De Volkskrant Ochtend: Chuck Berry (1926 - 2017) was misschien wel de belangrijkste rock 'n' roll-ster ooit

Goedemorgen. Hij was een van de eerste en misschien wel allerbelangrijkste rock 'n' roll-sterren die de popgeschiedenis heeft voortgebracht: Chuck Berry. Zaterdag overleed de legendarische muzikant op 90-jarige leeftijd. Verder in dit ochtenoverzicht: wat Thierry Baudet écht vindt van moslims en vrouwen en waarom het goed is als papa meespeelt met de baby.

Redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Terwijl u sliep

Rock 'n' roll-legende en pionier Chuck Berry (90) overleden
Zaterdag is in St. Charles, Missouri, op 90-jarige leeftijd Chuck Berry overleden, zo maakte de politie daar bekend. Berry (geb. St. Louis. 18-10-1926) was een van de eerste en misschien wel allerbelangrijkste rock 'n' roll-sterren die de popgeschiedenis heeft voortgebracht.

Met pijn en moeite mag Hans Spekman nog een half jaar blijven
Een geëmotioneerde Hans Spekman moest er bijna om smeken ('alsjeblieft leden'), maar hij mag met pijn en moeite nog tot oktober aanblijven als partijvoorzitter. Op de PvdA-ledenraad in Utrecht eisten verscheidene leden dat hij sneller zou vertrekken, uiteindelijk gaf 60 procent hem toch nog enig respijt.

Directeur Stedelijk Museum mengt zich in politieke strijd rondom populisme
Dit staat er te lezen in het jongste persbericht van het Stedelijk Museum in Amsterdam, een citaat van directeur Beatrix Ruf: 'Het is belangrijk om steeds nieuwe verhalen te vertellen, zowel met onze collectie als met afzonderlijke tentoonstellingen. Juist nu, als tegenwicht van het populisme dat steeds meer in opkomst is in Europa.' Wat? Gaat het Stedelijk op de politieke toer?

Man die militair aanviel op Parijs vliegveld riep 'Ik wil sterven voor Allah'
Op het Parijse vliegveld Orly hebben militairen zaterdagochtend een man doodgeschoten die een andere militair haar wapen afhandig probeerde te maken. De man zette een luchtdrukpistool tegen het hoofd van de vrouwelijke militair en schreeuwde 'Ik ben hier om te sterven voor Allah. Er zullen doden vallen', aldus de Parijse openbaar aanklager.

Beatrix Ruf voor een wandtekening van de Indiase kunstenares Nalini Malani, speciaal voor haar solotentoonstelling gemaakt Beeld Erik Smits
Beatrix Ruf voor een wandtekening van de Indiase kunstenares Nalini Malani, speciaal voor haar solotentoonstelling gemaaktBeeld Erik Smits

Vandaag in het nieuws

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu arriveert in China. Het is het begin van een vierdaags bezoek. In Duitsland wordt Frank-Walter Steinmeier beëdigd als nieuwe president. Er wordt ook gevoetbald: in de Eredivisie spelen onder andere Heerenveen tegen Feyenoord, Excelsior tegen Ajax en AZ tegen ADO. En niet te vergeten: vandaag is het Wereldpoëziedag.

Aanraders van de redactie

Waarom het goed is als papa meespeelt met de baby.
Is Nederland geëmancipeerd? Niet als het op zorg voor jonge kinderen aankomt. Wetenschaps-journalist Tonie Mudde gaf zichzelf en zijn baby op voor een onderzoek naar vaderschap. (+)

Thierry Baudet: 'Er heerst hier een ontmaskeringsvirus.'
Thierry Baudet is een van de grote verrassingen deze verkiezingen. Met twee zetels komt hij in de Kamer. Tijd om te weten wat hij nu echt vindt van moslims, Wilders en vrouwen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Succes 'stem op een vrouw' heeft wrange bijsmaak: nog steeds weinig vrouwen.
Een simpel advies ging deze campagne als een lopend vuurtje door (feministisch) Nederland: maak de samenstelling van de Kamer vrouwelijker door op een laaggeplaatste vrouw te stemmen. Juist die vrouwen die net buiten de peilingen vielen, konden de feministische stem goed gebruiken. (+)

Verslag doen in Aleppo, les één: president Assad is geweldig.
Wie verslag wil doen van het leven in Aleppo krijgt te maken met het Syrische ministerie van Informatie, merkt Ana van Es. En les één is: president Assad is geweldig. (+)

Straatbeeld in Aleppo Beeld Eddy van Wessel
Straatbeeld in AleppoBeeld Eddy van Wessel

Roem, een belangrijk thema in het werk van Connie Palmen.
Ze werd beroemd als romancier, maar deze week komt Connie Palmen met twee non-fictieboeken: de dikke pil Het drama van de afhankelijkheid, en het dunne Boekenweekessay De zonde van de vrouw. Wilma de Rek sprak met haar over waarheid en verbeelding, echt en onecht, en over aardigheid. (+)

Fukushima zes jaar later: de ramp is nog lang niet voorbij.
Fukushima? Denk maar niet: dat is ver weg en die nucleaire ramp daar is alweer zes jaar geleden. Want in de Japanse kerncentrale voltrekt zich nog steeds een ongekende ramp met wereldwijde gevolgen. (+)

Lege straten en schoon asfalt in Namie Beeld Sanne de Wilde
Lege straten en schoon asfalt in NamieBeeld Sanne de Wilde
Meer over