Column

De toekomst van de wetenschap is altijd zonnig

Voor een héél klein beetje geld voorspellen wetenschappers ons de toekomst. En die is altijd zonnig.

Jean-Pierre Geelen
Laboratorium Crossbeta Beeld Harry Cock
Laboratorium CrossbetaBeeld Harry Cock

De vader van Marga van Praag, zanger Max van Praag, verstarde aan het einde van zijn leven. Hij viel, werd sentimenteler, moest om alles huilen. Hij ging kwijlen en werd slecht te verstaan. parkinson. Dochter Marga vertelde er roerend over in Tijd voor MAX, het immer gezellige magazine in de namiddag, wanneer in de keuken de aardappels staan te pruttelen.

De ouderdom en de gebreken. Ditmaal stond MAX stil bij de hersenen. Of eigenlijk: de Hersenstichting. Aan tafel bij Sybrand Niessen en Martine van Os zat Riekie van Nies van die organisatie. Ze legde uit wat Parkinson was. Er waren filmpjes met ellendige verhalen, van een jonge moeder die het had gekregen.

Gelukkig gloorde er licht in die duisternis. Dat kwam van een hersenonderzoeker van het AMC, Eric Reits. 'Hoe optimistisch bent u?', vroeg Niessen met twinkeling in de ogen. Genezing was nu nog niet mogelijk, zei Reits, maar aan het einde van de horizon gloort een pot medicijnen: 'Ik verwacht binnen tien tot vijftien jaar grote resultaten.'

Martine haalde de aap uit de mouw: 'Dan moeten we wel nu allemaal geld storten.'

MAX maakt mogelijk: samen helpen we parkinson de wereld uit. Hier was de rekening.

Beloftes

De belofte van Reit past in een nieuwe trend onder wetenschappers op televisie: voor een klein beetje geld voorspellen zij de toekomst, en die is altijd zonnig.

Eerder claimde 'kankeronderzoeker' René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Instituut meermaals in DWDD dat kanker binnen twintig (inmiddels zeventien) jaar nog 'slechts' een chronische ziekte zou zijn. Als we maar geld gaven voor nader onderzoek. Het eigen onderzoek, wel te verstaan.

Media en wetenschap, het vergt nogal wat studie om hun gezamenlijke reageerbuisbaby's op waarde te kunnen schatten. Neem het couveusekindje van bewerkt vlees, dat deze week het licht zag in de kraamkamer van de media en wetenschap. Van (bewerkt) vlees krijg je kanker, zou de Wereld Gezondheidsorganisatie hebben onderzocht. 'Bijna 20 procent meer risico op darmkanker bij mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten', berichtte het NOS-Journaal daarover. 'Dat slaat de plank volledig mis', analyseerde presentator woensdag Diederik Jekel in De kennis van nu (NTR). Volgens sommige media zou bacon eten zelfs net zo schadelijk zijn als roken. 'De lijst van de WHO geeft alleen maar aan hoe goed het bewijs is voor kanker, niet hoe groot het risico is', doceerde Jekel.

En voedingsnieuws is vaak al zo belabberd, hekelde voedingsdeskundige Martijn Katan in EenVandaag de talloze wonderdokters, genezers en belangenorganisaties die het nieuws sturen en beïnvloeden.

Laboratorium Crossbeta Beeld Harry Cock
Laboratorium CrossbetaBeeld Harry Cock

Afwachten

De mens wordt steeds ouder, maar oud blijven is nog een hele kunst. De kennis van nu ging naar de dierentuin met 25 springlevende honderdplussers. Het bijzondere was dat geen van allen ook maar enig teken van dementie vertoonden. Cor reed zelfs nog auto. Henne Holstege van de VU doet onderzoek naar hun hersenen. Ze wil weten of een goede staat van de hersenen gelijk opgaat met de fysieke gesteldheid.

Televisie mocht meekijken. Daar was het wisselgeld: 'Er zijn meer 100-jarigen nodig voor dit onderzoek. Bent u ouder dan 100 of kent u iemand, geef u dan op.'

Anderen moeten afwachten. 'Uiteindelijk is oud worden een kwestie van geluk en goede genen', luidde de conclusie. 'En het vermogen ergens van te genieten.'

Met die wetenschap valt te leven.

undefined

Meer over