De viskoekjessport

Hengelaars aan de Nederlandse zoetwaterkant is het niet om vis te doen, maar om het vissen. Gevangen vissen worden levend terug in het water gedaan, op zijn best met een gaatje in hun bek, maar vaak ernstig gewond....

Dit stukje draait niet uit op een oproep aan de nieuwe regering om het sport(!)vissen te verbieden. Het kan veel origineler worden geregeld. Alles wat de visser vangt, moet hij zelf opeten, eventueel samen met vrouw en kinderen. Als dat regel wordt, zullen veel sportvissers ermee ophouden.

Een jongetje kwam aan de Volkskeukendeur. Buurman, kom gauw, we hebben een snoek. Hij en zijn vriendje hadden per ongeluk een snoek gevangen. Het beest lag op het grasveld, de haak in zijn kaak. Ze hadden veel moeite gehad om hem op de kant te krijgen. Buurman erbij gehaald om de haak los te maken. Dat durfden de jongetjes niet, snoeken kijken niet vriendelijk.

Ze wilden hem terug in het water doen. Waarom?

Omdat ze dat leren van de ware hengelsporters. De snoek had niet alleen schade aan zijn bek, maar ook zijn huid was zwaar gehavend. Het zou goed kunnen dat het beest infecties oploopt en een nog naardere dood sterft. Buurman maakt abrupt een einde aan het leven van de snoek. De jongetjes weten niet direct of ze buurman nu een lul of een held vinden. Maar een dag later smullen ze van zijn viskoekjes.

Viskoekjes kunnen met alle soorten witte vis en op duizend manieren. Veel zoetwatervis komt er voor in aanmerking, omdat het vissenvlees zorgvuldig uit elkaar gepulkt moet worden om er gemene graatjes uit te peuteren. Snoek ook. Het is prutswerk, het kan niet met gereedschap, het moet met twee lenige handen, maar het loont.

Snijd de buikholte open, maak hem leeg en spoel hem schoon. Kook de kop uit en geef de kaken aan een jongetje om mee te griezelen in de klas. Stoof de snoek met huid en schub in een pan met een laagje zout water. Het vlees moet tot op de graat gaar zijn. Het zorgvuldig slopen van de vis duurt wel een uur. Hoe viskoekjes moeten, komt later. Maar kijk vandaag vast langs de waterkant of er iemand aan de rare sport doet en pak hem zijn vis af.

Meer over