De Tour krijgt langzaam maar zeker een gezicht

Op de eerste rustdag in 2016 krijgt de Tour de France van 2017 langzaam maar zeker een gezicht.

Joaquim Rodriguez, vorig jaar tweevoudig ritwinnaar en nu nummer 5 in het klassement, is er de komende Tour niet meer bij: 'Ik wil stoppen met wielrennen nu het me nog goed af gaat.' Beeld AFP
Joaquim Rodriguez, vorig jaar tweevoudig ritwinnaar en nu nummer 5 in het klassement, is er de komende Tour niet meer bij: 'Ik wil stoppen met wielrennen nu het me nog goed af gaat.'Beeld AFP

Een rustdag in de Tour, zeker zo'n eerste, is ook bedoeld om een uitroepteken te zetten. De tweede rustdag is vooral bedoeld voor wat het woord suggereert met daarnaast een snippertje nieuws over deelname aan criteriums. Maar op de eerste halteplaats wordt de lange termijn zeker gesteld met nieuwe geldschieters en verlengde contracten.

Lotto was maandagmorgen de eerste met de bekendmaking nog twee jaar door te gaan als voornaamste sponsor van de gecombineerde schaats- en wielerploeg. Iets anders was ook niet te verwachten. Steven Kruijswijk had zijn contract vast niet verlengd als er onzekerheid was geweest over de financiën.

Met een beter toegeruste ploeg wil hij komend seizoen opnieuw van de Giro zijn voornaamste doel maken. In een gesprek met De Telegraaf overweegt hij deelname aan de Tour, anders dan dit jaar. Maar dat zal niet met grote ambities gebeuren. Eerst wil Kruijswijk in Italië of Spanje zijn stempel drukken op de nationale wielerronde, voordat hij zijn vingers brandt aan die van Frankrijk.

Zo krijgt op deze rustdag in 2016 langzaam maar zeker de Tour de France van 2017 een gezicht. Twee ploegen zullen in elk geval niet meer van de partij zijn. Het Zwitserse IAM geeft er na twee jaar op het hoogste niveau alweer de brui aan. Hetzelfde doet, zoals inmiddels wel bekend, Tinkoff van de gelijknamige geldschieter uit Rusland. BMC, een van de oudgediende in het peloton, heeft al aangekondigd zich eind volgend seizoen op te heffen.

Toevallig kwamen de internationale wielerunie en de Tourleiding vlak voor de start bij Mont Saint-Michel tot een akkoord. Daarin is vastgelegd het aantal ploegen op het hoogste niveau terug te brengen van 17 naar 16. In het nieuwe licentiesysteem wordt die ploegen wel meer zekerheid geboden. Zal dat een impuls zijn voor structurele sponsoring?

Tot nu toe heeft slechts één potentiële geldschieter zich aangediend, al is ook die nog allerminst zeker. Rondom Vincenzo Nibali zouden sponsors uit Bahrein een wielerploeg willen formeren. De Franse sportkrant l'Equipe meldde vorige week dat alles nog op losse schroeven staat. Volgens andere media worden in stilte wel degelijk spijkers met koppen geslagen.

Steven Kruijswijk. Beeld ANP
Steven Kruijswijk.Beeld ANP

Een aantal bestaande ploegen is wel verzekerd van meer financiële armslag. Voor aanvang van de Tour maakte het Duitse Bora-Argon bekend dat HansGrohe, een fabrikant van sanitair, toetreedt als geldschieter. De financiële impuls is dusdanig dat de naam van Peter Sagan rond zingt als nieuwe kopman. De Slowaakse wereldkampioen is het meest gewilde artikel van de uitverkoop bij Tinkoff.

Het andere prijsdier is Alberto Contador, ondanks zijn roemloze aftocht zondag uit de Tour. Hem wordt een toekomst toegedicht bij Trek. De Amerikanen hebben dankzij de komst van subsponsor CA Technologies flink wat extra's te besteden. Naast Contador wordt sprinter John Degenkolb gelinkt aan Trek. Michael Matthews zou zijn plaats als sprintaas innemen bij wat straks dus Sunweb moet heten.

Eén ding is zeker: Joaquim Rodriguez, vorig jaar tweevoudig ritwinnaar en nu nummer 5 in het klassement, is er de komende Tour niet meer bij. 'Ik wil stoppen met wielrennen nu het me nog goed af gaat', zei de 37-jarige Rodriguez maandag in thuisbasis Andorra.

Meer over