrekker voor anti-Europartij AfD, wel flink pak rammel voor Frauke Petry
Wie er lijsttrekker van de Alternative für Deutschland (AfD) wordt, is na de eerste dag van het partijcongres nog niet bekend. Wel kent het congres al een duidelijke verliezer: Frauke Petry, de leider van het eerste uur die zich onlangs teleurgesteld heeft teruggetrokken als lijsttrekker.

Bruidsjurken vormen stil protest tegen Libanese verkrachtingswet
In de Libanese hoofdstad Beiroet hangen langs de boulevard 31 bruidsjurken te wapperen in de wind. De trouwjurken, opgehangen aan galgenkoorden, vormen een stil protest tegen een wet die bepaalt dat verkrachters vrijuit gaan als ze met hun slachtoffer trouwen.

undefined

Vandaag in het nieuws

Vanaf 8 uur mag Frankrijk naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Na sluiting van de stembussen, 's avonds om 8 uur, komen de eerste voorspellingen van de uitslag naar buiten. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar ronde 2. Verder speelt Vitesse vandaag tegen Feyenoord en gaat Ajax langs bij PSV, dat een grauw seizoen doormaakt.

Aanraders van de redactie

Aart Staartjes: Ik ben geen vrolijke Frans hoor. Nooit geweest
Hij stond aan de basis van menig controversieel kinder-tv-programma, speelt nog steeds Meneer Aart in Sesamstraat en had de reputatie een lastig mannetje te zijn. 'Ik was net als Meneer Aart vroeger, meer uit op ruzie.' (+)

Turks-Nederlandse ruzie over autopsie: 'deze zaak stinkt'
De Turkse Nederlander Ihsan Gürz werd in 2011 gearresteerd. Hij overleed in een politiecel, 22 jaar oud. Turkse autoriteiten grijpen zijn zaak al jaren aan om Nederland in een kwaad daglicht te stellen. En daar zijn de ouders van Ihsan blij mee. 'Want deze zaak stinkt.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Het dilemma van euthanasie
Als arts zal Kea Fogelberg geen diep demente man doden die niet meer snapt wat er gebeurt. Maar toen haar man Hans dement werd en dood wilde, moest ze hem wel helpen. 'Ik heb me zijn moordenaar gevoeld.' (+)

Heimwee naar kantoor
Het goede oude kantoor heeft de naam een grijze, geestdodende plek te zijn. Maar wat als je er wel van houdt en na een ontslag noodgedwongen thuis werkt? (+)

Kea Fogelberg Beeld Jiri Buller
Kea FogelbergBeeld Jiri Buller

Oogverblindend design, über processors en de beste camera's
In afwachting van de jubileum-iPhone kunnen andere smartphonemakers de show stelen. Drie nieuwe topmodellen getest: de Samsung Galaxy S8 is verreweg de fraaiste mobiel die er nu is. (+)

Westerlingen vallen buiten de boot in de globalisering
Topeconoom Branko Milanovic waarschuwt voor 19de-eeuwse toestanden. Zijn onderzoek bewijst wat de onderbuik al aanvoelde: globalisering maakt Aziaten rijker, maar een grote groep westerlingen valt buiten de boot. (+)

Mannen showen de Samsung Galaxy S8 Beeld ap
Mannen showen de Samsung Galaxy S8Beeld ap
Meer over