De vijf vrijgelaten Britten kunnen gaan innen

Britse media hebben een biedingenstrijd ontketend voor het verhaal van de vijf Britten die begin deze week werden vrijgelaten uit de gevangenis van Guantmo Bay....

De vijf Britten die door de Amerikanen werden opgepakt in Afghanistan, landden dinsdagneerdweer op Britse bodem. Ewerd na verhoor vrijgelaten. De andere vier kwamen gisternacht vrij. Geen van hen heeft nog met de media gesproken. Ze verblijven op een onbekende plaats.

De vijf overwegen een schadeclaim in te dienen tegen zowel de Amerikaanse en Britse regering, omdat ze nooit in staat van beschuldiging zijn gesteld. Ook zouden ze onder druk kunnen zijn gezet door de autoriteiten om niet uit de school te klappen over hun verblijf in Kamp Delta.

Max Clifford zei in de hand te zijn genomen door de Londense voormalige Guantmo-gevangeneTarek Degoul. Clifford deze week ook ondermeer actief als pr-adviseur van ex-Westlife Bryan McFadden (die uit de groep stapte) en operaster Charlotte Church (die 18 werd) verklaarde dat de allereerste die naar buiten treedt, het meeste geld kan opstrijken. 'Waarschijnlijk lijken de verhalen veel op elkaar.'

Chequeboekjournalistiek is heel gebruikelijk in Groot-BrittanniNiet alleen de schandaalbladen betalen veel geld voor exclusieve interviews, ook televisiezenders leggen tonnen neer voor bijzondere verhalen.

Meer over