De vele voornemens van Paul Verhoeven

Amsterdam En wéér een nieuw filmproject¿ Nadat eerder deze week de NOS had aangekondigd dat Paul Verhoeven een film noir gaat maken - nog voor hij zich stort op de deze zomer in Zomergasten aangekondigde Couperus-verfilming De Stille Kracht - maakte het Amerikaanse filmblad Variety gisteren bekend dat de Nederlander toch echt eerst een bovennatuurlijke thriller op stapel heeft staan, op te nemen medio 2011.

Eternal heet de film, over een alcoholist die vreemdgaat en ontdekt dat zijn nieuwe liefde een succubus is - een op zijn energie terende demon. En dan is er ook nog de populaire filmsite IMDB, die meldt dat Verhoeven zijn film The Surrogate voorbereidt, over een vrouw die een eicel krijgt ingeplant en ontdekt dat de donor totaal gestoord is.


Of de 72-jarige filmmaker - die sinds Zwartboek (2006) droogstaat - al die projecten ook echt gaat regisseren? Hopelijk wel, vermoedelijk niet. Vrijwel alle filmregisseurs houden tegenwoordig meerdere ballen op, waarvan er dan hopelijk één in een film resulteert. Zo kent het aantal niet-gemaakte films van Verhoeven ondertussen een bijna mythische status. Variërend van min of meer historische films over Jezus, Jeanne d'Arc en de gebroeders De Witt, tot Amerikaanse producties als The Winter Queen en The Thomas Crown Affair deel 2. En dan was er nog de groots aangekondigde Siebelink-verfilming Knielen op een bed violen - na lang twijfelen haakte Verhoeven alsnog af; nu regisseert Ben Sombogaart.


Verhoeven heeft zonder meer pech gehad: financiers die afhaken, hoofdrolspelers die niet kunnen - maar dat is gebruikelijk in Hollywood. 'Ik durf bijna niks meer te zeggen, want er zijn er al zoveel mislukt', waarschuwde Verhoeven de NOS-verslaggever nog.


Meer over