De tijd van verkettering is in christelijk Nederland nog steeds niet overal voorbij

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 27 juni.

Bisschop De Korte tijdens een mis in de Sint-JanskathedraalBeeld Freek van den Bergh

Brief van de dag: De kerk is geen toevluchtsoord meer

Wat een prachtige 'Column in Den Bosch' van Margriet Oostveen over wat bisschop De Korte bezielde rond Roze Zaterdag.

Over de oecumenische gebedsdienst in de kathedraal die niet doorging toen de viering op weerstand stuitte.

Er was inderdaad een tijd dat je niet zomaar met je blote kont op een boot of waar dan ook ging staan omdat je 'van de verkeerde kant' was. Maar als homo kon je destijds wel bij de kerk terecht; het was in de praktijk een toevluchtsoord, ook al werd je door de officiële leer verketterd. Die tijd van verkettering is in christelijk Nederland bijna helemaal voorbij. Maar dus niet overal.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Informateur

Gerrit Zalm is benoemd tot de nieuwe informateur.

Dat wordt lachen in Den Haag!

Arjen Boswijk, Groningen

Politieke tijdgeest

De politieke tijdgeest samengevat in een brief van één zin: 'Als Pechtold een rechts-confessioneel kabinet in het zadel helpt, zijn wij voorgoed met hem klaar.' Nog voordat een kabinet geformeerd is, lopen de boze kiezers al weer weg bij de partij van hun dromen. Op naar weer een andere partij!

Bert Groen, Tilburg

Fanatiek D66

Ook als D66-stemmer, lid van de NVVE en met ondertekende wilsverklaringen bij de huisarts, deel ik de mening van René Cuperus over het fanatisme van D66 rondom 'voltooid leven'. Het zou de partij sieren zich bij de formatie even ijverig te richten op klimaat, migratie, gelijke kansen etc. De komende vier jaar zijn waarschijnlijk nog te kort om het debat over het vrijwillig levenseinde in alle rust te kunnen voeren.

Monique van Baaren, Haarlem

Help, hulpverleners

Ons kind pleegde gelukkig geen zelfmoord ('Om somber van te worden'). Maar toen ons kind niet goed in zijn vel zat en uitviel van school, zes jaar geleden, kwam er ongevraagd een tsunami aan 'hulpverleners' over ons heen. Deze 'hulpverleners' hadden met elkaar gemeen dat ze niet naar ons luisterden, het wel beter wisten en steevast een onjuist, negatief beeld van ons schetsten in het dossier.

Als het aan hen gelegen had, was ons kind uit huis geplaatst en in een gesloten inrichting beland. De kans was groot dat hij dan zelfmoord zou hebben gepleegd. Gelukkig kenden we een paar werkelijk goede en integere hulpverleners. Een bevriende huisarts waarschuwde ons niet te gaan shoppen met ons kind van de ene naar de andere hulpverlener. 'Je hebt maar één kans met een kind.' Een ander steunde ons in onze beslissing ons kind te beschermen tegen de 'hulpverleners', wat ons kind namelijk wilde, en dat was een goed advies.

Om een schadelijke uithuisplaatsing te voorkomen hebben wij een huis in het buitenland gehuurd en daar drie jaar gewoond.

Ons kind is nu achttien, geen target meer voor de jeugdhulpverlening, helemaal opgebloeid, doet vwo en wil gaan studeren. Daar gaat het toch om? Nee, bij de jeugdhulpverlening, die al decennia faalt, gaat het daar niet om. Daar gaat het om geld, werkgelegenheid en inderdaad keurig de protocollen volgen, zodat de baantjes niet in gevaar komen. De transitie heeft niets te maken met dit soort falen.

Marjolein van Hooff, Alphen aan den Rijn

De Koran

Janine Janssen antwoordt op de vraag of de Koran eergerelateerd geweld rechtvaardigt: 'Nee, dat staat nergens.'

Niet expliciet, wel impliciet, zo blijkt uit Koran 4:15-16 en 24:2-3. Bovendien is de Koran niet de enige rechtsbron van de islam. In ruim twintig overleveringen van de woorden en daden van de profeet Mohammed wordt steniging als straf voor overspel voorgeschreven. De gebruikelijke interpretatie van de geschriften is dat buitenechtelijk seksueel contact bestraft moet worden met honderd geselslagen als het ongehuwden betreft, en met steniging tot de dood er op volgt als het gehuwden betreft.

Rob Ermers zegt hierover in Eer en eerwraak, definitie en analyse: 'Een gecanoniseerde vorm van eerwraak is de strafbaarstelling van overspel in het islamitische recht.' En over landen waar de sharia van kracht is: 'Doordat de rechter de strafmaat bepaalt en de staat het vonnis uitvoert, hoeven de betrokken families in geval van overspel niet zelf in actie te komen.' Hij legt dus wel een verband tussen eerwraak en de islam.

Verder wil ik opmerken dat de Koran niet duizenden jaren geleden is geschreven, zoals Janine Janssen zegt.

Pieter Markus, Geldrop

Leerkracht en geld

Als verse pensionado-leerkracht basisonderwijs stam ik uit de tijd dat het ieder jaar weer afwachten was hoeveel procent loon er ingeleverd moest worden. Waarbij de inhoudelijke discussie door toenmalig premier Lubbers (CDA) werd teruggebracht tot 'vraag en aanbod'. Een uitspraak waar, bij het huidige tekort aan leerkrachten, het CDA nog wel eens aan herinnerd mag worden.

Er dan hebben we nog de greep van 30 miljard uit de ABP-pensioenkas. Waar zouden die tekorten toch vandaan komen?

Harry Valkenier, Haarlem

Meer over