De Villepin en Bot zien hand Al Qa'ida in aanslagen

Minister Bot van Buitenlandse Zaken houdt er rekening mee dat Al Qai'da-terroristen de hand hebben gehad in het bloedbad in Madrid....

Dat bleek donderdag tijdens een persconferentie van de twee bewindslieden in Den Haag. Beiden wezen op de het 'professionele' karakter van de reeks aanslagen, en op het ongekend hoge aantal doden en gewonden. De Fransman: 'Dit drama is zonder precedent.'

In regeringskringen wordt gezegd dat de Nederlandse inlichtingen-en veiligheidsdiensten geen concrete aanwijzingen hebben voor samenwerking tussen Al Qai'da en Europese terroristische organisaties zoals de ETA en de IRA. Volgens Bot gaat het echter niet te ver om te spreken over een 'Derde Wereldoorlog' waarin de westerse wereld verwikkeld is geraakt.

De democratie en de rechtsstaat staan op het spel, aldus de CDAbewindsman. Terroristen zijn erop uit de samenleving te ontwrichten. Bot typeerde de aanslagen in Madrid als verwerpelijk en lafhartig.

Bot en De Villepin kondigden aan dat de Europese Unie zich nader zal beraden op maatregelen tegen terrorisme. Maar de Nederlandse bewindsman zei ook 'dat aanslagen van deze aard moeilijk te voorkomen zijn'. Het treffen van extra veiligheidsmaatregelen mag er volgens Bot niet toe leiden dat burgerlijke vrijheden ernstig beknot worden. Daardoor zouden terroristen hun zin krijgen.

Premier Balkenende reageerde donderdag geschokt op de aanslagen. Hij sprak donderdagavond telefonisch met zijn Spaanse collega Aznar om zijn medeleven te betuigen. De premier bracht gisteren een bezoek aan zijn Duitse ambtgenoot Schr, vanwege de voorbereidingen op het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Meer over