De überstylist overstylet zichzelf

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Fred van Leer en Danie Bles. Beeld anp
Fred van Leer en Danie Bles.Beeld anp

Fred van Leer

De man die u hierboven ziet shinen is Fred van Leer, bekend van RTL5's Shopping queens. In dat programma neemt Fred kleding van deelnemers onder de loep - inderdaad, zo ongeveer als in onderhavige rubriek, al voelt de verwantschap even tastbaar als de nevel op deze eerste zaterdagochtend in september.

Fred is de spil in het programma, zoals hij ook de spil is in het leven van menig bekende Nederlander wier - soms wiens - kledingkast hij regisseert: een Kim-Lian van der Meij, een Caroline Tensen, een Glennis Grace. Zijn koosnaam luidt Fred Paillet, en dat is niet umsonst. Als u iets glimmends op hoge hakken voorbij ziet struinen op de treurbuis, is de kans groot dat Fred er een hand in heeft gehad. Prima de luxe.

De stylist zelf ziet er ook uit als om door een ringetje te halen, een zin waarmee zijn kameraad Gerard Joling wel raad zou weten: fraaie witte instappers, heerlijke blouse, knappe bril, 't haar vastberaden in 't vet. Het jasje is wel wat heet gewassen, maar bon, dat is de mode. De omslag in de broekspijp is met een duimstok afgemeten en de openingen op kniehoogte zijn synchroon gescheurd. Alles klopt en dat is dan ook mijn bedenking. Dit is niet alleen de vakjes inkleuren, maar ook de lijntjes met een stift arceren. De überstylist overstylet zichzelf - het bewijs dat de theorie dan wel kan kloppen, maar de praktijk altijd weerbarstiger is.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Fred van Leer Beeld anp
Fred van LeerBeeld anp

Danie Bles

Ooit was ik op een modeshow van Danie Bles en kreeg ik een BYDANIE-lookalikepopje mee. Die avond twitterde ik een foto van mijn hond met het popje in zijn slijmbek: 'Oei! Tommie heeft Danie te pakken!' Een minuut later twitterde 'het slachtoffer': Hahaha. Nu ik het nalees, is het zo grappig niet, maar dat vond ik toen wel. Ze steeg pontificaal in mijn achting, want wie humor heeft, is altijd mooi.

De eigenares van het label is vooral bekend als stylist-van-de-sterren, zoals van Yolanthe en Sylvie. Die taak voert ze gedisciplineerd uit; mijlenver zie je haar hand in een outfit. De stylist is bepaald niet wars van lange fladderrokken, ieniemini-jurkjes, hoge hakken, dierenprints, vestjes, nepbontjes, armbanden, kettingen, hoeden, bandana's en dingen met sliertjes. Véél sliertjes. Menigeen zweert erbij. Indachtig het motto: geen betere pr dan eigen pr, zien we de opperkleedster hier in een tenue-de-fashion.

Het op de Brabantse fanfare geïnspireerde mouwloze jasje is een lieveling van haar. De meters tellende luipaardrok in de tinten van heur haar, is een blijvertje. Leuk, prima. Maar hoewel ik erg van hysterisch ben, zie ik liever de meer ingetogen Danie. In een slank gesneden zwarte, licht glanzende smokingjurk zonder wilde dieren en rinkelende kettingen. Ze bestaat ook, deze Danie. Ze mag er wat mij betreft ook wat vaker uit. God, ik wist niet dat ik het óóit zou zeggen maar soms is less inderdaad more.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Sylvie Meis en Danie Bles. Beeld anp
Sylvie Meis en Danie Bles.Beeld anp
Meer over